Nedräkning, del 19 – Chelsea

Förra säsongen var Chelsea de överlägset bästa laget i Premier League. Nu har konkurrenterna tagit kliv framåt medan Chelsea har stått still.

Anledningen till att Premier League är så intressant att följa? Förmodligen för att titelvinnaren sällan lyckas rycka ifrån sina konkurrenter efterföljande år.
Sedan 2009 har inget lag lyckats försvara sin ligatitel. Jämför det med Bundesliga och Serie A där senaste åren har varit tämligen förutsägbara och utan dramatik i toppen.
Jag vet inte vad det beror på, men kanske har det infunnit sig någon slags ”mättnad” hos klubbarna som lyfter titeln. Truppen har inte varit kapabel att ladda om, tränaren och klubbledningen har inte insett behovet av att förstärka även när man står på toppen och tittar ned på de övriga.
Jag får den känslan när det gäller Chelsea.

Ifjol var de i en klass för sig. De hade det i särklass bästa försvaret där mittbacksparet John Terry och Gary Cahill klarade alla utmaningar (utom Harry Kane på White Hart Lane). Mittfältet med Nemanja Matic och Cesc Fàbregas hade perfekt balans mellan fysik och teknik medan Diego Costa var ligans tuffaste striker att möta. Målgörare och buffel i samma person. Och då har vi inte ens nämnt Eden Hazard som var ligans bästa spelare.
Chelseas trupp var nästintill komplett förra säsongen och jag är den förste att understryka att det viktigaste inte är värvningar utan att behålla sina viktigaste spelare.
Chelsea har inte tappat någon spelare i startelvan, men de har vinkat adjö till både Petr Cech och Didier Drogba. Cech var reserv bakom Thibaut Courtois, men beslutet av Roman Abramovitj att sälja tjecken till en konkurrent kan bita ryssen i svansen. Chelsea tappade en viktig ledarfigur och kulturbärare – Arsenal förstärkte en av sina akilleshälar och fick en dos vinnarmentalitet. Drogba gjorde inte många lyckliga i våras då hans form var suspekt, men som ledargestalt i omklädningsrummet fyllde han en funktion. Det var ju därför José Mourinho plockade hem honom. Jag förstod aldrig riktigt värvningen av Falcâo, men Mourinho kanske har sett något som vi andra missat.

Chelsea har en formidabel startelva och är det något vi vet så är det att spelarna är beredda att springa genom väggar för sin tränare. Oscar har för första gången på flera år fått en försäsong i kroppen och Mourinho väntar sig stordåd från sin brasse. Eden Hazard kommer förmodligen fortsätta på den inslagna vägen, så bra är han. Willian är så nyttig som tvåvägsspelare att Mourinho inte skulle byta honom mot många andra yttrar i världen.
Jag ser farhågor på andra ställen. Diego Costa är skadebenägen och han dras redan med besvär. Hur ska han klara en lång säsong? Och hur ska Chelsea klara sig om Costa blir borta en längre tid eller får återkommande problem? Loïc Rémy är okej, men han kan knappast fylla ut kostymen efter Costa.
På centralt mittfält tycker jag också att Chelsea ser tunna ut om Nemanja Matic eller Cesc Fàbregas skulle gå på en skada. Lojale John Obi Mikel finns som backup för Matic och Ramires kan täcka upp för Fàbregas, men det innebär försämringar.
Förra säsongen klarade sig Chelsea tämligen bra från skador och José Mourinho kunde pumpa på med i stort sett samma elva match efter match.

Något jag personligen är väldigt nyfiken på är om José Mourinho kan hålla sitt löfte att släppa fram de egna spelarna. Han har själv sagt att han ”misslyckats om han inte kan ta tillvara på den fantastiska, egenfostrade generation som nu finns i klubben, men det där är lättare sagt än gjort. Framför allt när man jagar kortsiktiga resultat och varje omgång i ligan gäller något. Patrick Bamford lånades ut till Crystal Palace och förra veckan lämnade även Dominic Solanke. Ruben Loftus-Cheek finns kvar än så länge, men att han skulle starta matcher i ligan framför Nemanja Matic och Cesc Fàbregas, eller ens Ramires, kan jag inte se ske under hösten. Jag har gärna fel.

Chelsea kommer i de allra flestas ögon att vara ”the team to beat”, men jag gissar att det blir betydligt tajtare titelrace denna säsong. José Mourinhos målsättning måste vara att ta laget längre i Europa än ifjol då det snöpligt blev respass mot Paris SG. För att nå hela vägen fram till en CL-final hade det kanske behövts någon injektion i form av en spetsvärvning, typ Gareth Bale.

Tänkbar startelva:
Courtois – Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta – Matic, Fàbregas – Willian, Oscar, Hazard – Costa.
Nyckelspelare: John Terry.
Håll ögonen på: Eden Hazard.

Nyförvärv
Radamel Falcao – AS Monaco, Loan
Asmir Begovic – Stoke, £8m
Nathan – Atletico Paranaense, £4.5m
Danilo Pantic – Partizan Belgrade, £1.25m

Förluster
Petr Cech – Arsenal,  £10m
Filipe Luis – Atletico Madrid, Undisclosed
Patrick Bamford – Crystal Palace, Loan
Didier Drogba – Released
Marco van Ginkel – Stoke, Loan
Danilo Pantic – Vitesse Arnhem, Loan
Christian Atsu – Bournemouth, Loan (subject to Premier League approval)
Josh McEachran – Brentford, Undisclosed
Tomas Kalas – Middlesbrough, Loan
Gaël Kakuta – Sevilla, Undisclosed
Mario Pasalic – Monaco, Loan
Kenneth Omeruo – Kasimpasa, Loan
Andreas Christensen – Borussia Monchengladbach, Loan
Isaiah Brown – Vitesse Arnhem, Loan
Lewis Baker – Vitesse Arnhem, Loan
Jordan Houghton – Gilliingham, Loan

***
Del 20 om Arsenal kommer imorgon söndag inför lagets premiär mot West Ham.