Schalkes och di Matteos fiasko – överkörda av Chelsea

Schalkes och di Matteos fiasko - verkrda av Chelsea

Chelseas Willian gör 2-0 för bortalaget och utskåpningen har börjat.


Det blev en mörk och pinsam Champions League-kväll för FC Schalke 04 och tränaren di Matteo. Storförlust och fiasko på hemmaplan med 0-5 (0-3) mot Chelsea FC. S04 var chanslösa redan från början och London-laget kunde göra första målet redan efter 90 sekunder. Speciellt i första halvlek var Schalkes insats under all kritik och fansen visslade ut sitt lag. Nu har S04 inte längre CL-ödet i sina egna händer inför den sista omgången då Schalke möter Maribor borta.

Schalke 04 och tränaren Roberto di Matteo kom till matchen med samma nya taktik och spelare som senast mot Wolfsburg. Ända skillnaden var att Dennis Aogo kom in i laget igen efter sin avstängning och ersatte Christian Fuchs som vänsterback. Eftersom S04 sattes under press omedelbart så blev uppställningen 5-3-2. Schalkes målvakt Ralf Fährmann fick parera ett skott från Diego Costa redan efter en knapp minut.

På den efterkommande hörnan slagen av Fabregas kunde den rutinerade Terry nicka in bollen till 0-1 – efter bara 90 sekunder. Givetvis en isande kalldusch för hemmalaget som aldrig hämtades sig ifrån den chocken. Chelsea hade däremot fått en perfekt start. Schalke fick det svårt och lyckades inte alls att få spelet att stämma. Laget blev för ivrigt och felpassningar och slarv dominerade istället hemmalagets spel. Respekten för Chelsea var också för stor. S04 agerade svagt i närkampsspelet och spelet för långsamt. Man gjorde det lätt för Chelsea.

Schalke försökte men Chelsea kontrollerade spelet och matchen. Enda chansen för ”die Königsblauen” under första halvlek kom efter ett skottförsök från Eric Maxim Choupo Moting i den 13.e minuten. Skottet tog på en spelare och gick sedan i ribban. Inte blev det bättre när Willian efter en fin egen aktion sköt in 0-2 efter 29 minuter. Fährmann kunde ha agerat bättre på skottet. Redan nu kändes matchen körd för hemmalagets del då Chelsea dominerade stort.

Schalke fick koncentrera sig på att hålla nere resultatet. Missmodet och visslingarna på läktarna började höras även om ”nordkurvan” fortfarande stödde laget. Gelsenkirchen-laget var synbart osäkert och gjorde enkla misstag. Pricken över i:et var Jan Kirchhoffs nick i eget mål till 0-3 en minut före pausvilan. Oträngd träffade han fel när han skulle rensa efter en Chelsea-hörna. Spelarna hade lika gärna kunnat stannat kvar i omklädningsrummet i halvtid.

Plågan fortsatte i andra halvlek trots att S04-spelarna tog sig samman något och fick lite mer struktur i spelet. Chelsea behövde dock inte anstränga sig alltför mycket för att stoppa hemmalagets försök. ”The Blues” behärskade även andra halvlek och kunde enkelt utöka till 0-4 i den 76:e minuten genom den inbytte Drogba och även till 0-5 två minuter senare genom Ramires. Schalke orkade inte längre. 

För Schalke var sedan länge slagna och uppgivna och det kunde ha blivit ännu större siffror i matchen om inte Fährmann gjort flera kvalificerade räddningar på farliga Chelsea-chanser. Han fick även modigt kasta sig ner och rädda taffliga bakåtpassningar från sina medspelare. Chelsea spelade helt enkelt på en annan nivå och var överlägsna Schalke som fick känna på sina egna klara begränsningar. Laget väger för lätt i dessa sammanhang. Fansen lämnade arenan långt innan slutsignalen ilskna och bestörta över lagets svaga uppträdande. 

Det blev alltså ett bittert återseende med sin ex-klubb för di Matteo som åkte på sitt första riktiga bakslag och fiasko. Ingen spelare i Schalke förutom Fährmann i målet kan få godkänt. Hela laget gick under och många spelare får bottenbetyg. Flera S04-spelare avslöjar att Champions League är en för hög nivå för dem. En spelare som Boateng som ska vara en ledare på plan var en katastrof i matchen liksom Santana, Kirchhoff och Höger. Tränaren di Matteo bad om ursäkt för insatsen efter matchen liksom spelare som Neustädter.

”Det blev en bitter kväll. Vi var inte tillräckligt aggressiva och vann inte tillräckligt med närkamper. Vi visade också för stor respekt. När man hamnar i underläge efter bara två minuter blir det ännu svårare. Jag är mycket besviken” sade di Matteo. Chelseas tränare Mourinho var förstås betydligt mer nöjdare med insatsen och berömde sina spelare som han menade hade gjort en av säsongens bästa matcher. 

Även sportchefen Horst Heldt var irriterad över lagets insats. ”Vi gjorde alla fel man kan göra. Det här var inte acceptabelt”. Heldt som dessutom fick kraftig kritik av sin föredetta spelare Jermaine Jones som numera spelar i USA. ”Horst Heldt, vem ska du skylla på nu? Det är illa att se hur någon kan förstöra en klubb som denna” skrev Jones på Twitter. Heldt ville inte säga något utan sa bara att ”det är inte på min nivå”. Hela historien passade bra ihop med denna nattsvarta kväll.

Nu har S04 inte heller längre CL-ödet i sina egna händer inför den sista omgången om två veckor då Schalke möter Maribor borta. Dels måste man själva vinna mot slovenerna och dessutom förlita sig på att Chelsea vinner den för dem betydelselösa hemmamatchen mot Sporting. Chelsea är redan segrare i gruppen och klara för åttondelsfinalerna. Härnäst spelar Schalke mot Mainz i Bundesliga på lördag (kl 15.30) 

Laguppställningarna:
Schalke: Fährmann – Uchida, Santana, Neustädter, Höwedes – Höger, Kirchhoff (46. Clemens), Aogo – Choupo-Moting, Boateng (63. Meyer) – Huntelaar
Avbytarbänk: Wetklo (mål), Friedrich, Fuchs, Barnetta, Sané 

Chelsea: Courtois – Ivanovic, Terry, Cahill, Azpilicueta – Matic – Fabregas (79. Schürrle), Oscar (75. Ramires) – Willian, Hazard – Diego Costa (66. Drogba)

Målen: 0:1 Terry (2.), 0:2 Willian (29.), 0:3 Kirchhoff (44./självmål), 0:4 Drogba (76.), 0:5 Ramires (78.)

Gula kort: Höger

Publik: 54 442 (utsålt)
 

0 KOMMENTARER     

1063 VISNINGAR

Email


Fler artiklar om
Schalke 04

Schalkes och di Matteos fiasko – överkörda av Chelsea
Schalke 04
Det blev en mörk och pinsam Champions League-kväll för FC Schalke 04 och tränaren di Matteo. Storförlust och fiasko på hemmaplan med 0-5 (0-3) mot Chelsea FC. S04 var chanslösa redan från början och London-laget kunde göra första målet redan efter 90 sekunder. Speciellt i första halvlek var Schalkes insats under all kritik och fansen visslade ut sitt lag. Nu har S04 inte längre CL-ödet i sina egna händer inför den sista omgången då Schalke möter Maribor borta.
2014-11-26 07:04:00

Di Matteo möter sin ex-klubb Chelsea
Schalke 04
FC Schalke 04 möter Chelsea FC i kvällens Champions League drabbning på Veltins-Arena (tis kl 20.45). ”Die Königsblauen” behöver ta poäng och helst vinna för att fortfarande ha en chans att gå vidare från gruppen (G). Segern mot Wolfsburg (3-2) i lördags gav laget nytt mod och självförtroende. Chelsea är dock av en annan kaliber. I matchen mot Wolfsburg provade tränaren Roberto di Matteo ett nytt lyckat spelsystem med bl a en fembackslinje vid försvar. Han avslöjar inte hur han tänker spela.
2014-11-25 06:04:00

Lyckades hålla 3-2 matchen ut mot Wolfsburg
Schalke 04
FC Schalke 04 vann över VfL Wolfsburg med 3-2 (3-1) i en bra och spännande match på Veltins-Arena. Schalke gjorde sin bästa halvlek för säsongen i den första och tog tidigt en 3-0 ledning vilket avgjorde matchen. Målskyttar för S04 var lagets två bästa spelare Eric Maxim Choupo-Moting med två mål och Christian Fuchs. I den andra halvleken pressade ”die Wölfe” kraftigt tillbaka S04 i sin jakt på en kvittering. Hemmalaget kunde dock till slut knipa sin fjärde raka hemmaseger under di Matteo.
2014-11-23 09:04:00

Kommer vändningen mot Wolfsburg?
Schalke 04
Efter landslagsuppehållet är det åter dags för FC Schalke 04 att gå in i den heta Bundesligaluften. Idag lördag står VfL Wolfsburg för motståndet på Veltins-Arena (kl 15.30). Ska det komma en vändning för S04 måste den komma nu när laget har tre raka hemmamatcher (även mot Chelsea och Mainz). Laget har halkat efter i tabellen efter en medioker säsong och har fortfarande skadebekymmer. ”Die Wölfe” är inga lätta rivaler. Laget från bilstaden har inte förlorat på 10 matcher.
2014-11-22 08:04:00

Schalke bjöd på alibifotboll mot Freiburg – 0-2
Schalke 04
FC Schalke 04 förlorade välförtjänt borta mot SC Freiburg med 0-2 (0-1). Det räckte för Freiburg att visa löpvilja och passion för att slå ett Schalke som inte uppträder som ett lag just nu. ”Die Knappen” saknar självförtroende och mod. Gör man dessutom billiga individuella misstag som leder till baklängesmål vinner man inga matcher. Spelet saknar idéer och är för trögt. Oredan i försvaret fortsätter. Tränaren Roberto di Matteo har mycket att jobba med de närmsta veckorna.
2014-11-09 08:04:00

Svår bortamatch i Freiburg – missmodet breder ut sig
Schalke 04
Efter fiaskot och motgången mot Sporting Lissabon har FC Schalke 04 rest ner till Breisgau i sydvästra Tyskland för att möta SC Freiburg på lördagen (kl 15.30). Smekmånaden för den nye tränaren Roberto di Matteo är över och han börjar redan få kritik. Sportchefen Horst Heldt vill inte känna av den pessimism som brett ut sig bland kritiker och fans vilka vill se en attraktiv och framgångsrik fotboll. ”Vi måste visa tålamod och uthållighet och inte genast drabbas av panik och missmod”.
2014-11-08 07:04:00

Svag försvarsinsats mot Sporting – förlust 2-4
Schalke 04
FC Schalke 04 missade möjligheten att ta ett stort steg mot åttondelsfinalerna i Champions League då det blev förlust i Lissabon mot Sporting med 2-4 (1-1). Speciellt försvarsarbetet hos ”die Knappen” var under all kritik mot ett aggressivt och revanschsuget Sporting. Ändå gjorde S04 det första målet i den 17:e minuten. Lite hopp fick bortalaget också när Dennis Aogo reducerade till 2-3 på slutet men ett kontringsmål från portugiserna på tilläggstid förstörde kvällen för S04.
2014-11-06 07:04:00

Hett möte väntar i Lissabon – Draxler borta resten av året
Schalke 04
FC Schalke 04 möter Sporting i Lissabon i Champions League ikväll (kl 20.45). Det förväntas bli ett hett möte på Estádio José Alvalade XXI. Portugiserna är säkert revanschlystna efter att ha förlorat matchen i Gelsenkirchen för två veckor sedan på en felaktig dömd straff i slutsekunderna. Med en vinst skulle ”die Königsblauen” vara på en god väg mot åttondelsfinalerna. Tränaren Roberto di Matteo avslöjar inte laget men klart är att han får klara sig utan lårskadade Julian Draxler.
2014-11-05 06:04:00

Dyrköpt arbetsseger mot Augsburg med knappa 1-0
Schalke 04
Trots ett mediokert spel kämpade FC Schalke 04 till sig en arbetsseger mot FC Augsburg med knappa 1-0 (1-0). Målet genom Klaas-Jan Huntelaar i den 37:e minuten räckte. ”Die Knappen” fick en trist start då Julian Draxler skadade sig efter bara 11 sekunder och blir antagligen borta resten av året. S04 försvarade mest sin ledning i andra halvlek och lyckades med tur och skicklighet klara av att vinna sin tredje hemmamatch. Annars var det mest bortalaget FCA som förde spelet.
2014-11-01 10:04:00

Kirchhoff och Meyer hoppas på spel mot Augsburg
Schalke 04
FC Schalke 04 välkomnar FC Augsburg på fredag kväll (kl 20.30). Laget har kunnat tränat under hela veckan och tränaren Roberto di Matteo har drillat manskapet hårt, både taktiskt och fysiskt. Det kan behövas efter den magra insatsen senast mot Bayer Leverkusen. Till matchen hoppas både Jan Kirchhoff och Max Meyer få visa vad de kan. Di Matteo lovordar deras träningsinsatser och en plats i startelvan för de båda är inte omöjlig då Kevin-Prince Boatengs medverkan är osäker.
2014-10-31 06:04:00