Statistik – Tre omgångar av Premier League

Statistik  Tre omgngar av Premier League

Dags för denna bild igen?


Chelsea har inlett säsongen stabilt och toppar Premier League med maximala nio poäng. Hur har det sett ut tidigare i Premier League? Hur har Chelsea inlett, hur har det slutat och kan United komma tillbaka?

I väntan på att landslagsuppehållet ska ta slut ska vi ta en titt på Chelseas resultat efter tre omgångar och jämföra dessa med tidigare säsongsinledningar.
 

 
Premier League

 
Chelsea har fått den start på säsongen vi önskat, även om antalet insläppta mål mot Everton lämnade en del övrigt att önska. En sprudlande offensiv räddade dock matchen och det blev en klar seger trots att Courtois fick släppa tre bollar förbi sig.
 
Chelsea återfinns alltså högst upp i tabellen och sedan högsta ligan fick namnet Premier League har Chelsea varit i topp efter tre omgångar vid ytterligare tre tillfällen – 2008/09, 2010/11 och 2012/13. Tyvärr behölls inte den placeringen säsongen ut utan Chelsea har då slutat 3:a, 2:a och 3:a. Gemensamt för de tre säsongerna är att Manchester United bärgade titeln. Så ska det väl ändå inte behöva bli i år?
 
Tre raka segrar, en lysande start, är långt ifrån unikt för Chelsea. I den 23:e upplagan av Premier League är det sjätte gången i ordningen Chelsea inleder på bästa tänkbara sätt efter tre omgångar. Första gången var 2004/05 då en portugis vid namn Mourinho liksom nu höll i trådarna. Segerraden då var inte riktigt lika målrik som årets, men 1-0 mot Manchester United, 1-0 mot Birmingham och 2-0 mot Crystal Palace var början på ett fantastiskt stabilt Chelsea som släppte in blott 15 mål under hela säsongen.
 
De senaste åtta säsongerna har Chelsea inlett med tre raka matcher utan förlust. Senast något lag besegrade Chelsea i inledningen av säsongen var i den andra omgången 2006/07 då Middlesbrough vände 1-0 till 1-2 under matchens sista tio minuter.
 
Under de tre inledande omgångarna från de 23 Premier League-säsongerna har Chelsea ett ganska fint facit som dock skulle varit än mer imponerande om vi bara tittat på 2000-talet.
 
Totalt

 
2000-talet

 
Totalt bara tio förluster alltså och tittar vi på vilka lag de kommit mot känns mönstret igen en aning från förra säsongen. Två gånger har Middlesbrough och Coventry varit övermäktiga och resterande sex förluster har kommit mot Norwich, Blackburn, Ipswich, Liverpool, Bradford och West Ham.
 
Som nämnts så leder Chelsea alltså Premier League efter tre omgångar, något som inte visat sig vara ett vinnande koncept för Chelsea tidigare. För konkurrenterna då? Vilka har legat i topp efter tre omgångar och hur har det slutat?
 

 
De senaste sex säsongerna har en förstaplats efter tre omgångar alltså slutat i en andra- eller tredjeplats. Inte fy skam, men i år får det gärna komma ett trendbrott där Chelsea håller de övriga bakom sig säsongen igenom.
 
För att vinna har det alltså varit bättre att ligga lite bakom och sedan ta över första platsen. För 15 av 22 säsonger har vinnaren funnits topp 4 vilket alltså skulle innebära att vinnaren av Premier League 2014/15 skulle finnas bland lagen: Chelsea, Swansea, Aston Villa eller Manchester City. Två heta kandidater till titeln och två lag som skulle räknas som tidernas skräll om de stod högst upp när säsongen avslutas. Sju gånger har slutsegraren inte funnits bland de fyra främsta lagen efter tre omgångar och i samtliga fall har det handlat om Manchester United. De har vid fyra tillfällen legat på femte plats och sedan har de vänt tämligen usla starter vid tre tillfällen: 13:e 1998/99, 17:e 2007/08 och 21:a plats 1992/93. I år ligger de på en 14:e plats och det finns dem som njuter av att se de rödklädda fortsätta den kräftgång de inledde förra säsongen. Men. Är det för tidigt att gotta sig åt The Winless One och hans lag?
 
Inte nog med att Chelsea vunnit sina matcher, man har gjort mål också. Och inte nog med det, en anfallare har gjort mål också. Diego Costa har inlett med fyra mål på de tre inledande matcherna. Med det sällar han sig till skaran som nu består av fyra Chelseaspelare som lyckats göra fyra mål på de tre inledande Premier League-omgångarna. Vialli gjorde det 1997/98 och 2010/11 öste både Drogba och Malouda in fyra mål när Chelsea inledde med tre raka segrar och 14-0 i målskillnad.
 
Flest mål totalt under de tre första omgångarna har, föga överraskande, Lampard gjort. Det blev 15 fullträffar och under sina nio sista säsonger i Chelsea gjorde han alltid minst ett mål i de tre första omgångarna. En annan målglad spelare är Drogba som gjort 13 mål och sedan följer Malouda med 6 mål innan tre spelare med 5 mål; Vialli, Anelka och Ivanovic.
 
Som avslutning visar vi kurvan som visar hur Chelsea placerat sig efter tre omgångar samt vid säsongens slut.

 

Vi hoppas nu att den gröna kurvan kommer möta den blå högst uppe till höger… UTC!
 
Fotnot: Vid ett fåtal tillfällen har Chelseas första tre matcher inte varit desamma som ingått i de första tre omgångarna utan en match som spelats senare på hösten har räknats in i tredje omgången. I sammanställningen jag gjort har jag utgått ifrån de matcher som ingått i de tre första omgångarna, dvs inte de tre första matcherna för säsongerna 1994/95, 1998/99 och 2003/04.

1 KOMMENTARER     

426 VISNINGAR

Email


Artikelkommentarer

Din kommentar

[Den här resursen kräver att Javascript är aktiverat]

Bengt:
Undrar om Costa startar nästa match eller vilas till CL?
Vad tror ni?

2014-09-10 21:01:28


Fler artiklar om
Chelsea

Statistik – Tre omgångar av Premier League
Chelsea
Chelsea har inlett säsongen stabilt och toppar Premier League med maximala nio poäng. Hur har det sett ut tidigare i Premier League? Hur har Chelsea inlett, hur har det slutat och kan United komma tillbaka?
2014-09-10 20:37:23

Chelz Shop: Höst-kampanj 50%
Chelsea
Skynda fynda!
2014-09-10 18:02:27

Fabregas är fokuserad på Chelsea
Chelsea
Arsenals kapten Cesc Fabregas hann med att göra över trehundra matcher för klubben innan han lämnade för Spanien. Nu är han tillbaka i London, den här gången i Chelsea och pratar med spanska tidningen El Pais om hur det är att ställas mot sina gamla vänner.
2014-09-09 11:41:51

Landslagsuppdatering – Brasilien och Afrikanska mästerskapen
Chelsea
Under fredagen och lördagen har Chelseaspelare fortsatt fått speltid i landslagen. Inga mål men heller inga nya skador har registreras för någon av våra blå hjältar.
2014-09-07 16:39:00

Landslagsuppdatering – Chelsea
Chelsea
Landslagsuppehållet fortsätter och under dagen har jag kommit på mig själv flera gånger med att tänka att det är matchdag i dag. Men som alla andra får jag vänta tills nästa helg och hålla till godo med landskamper med lite kungsblå inslag.
2014-09-06 20:20:14

Biljettinfo: Chelsea FC – NK Maribor (Champions League)
Chelsea
På Tisdag är det deadline för biljettbeställning till Champions Leaguemötet hemma mot NK Maribor i gruppspelets tredje omgång.
2014-09-06 10:01:24

Trupperna i Premier league och Champions league är spikade
Chelsea
Trupperna för de stora turneringarna är inskickade och inte helt oväntat kommer det inte bli något Champions league spel för Mark Schwarzer i höst.
2014-09-06 09:16:22

Chelseapodden #37: Costa blir vår viktigaste spelare
Chelsea
Chelseapodden är tillbaka efter ett uppehåll.
2014-09-05 18:45:00

Utvärdering av sommarens transferaktivitet
Chelsea
Ännu en sommar har gått, ännu ett transferfönster har passerat, ännu ett gäng hundratals miljoner har spenderats. Hur skötte sig Chelsea under den ständigt återkommande ”silly season”? I en analys baserat på ekonomiska och sportsliga faktorer, ska nu en utvärdering av transferaktiviteten under sommaren göras.

2014-09-04 20:15:00

Landslagsuppdatering
Chelsea
Andre Shurrle och Andreas Christensen hittade målet för sina landslag i gårdagens kval och vänskapsmatcher då även Peter Cech, Gary Cahill och Stipe Perica spelade.
2014-09-04 12:09:26