West Ham – Chelsea 0-1 (0-1)

Nykorade Ligacupmästarna stegade in på Boleyn Ground iklädda det svarta tredjestället för att spela hem tre poäng och stärka sin position som serieledare. José Mourinho valde att göra två ändringar jämfört med söndagens finalseger mot Tottenham, Courtois in i målet och Oscar in istället för Willian. Unge Kurt Zouma alltså med fortsatt förtroende som defensiv mittfältare då Nemanja Matic avtjänade sin andra och sista match på avstängningen efter utvisningen mot Burnley och John Obi Mikel dras med en skada.
 
Laget i sin helhet (4-2-3-1): Courtois – Ivanovic, Cahill, Terry (c), Azpilicueta – Zouma, Fabregas – Ramires, Oscar, Hazard – Diego Costa
 
Bänken: Cech, Filipe Luis, Loftus-Cheek, Cuadrado, Willian, Remy, Drogba
 
Första halvlek
Efter inledande tjugo spelade minuter med några chanser åt båda håll, där West Ham stundtals imponerande och Chelsea blev utdraget med långa avstånd mellan defensiv och offensiv, kom i den tjugoandra minuten matchens första mål. Eden Hazard drog igång ett anfall som tycktes stanna av, men Fabregas satte fram bollen till Ramires som slog ett perfekt inlägg till en framstörtande 173 cm belgare. Hazard satte pannan till och satte dit 1-0 till Chelsea samtidigt som West Ham-försvaret vinkade efter en offside-avblåsning.
 
Matchen fortsatte i ett helt ok onsdagsmatchtempo. I den 35:e minuten fick Diego Costa en ypperlig chans att utöka Chelseas ledning, men helt ensam tog han för lång tid på sig och fick endast med sig en hörna från ett läge som borde resulterat i mål. Minuten efter höll misstaget på att straffa sig då Courtois fick göra en kalasräddning på Sakhos nick till tonerna av It’s so quiet Upton Park från Chelseasfansen. Drömläge till 2-0 och minuten senare centimetrar ifrån 1-1. Små marginaler…
 
Innan första halvlek blåstes av hann Collins sätta in en tuff tackling på Zouma som för andra gången i matchen var nere för räkning. Fransmannen reste sig dock och var snart åter på planen för de avslutande fyra stopptidsminuterna, vilka inte bjöd på särskilt mycket mer än en varning till Hazard och ett nytt farligt inlägg från hemmalaget. Ledning Chelsea 1-0 alltså när lagen vandrade av planen för femton minuters paus.
 
Andra halvlek
West Ham öppnade den andra halvleken bäst och Chelsea backade hem. Ledningen kändes skör då West Ham oroade på allvar vid ett par tillfällen och tvingade Courtois att fortsätta storspela. Knappa tio minuter in kom dock kontringschansen Chelsea väntat på. Ett snabbt anfall gav Ramires fritt fram, men avslutet tog i insidan av stolpen. Chansen tände Chelsea som minuten senare på nytt var nära genom en farlig nick som tvingade Adrian till en fotparad på mållinjen. Matchen var högintensiv och chanserna avlöste varandra.
 
Föga oväntat sänktes tempot efter den intensiva inledningen av den andra halvleken. Chanserna kom inte lika ofta, men båda lagen hade kvalificerade lägen till mål. I den 74:e minuten vandrade Oscar av planen då Mourinho gjorde sitt första byte där Willian ersatte sin landsman. Minuterna senare vinkade flera hemmaspelare för straff(?) efter att Kouyate sprungit rakt över Terry bakifrån och då skallat in i bortakaptenens bakhuvud. En otäck situation där Kouyate blev liggande länge med ett jack vid ögat som krävde omplåstring.
 
När sex minuters tilläggstid förkunnades var ställningen fortfarande 1-0 till Chelsea och chanserna var klart färre, men de flesta kom från West Ham som försökte jaga en kvittering. Mourinho valde att byta in Didier Drogba istället för Diego Costa och direkt efteråt hade 2-0 nästan skrivits in i protokollet då en ensam Hazard passade in till Willian vars avslut räddades av en ensam försvarare strax framför mållinjen. Belgaren fick sedan kliva av i Chelseas sista byte vilket gav Remy några minuters speltid. Chelsea kontrollerade avslutningen och kunde jubla när domaren satte pipan i munnen och blåste av en välspelad tillställning.
 
Sammanfattning
Chelsea lyckades ta en 1-0 seger och behåller därmed sin fempoängsledning ned till Manchester City som besegrade Leicester. Matchen West Ham – Chelsea fick alltså ett Mourinskt resultat, men den hade lik väl kunnat sluta 3-3. Flera bra chanser åt båda håll där de båda målvakterna fick bekänna färg och även ta hjälp av sina försvarare vid några tillfällen.
 
Nu väntar spelledigt för Chelsea till helgen vilket ger extra tid till vila inför nästa veckas returmöte i Champions League där Paris SG gästar Stamford Bridge.
 
Statistik (från chelseafc.com)

Chelsea (4-2-3-1): Courtois – Ivanovic, Cahill, Terry (c), Azpilicueta – Zouma, Fabregas – Ramires, Oscar (Willian 74), Hazard (Remy 90+6) – Diego Costa (Drogba 90+3)
Oanvända avbytare: Cech, Filipe Luis, Loftus-Cheek, Cuadrado
Mål: Hazard 23
Varningar: Terry 15, Hazard 45+4, Fabregas 69, Drogba 90+7

West Ham (4-3-3): Adrian – Jenkinson, Tomkins, Reid (Collins 8), Cresswell – Noble, Kouyate (Nene 87), Nolan (c) – Valencia, Sakho, Downing
Oanvända avbytare: Jaaskelainen, O’Brien, Demel, Song, Jarvis
Mål:
Varningar: Kouyate 13, Collins 43, Nolan 67

Domare: Andre Mariner
Publik: 34 972