Succé i Patos debut för Chelsea

En gång var han en av världens hetaste talanger och sades vara Brasiliens svar på Messi.

En 17-årig Alexandre Pato briljerade då i AC Milan men nio år senare har karriären tagit en annan vändning.

Skador satte käppar i hjulen för Pato som flyttade hem till Brasilien och började om i Corinthians. Via en utlåning till Sao Paulo började den nu 26-årige spelaren hitta formen igen, och i januari lånades brassen ut från Corinthians på nytt – denna gång till Chelsea.

En övergång som ifrågasattes, men först i dag i bortamötet med krislaget Aston Villa visade Pato i sin debut att han fortfarande kan.

Byttes in mot Remy

När anfallaren Loic Remy utgick i början av den första halvleken på Villa Park byttes en spelsugen Pato in och levererade nästan omgående.

Efter att Ruben Loftus-Cheek gett gästerna ledningen fixade brassen en straff precis innan halvtidsvilan. Pato tog hand om den själv och stänkte in bollen via fingertopparna på Aston Villas målvakt Brad Guzan.

– Han har kommit in och gjort avtryck. Det såg ju ut som att han skulle försvinna utan att ens ha spelat, säger Erik Niva och tillägger:

– Vi får ju faktiskt inte glömma bort att han när han kom till Europa och Milan som 17-åring skulle vara Brasiliens Messi. Det var ju där förväntningsribban låg.

– Men sen kom skadorna och då försvann den där kraften, explosiviteten och snabbheten.

15 raka utan förlust

Men debuten stannade inte vid ett straffmål. Pato var även högst delaktig i 3–0-målet och fick en så kallad hockeyassist efter att Oscar spelat fram Pedro som kyligt rullade in bollen.

Matchen slutade 4–0 som föranleddes av att Guzan inte lyckats styra undan Patos avslut ordentligt. Återigen var det Pedro som höll sig framme på returen och satte spiken i kistan.

Segern för Chelsea innebar 15:e raka utan förlust i Premier League. Londonklubben går därmed om Liverpool som kan ta tillbaka sin niondeplats vid poäng mot Tottenham senare i kväll.

Aston Villa åker i expressfart mot spel i Championship nästa säsong. Klubben ligger hopplöst sist och har nio poäng upp till nästjumbon Newcastle.