Vad händer när Chelsea knackar på dörren till pojkrummet i Vasa?

Storklubbarna inom fotbollen är ständigt på jakt efter nya talanger och agenterna har ögonen öppna i världens alla hörn i jakten på följande storspelare. Förra hösten riktade Chelsea FC sina blickar mot Gerby, Vasa IFK och 15-årige William Rosenlöf.

Tisdag eftermiddag.

Vasa IFK:s representationslag tränar på den tillfälliga mattan i Botniahallen i Korsholm.

Samtidigt som Timo Tiensuu drillar fyra målvakter i reaktionsförmåga och inlägg står en ung man vid sidan av planen och följer med.

William Rosenlf fljer med Vasa IFK:s trning

William Rosenlöf lutar sig mot kryckorna som han har fått dras med sedan torsdagen den 4 februari. Då genomfördes en titthålsoperation på hans högra knä och prognosen efter putsningen är att han får spela fotboll igen i maj.

– Jag har haft lite problem med mina knän, men det har inte varit något större. Sakta men säkert har det ändå börjat slita på menisken och när jag senast var i London gick mitt knä i lås, berättar Rosenlöf för Yle Sporten.

Orsaken till att William Rosenlöf befann sig i London stavas Chelsea FC.

Under hösten och vintern har det blivit totalt tre besök hos Premier League-klubben.

Oktober, november och januari

Den första kontakten togs i slutet av fotbollssommaren 2015 och gick via Williams pappa, Kenneth Rosenlöf.

– Första tanken var ”shit, vad häftigt”, tänk vad liten världen ändå är? Man har hört om andra lokala förmågor som till exempel Tim Sparv som väckt intresse. Det finns agenter i varje knut, man vet aldrig heller var de följer med. William har varit med på regionsläger och landslagsläger och även spelat landskamper. Agenterna har ögonen öppna hela tiden, förklarar Kenneth.

Kenneth Rosenlf r pappa till mlvaktstalangen William Rosenlf.

Under det första besöket följde Kenneth med sin son till London.

– Jag var med hela veckan, det var ett önskemål från Chelseas sida. Det är viktigt att spelaren känner sig trygg och att en förälder också ser hur allting fungerar i klubben. Förhållandena var över förväntan, man kan inte kräva mycket mer, belyser Kenneth Rosenlöf.

William Rosenlöf började spela fotboll som tioåring i Gerbylaget BK-48 men flyttade så småningom in till Vasa IFK där målväkteriet tog fart. William Roselöf har redan spelat en hel del i både regions- och landslag.

– Det har gått snabbt, han har utvecklats otroligt snabbt. Han har längden till sin fördel och han har fått otroligt mycket hjälp av alla tränare längs vägen. Speciellt Esa har varit viktig, säger Kenneth Rosenlöf.

Esa är Esa ”Ellu” Kurki, mångårig målvaktstränare inom Vasafotbollen med flera års perspektiv på talanger och utveckling.

Han minns fortfarande väl när han stötte på William Rosenlöf första gången.

– Hans längd gjorde ett intryck på mig, precis som på alla andra som ser honom. Det är en viktig aspekt. Jag såg också viljan i honom att träna och utvecklas och en förmåga att ta till sig av tips och råd. Utgångsläget var otroligt bra, minns Kurki.

Vägen bär mot Norrvalla

William Rosenlöf har bland annat tränat under Kurkis ledning vid idrottsgymnasiet i Norrvalla. Rosenlöf går på nionde klass i Borgaregatans skola, men har tränat med gymnasieeleverna på tisdagar och torsdagar.

Till hösten gäller det för William Rosenlöf att välja inriktning och mycket talar för att det blir idrottsgymnasiet i Norrvalla för 15-åringen från Gerby.

– Norrvalla är nog absolut bäst för William just nu. Det har också Esa Kurki sagt åt William och mig. Att han skall komma dit och utvecklas. Vörå ligger ändå så nära och jag har bara hört gott om flexibiliteten med skolgången och sånt, konstaterar pappan Kenneth Rosenlöf.

Men så var det ju det där med England.

William Rosenlf i Chelseas frger.

Tre besök hos Chelsea och ett intresse också från Manchester City gör att situationen lever.

Mycket av testspelandet är naturligtvis agentdrivet. För den enskilda spelaren ger besöken en möjlighet att se hur det går till på absolut högsta nivå och det i sig fungerar som en morot för att satsa vidare.

Bra feedback i England

William Rosenlöfs intryck av Chelsea är, trots knäskadeproblematiken under januari-besöket, endast positiva.

– Vi har nog bara gjort vanliga träningar. Jag har fått spela en match och pröva på. Träningarna är otroligt bra och man märker stor skillnad till hur vi har det här i Finland, berättar William Rosenlöf.

– De gav feedback hela tiden, gjorde man något dåligt fick man höra om det och förbättrade man det fick man också höra den delen.

William Rosenlf fljer med Vasa IFK:s trning

Det uppenbara är att Chelsea och andra storklubbar är ute efter storväxta målvakter. Det vet också Esa ”Ellu” Kurki.

– William är 201 centimeter lång, ung och väldigt lovande. Han har en stark vilja att utvecklas och har potential att gå hur långt som helst.

Kurki visste om intresset från Chelseas sida under hösten.

– Målvaktstränaren för Chelseas representationslag dök upp på planen vid Brändö för att kolla in William. Efter matchen hade vi en palaver där vi diskuterade hans brister och utvecklingsområden, minns Kurki.

– Bollsäkerheten måste utvecklas. Han måste bli snabbare i sina rörelser framför målet och också modigare och mer aktiv i området. Dessa saker tog Chelsea fram och det är också saker som jag och William diskuterat en hel del.

Nätverket viktigt kring ung spelare

Under Esa Kurkis och andra målvaktstränares vakande öga har William Rosenlöf fått utvecklas i sin egen takt. Kurki har ett långt perspektiv att luta sig tillbaka på och har bland annat varit tränare för en tidigare finländsk landslagsmålvakt som gjorde en imponerande karriär i England.

– William har precis samma möjligheter som t.ex. Jussi Jääskeläinen. Om han själv vill och är beredd att jobba för sin framgång, då är möjligheterna till framgång goda, slår Kurki fast.

Esa Ellu Kurki r mlvaktstrnare.

Träningar med Chelsea, där man ser Thibault Courtois stoppa bollar på planen intill, jämförelser med landslagsmålvakter och en ökad mediefokusering bidrar onekligen allt till en tuff situation för vilken idrottare som helst.

I mitten av alla spekulationer mellan klubbar, agenter och föräldrar står ändå en 15-årig högstadiepojke.

Från Vasa IFK:s sida vill man att det är just spelaren och hans bästa som står i fokus och det stöd från klubben har William också känt av.

– Det är otroligt viktigt, jag har fått bra träning i IFK och haft ett bra stöd från föräldrarna och mina kompisar. Jag tycker att det är jätteviktigt, säger William Rosenlöf.

– Jag har nog fötterna förankrade på jorden, för mycket kan man inte skryta och så. Kompisarna tycker nog då att man har blivit stor på sig. Jag hålls nog som jag är, säger William Rosenlöf.