Swansea – Chelsea 0-5 (0-4)

Swansea - Chelsea 0-5 (0-4)

Costa var påpassligt framme och sätter här 3-0


Chelsea skrämde bort bortaspöket ordentligt och exploderade i första halvlek med fyra mål. Swanseas misstag och Chelseas skärpa i avsluten gjorde att serieledarna ökade försprånget och satte press på Manchester City.

Förutsättningar inför matchen
Eftersom matchen inte sändes på Viaplay hade barnvakt införskaffas och stegen ledde mig till ett vattenhål i Göteborg gällande Chelsea och fotboll. Det var upplagt för fest, och vilken fest det blev. 

Petr Cech fick fortsatt förtroende från start, Gary Cahill ersatte Kurt Zouma och Filipe Luis ersatte skadade Azpilicueta annars var det samma startelva som slog Newcastle förra helgen. I Swansea fick vi se Dwight Tiendalli ersätta Angel Rangel och Nelson Oliveira som ersatte Leon Britton, som ådragit sig en ljumskskada. Mohammed Salah och André Schurrle var tillbaka på bänken på Didier Drogbas och skadade Cesar Azpilicuetas bekostnad.
 
Första halvlek
Jonathan Moss blåste igång matchen där Swansea passade runt och Chelsea pressade högt med sin offensiva fyra. Efter ett mistag av Sigurdsson då bollen studsade fram till Oscar gjorde han inga misstag och placerade in 1-0 innan klockan hunnit ticka upp på en minut.

Strax efteråt var det nära att Sigurdsson revanscherade sig med ett farligt skott i ribbkrysset men bollen studsade ut. Efter målet backade Chelsea hem och försvarade sig kompakt. Swansea hade fina kombinationsspel mellan Sigurdsson, Routledge och Dyer och första 10 minutrarna hade Swansea 79% av bollinnehavet. Efter detta tog Chelsea över mer och mer av matchen och började föra spelet. Willian sköt över efter en retur från Oscars skott, Oscar sköt ett skott tätt utanför och chanserna började komma. I den 20 minuten kom tvåan då Chelsea visade upp ett mycket fint kombinationsspel mellan Willian, Oscar och tillslut Fabregas som passade fram Costa. Costas offside upphävdes av Dwight Tiendalli och helt fri med Fabianski gjorde skyttekungen inga misstag utan sköt enkelt in 2-0.

Chanserna duggade nu tätt. Costa sköt över och Sigurdsson höll på att göra ett nytt misstag då han spelade fram Costa men Moss blåste felaktigt av för offside. Tankarna började här vandra till Jonathan Walters som gjorde två självmål och missade en straff mot Chelsea och ifall Sigurdsson skulle få en liknande match. Swansea hade en kort period där de hade några chanser. Gomis sköt över från långt håll och Cahill var nära på att bjuda in Swansea i matchen men avböjde farligheten med en glidtackling då Gomis försökte avancera förbi. Routledge gick ut skadad i den 32 minuten och ersattes av Marvin Emnes.

Chelsea fortsatte att pressa högt och i den 34 minuten kom nästa bjudning. Fernandez stod med bollen runt eget straffområde och hade ingen att passa till. Valet föll på att spela hem till Fabianski men det Fernandez missade var att Costa var redo att hugga som den kobra han är. Costa plockade upp bollen och placerade in 3-0. Som om inte det var nog skulle nästa mål komma två minuter senare. Willian vann boll, avancerade och spelade ut till höger där Costa tagit en löpning. Costa spelade bollen snett inåt bakåt till Oscar som snyggt placerade in bollen högt och otagbart för Fabianski och nu stod det 4-0. Trots spelövertaget och en säker ledning slog inte Chelsea av på takten. Innan Jonathan Moss blåste av halvleken kom Costa helt fri igen, han rundade Fabianski men kom i dålig vinkel så bollen spelades bak till Willian som var tvungen att placera den högt och träffade således ribban. En halvlek som började med 79% bollinehav till Swansea slutade med 53% till Chelsea och en 4-0 ledning.
 
Andra halvlek
Om första halvlek slutade i en explosion av mål och chanser så började andra halvlek betydligt lugnare. Chelsea backade hem och lät Swansea vara bollförande för att satsa på kontringar. I inledningen av andra halvlek försökte Williams få Costa ur balans då han först drog ner honom och sen gick emot honom. Costa såg hyfsat oberörd ut och frågan är ifall Mourinho har jobbat med Costa inför sådana här situationer. Även fall Swansea tog över bollinnehavet och blev det bollförande laget en stund skapade de aldrig några riktigt farliga lägen. Istället var det Chelsea med sina snabba omställningsspelare som fortsatte skapa farligheter. Hazard gled snygg förbi sin försvarare på vänsterkanten och spelade snett bakåt till Fabregas som försökte placera in bollen men skottet blev för löst och hamnade mitt i målet där Fabianski enkelt kunde rädda.

Tempot sänktes något och man märkte att Chelsea var nöjda med matchbilden. Nelson Oliveira provade på två skott, som båda gick utanför innan han blev utbytt i den 66 minuten mot Jay Fulton. Inte en lätt match att göra hemmadebut i för Oliveira. Med cirka kvarten kvar gjorde båda lagen sina sista byten då den svensk/gambiske Modou Barrow kom in istället för Nathan Dyer hos Swansea och Chelsea bytte in Remy, Ramires och Schürrle mot Costa, Fabregas och Willian. Den ifrågasatte tyska världsmästaren satte tre minuter senare spiken i kistan då han rullade in 5-0 i öppet mål efter ett fint förarbete av Hazard och Ivanovic.
 
Tankar efter matchen
Är Petr den store här för att stanna? Cech har stått tre matcher i rad och hållit nollan tre matcher i rad. Jag undrar ifall Cech har petat Courtois eller fall fingerskadan är mer svårläkt än man först trodde. Sist Courtois stod var i förlustmatchen mot Tottenham då han släppte in fem mål. Luis tycker jag är snäppet vassare offensivt än den följsamme Azpilicueta och var idag mer delaktig i anfallspelet men skulle vilja se honom komma mer på överlapp och hjälpa Hazard (inte för att han behöver hjälp). Istället roterar vår offensiva trio positioner som en tombola och ställer frågor till Swanseas försvar gång på gång. Jag tycker det var lite synd att Costa byttes ut, hade varit fint om hans andra hattrick i klubben även det kom mot Swansea men han får nöja sig med fem mål på två matcher mot laget från Wales. Chelsea har nu ökat på försprånget till Manchester City med fem poäng, med en match mer spelad. Manchester City möter Arsenal i morgon.
 
Matchfakta
Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ivanovic, Cahill, Terry (c), F Luis; Matic, Fabregas (Ramires 75); Willian (Schurrle 76), Oscar, Hazard; Diego Costa (Remy 75).
Oanvända avbytare Courtois, Zouma, Mikel, Salah.
Målgörare Oscar 1, 36, Diego Costa 20, 35, Schurrle 80.

Swansea (4-2-3-1): Fabianski; Tiendalli, Fernandez, Williams, Taylor; Sigurdsson, Carroll; Dyer (Barrow 75), Oliveira (Fulton 66), Routledge (Emnes 32); Gomis. 
Oanvända avbytare Tremmel, Rangel, Bartley, Amat.
Domare Jonathan Moss
Publik 20,785.

 

SwanseaChelsea

L. Fabianski
D. Tiendalli
A. Williams
F. Fernández
N. Taylor
N. Dyer
G. Sigurdsson
N. Oliveira
T. Carroll
B. Gomis
W. Routledge

Avbytare
M. Barrow
J. Fulton
M. Emnes
G. Tremmel
A. Rangel
K. Bartley

P. Cech
B. Ivanovic
G. Cahill
J. Terry
F. Kasmirski
N. Matic
C. Fabregas
B. Willian
Oscar
E. Hazard
D. Costa

Avbytare
K. Zouma
Ramires
J. Obi Mikel
T. Courtois
A. Schürrle
M. Salah
L. Rémy

0 KOMMENTARER     

1976 VISNINGAR

Email


Artikelkommentarer

Din kommentar

[Den här resursen kräver att Javascript är aktiverat]


Fler artiklar om
Chelsea

Spelarbetyg: Swansea – Chelsea
Chelsea
Efter den senaste insatsen mot Newcastle så var nog många osäkra på vad vi kunde förvänta oss ifrån matchen borta mot Swansea. Efter lite mindre än en minut så fick vi svaret. Chelsea spelade en oerhört fin fotboll borta i Wales under lördagseftermiddagen. En fotboll som känns placerad i en klass för sig, och frågan är om det finns något engelskt lag som har något att sätta emot när Chelsea får igång det spelet.
2015-01-18 10:59:06

Swansea – Chelsea 0-5 (0-4)
Chelsea
Chelsea skrämde bort bortaspöket ordentligt och exploderade i första halvlek med fyra mål. Swanseas misstag och Chelseas skärpa i avsluten gjorde att serieledarna ökade försprånget och satte press på Manchester City.

2015-01-17 19:52:00

Inför Swansea-Chelsea
Chelsea
Serieledarna ska under lördagen ta sig an Swansea borta på Liberty Stadium och försöka behålla sin förstaplats. Kommer Swansea ta vara på Chelseas dåliga bortaform eller kommer Chelsea visa sig vara en storlek för stor för laget från Wales.
2015-01-16 17:32:00

Legendarer – Plats 16
Chelsea
Plats nummer 16 är en skotsk ytterback som spelade i Chelsea under 1920- och 1930-talet.
2015-01-15 14:00:00

Akademin växer med hjälp av gamla hjältar
Chelsea
Chelsea har under det senaste årtiondet haft svårt att få fram spelare från den egna akademin in i klubbens förstalag, inte sedan John Terry tog steget så har någon annan gjort det. Men nu så har man fler talanger än vad man någonsin haft tidigare och för att hjälpa dessa unga spelare så har man tagit hjälp av förre detta spelare för Chelsea som nu formar morgondagens Chelsea-stjärnor på Cobham.
2015-01-14 11:46:43

Chelseas lönekostnader ökar
Chelsea
Lönekostnaderna för Chelsea ökade med 8% för säsongen 2013/14 till £190,5 miljoner. Trots detta ligger man efter de båda Manchester-lagen som båda betalar ut mer pengar.
2015-01-13 17:00:00

Hur påverkas Chelsea av det afrikanska mästerskapet?
Chelsea
Den 17:e januari lämnar många afrikaner Premier League för att spela African Cup of Nations som i år hålls i Ekvatorialguinea eftersom Marocko drog sig ur som värdland på grund av den rådande ebolaepidemin. Chelseas trupp påverkas i år inte alls av detta och därför har jag i stället listat vilka spelare våra motståndare kommer att få klara sig utan under mästerskapet.
2015-01-12 20:00:58

Chelseas värld – Mourinhos tystnad, Solankes utmärkelse och äntligen får Tomas Kalas spela fotboll igen
Chelsea
Årets andra vecka är över och förutom revanschen på Newcastle kan CSS-redaktionen rapportera om andra ”mindre” nyheter som hänt under veckan.
2015-01-12 12:47:00

Biljettinfo: Fjärde omgången i FA-Cupen DEADLINE 12 JAN
Chelsea
Millwall eller Bradford väntar.
2015-01-11 09:39:42

Spelarbetyg: Chelsea – Newcastle
Chelsea
En väldigt darrig och osäker matchinledning av Chelsea hemma på Stamford Bridge. Chelsea kändes väldigt slarvigt och slött i jämförelse med det pigga och anfallsinriktade Newcastle. En bit in i matchen kunde tillsist Chelsea hitta sitt spel och efter Oscars 1-0 blev matchen aldrig riktigt spännande igen. Matchen slutade 2-0, medans Manchester City endast fick till oavgjort i sin bortamatch mot Everton. Vi leder nu ligan nu igen med endast två poäng. Till helgen som kommer väntar Swansea.
2015-01-11 08:32:55