Så tjänar Chelsea pengar på utlåningarna

Att låna spelare är inte längre bara den fattiga klubbens lösning på ett problem. På Deadline Day hade Real Madrid ett hål i den centrala anfallsuppsättningen att fylla och plockade in Javier Hernandez, och Manchester United gjorde den mest uppmärksammade affären med en dyr inlåning av hyperfarlige målsprutan Radamel Falcao.

Men det finns andra sätt att använda lånesystemet. Parmas megatrupp på över 200 spelare fick stor uppmärksamhet för ett år sedan. Nu finns det anledning att titta på Chelseas taktik när det gäller lån.

London-klubben har 26 utlånade spelare till klubbar runt om i Europa. Många av dem skrev på för Chelsea som tonåringar och har aldrig spelat en match i Premier League. Deras nätta prislappar på bara några miljoner pund skadade knappast klubbens finanser, utan kommer snarare att hjälpa laget att balansera ekonomin och hjälpa klubben att rätta sig efter Uefas financial fair play.

Chelseas ivägskeppade spelare ger klubben inkomster vid lånövergångarna. I bästa fall utvecklas spelarna till precis vad du behöver, eller så ökar värdet på honom. Romelu Lukaku värvades som en supertalang för 10 miljoner pund. Belgaren lyckades aldrig slå sig in i laget och lånades ut. Hans lön betalades således av andra klubbar, tills han i somras såldes för 28 miljoner pund till Everton.

Ibland går det ännu bättre. Chelsea betalade 5 miljoner pund för en ung Thibaut Courtois för tre år sedan. Lånade ut den lovande målvakten till Atlético Madrid och tog i somras tillbaka en nybliven spansk ligamästare, Champions League-finalist och VM-spelare. Vad tror ni han hade kostat att köpa loss i dag?

Det finns förstås misslyckade affärer också. Fernando Torres är en av de 26 utlånade spelarna. Spanjoren slog brittiskt transferrekord när han köptes för 50 miljoner pund från Liverpool men var inte i närheten av att leva upp till förväntningarna. Nu är han utlånad till Milan i två år, tills hans kontrakt går ut, och Chelsea får inte ett rött öre. Att Torres dyra lönepost försvinner och nu är Milans problem blir dock plåster på såren.

En del spelare har fastnat i låneträsket. Gael Kakuta värvades som 16-åring 2007 men har sju år senare bara spelat sex matcher i Chelsea. Utlåningarna har tagit honom till Bolton, Dijon, Vitesse, Lazio och Rayo Vallecano. Vid 23 års ålder lär Chelsea knappast tro på fransmannen om han är utlånad till ett mittenlag i La Liga. Och om en tränaren väljer mellan två jämnbra spelare varav en är ägd och den andra inlånad väljer han rimligtvis den egna spelaren.

Här är hela listan over Chelseas utlånade spelare:

Bertrand Traore (Vitesse Arnhem)
Christian Atsu (Everton)
Cristian Cuevas (Universidad de Chile)
Fernando Torres (AC Milan)
Gael Kakuta (Rayo Vallecano)
Islam Feruz (OFI Crete)
Jamal Blackman (Middlesbrough)
Joao Rodriguez (Bastia)
John Swift (Rotherham)
Josh McEachran (Vitesse Arnhem)
Kenneth Omeruo (Middlesbrough)
Lucas Piazon (Frankfurt)
Mario Pasalic (Elche)
Marko Marin (Fiorentina)
Marko van Ginkel (AC Milan)
Matej Delac (Arles-Avignon)
Nathaniel Chalobah (Burnley)
Oriol Romeu (Stuttgart)
Patrick Bamford (Middlesbrough)
Ryan Bertrand (Southampton)
Stipe Perica (NAC)
Tomas Kalas (Cologne)
Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach)
Ulises Davila (Tenerife)
Victor Moses (Stoke City)
Wallace (Vitesse Arnhem)