Matchrapport: Chelsea – Arsenal 2-0 (1-0)

Matchrapport Chelsea - Arsenal 2-0 (1-0)

Wenger tappade både humöret och samtliga poäng.


11. Özils tröjnummer. Även antalet matcher Wenger inför dagens match har ställts mot José Mourinho utan att besegra portugisen. Med en minst sagt bekväm vinst mot Galatasaray tidigare i veckan lyckades man bygga upp självförtroendet igen efter en halvdan insats hemma mot Tottenham förra helgen. Men nu var det alltså match på Stamford Bridge.

Arsenal har ju minst sagt haft svårt för stor/topplagen under en längre period. Det är inget nytt och inget jag vill älta, så vi lämnar det därhän. Chelsea har gått som tåget i säsongsinledningen och hade inför dagens drabbning bara tappat poäng i en match och det var borta mot Manchester City där man spelade 1-1. Arsenal hade inte heller förlorat innan dagens match men däremot tappat betydligt fler poäng. Skadeläget i Arsenal är sällan en vacker syn och i skrivande stund är det inget undantag, även om det börjar ljusna. Walcott är tillbaka i full träning men är inte riktigt redo för att spela än. Ramsey är tillbaka om 2-3 veckor och Arteta är också ett par veckor borta. Monreal är dock tillbaka och fanns med på bänken idag. Welbeck är glödhet med ett hattrick tidigare i veckan och Alexis Sanchez har sett pigg ut. Även Özil har börjat visa mer av sitt rätta jag på senare tid. Skulle detta räcka för att Wenger skulle lyckas bryta den hemska sviten…? 


Arsenal ställde upp med följande elva:

                       Szczesny
Chambers – Mertesacker – Koscielny – Gibbs

                  Flamini –  Wilshere
                           Cazorla

           Özil              –               Alexis

                          Welbeck 


Första halvlek
Chelsea sparkar igång den något försenade matchen på Stamford Bridge. Matchens första skott kommer från Arsenal. Det är Alexis som får bollen en bit utanför Chelseas straffområde och testar lyckan men bollen går en bra bit utanför. I matchens tionde minut har Wilshere bollen på offensiv planhalva. Han slår en boll bakom Chelseas backlinje mot en löpande Alexis. Chilenaren hinner dock inte nå bollen innan Courtois kan plocka den. Alexis upptäcker detta och försöker hoppa undan för att undvika en kollision men lyckas inte. Courtois ligger till en början till synes medvetslös på marken, men tar sig sedan för ansiktet. Det har varit mycket snack om hur man ska hantera eventuella huvudskador i Premier League och Courtois får läkarhjälp omgående. Han får klartecken att spela vidare. 

Efter knappa kvarten spelad river Gibbs omkull Hazard som tagit sig upp på Arsenals planhalva. Chelsea får frispark men linjemannen vinkar till slut för offside efter att den slagits. Några minuter senare får Chelsea matchens första hörna men Arsenal kan rensa relativt enkelt. 

Chelsea får även matchens första gula kort efter att Cahill tryckt till Alexis vid sidlinjen, precis framför ögonen på Wenger och Mourinho. Här uppstod ordentligt tumult. Wenger gick ur sin egen zon och in i Mourinhos för att säga sitt. Handgemäng uppstod och knuffar mot bröstet och slipsdragningar förekom. Förståeligt att Wenger blir upprörd efter tacklingen men han går över gränsen när han går fram till Mourinho och börjar bråka. Det vinner Wenger ingenting på och han hade tur som fick vara kvar vid sidan av planen. 

Frisparken som Arsenal får i samband med varningen är ganska nära mittlinjen och den leder inte till någon farlighet för Arsenals del. Chelsea vinner tillbaka bollen och startar en kontring. Hazard får bollen på vänsterkanten och rusar fram. Chambers har problem med att stoppa belgaren och varnas när han väl lyckas. Chelseas lyckades dock inte förvalta frisparksläget. 

Matchminut 23: Courtois får mer läkartillsyn och den här gången väljer man att göra ett byte. Cech kommer in och ställer sig mellan stolparna istället, för andra gången den här säsongen. 

Fyra minuter senare har Chelsea bollen på Arsenals planhalva igen. Hazard får den centralt och sätter igång en otroligt snabb soloräd mot Arsenals straffområde. Han tar sig förbi ett par Arsenalspelare och in i straffområdet där Koscielny fäller honom bryskt och domaren pekar på straffpunkten. Det kan kännas aningen klumpigt av fransmannen men det gick oerhört fort när Hazard satte fart. Koscielny varnas och Hazard kliver fram och sätter sedan straffen själv. 1-0. 

Fram till straffen var matchen ganska jämn och Arsenal var med i matchen, men det var tungt med en straff emot sig. Arsenal lyckas inte skapa så mycket farligheter framåt, men efter en halvtimme får Cazorla bollen ute till vänster. Han slår in den i straffområdet mot Wilshere som kommer löpande centralt, men engelsmannens förstatouch är för dåligt och Cech kan enkelt plocka bollen. Bara några minuter senare slarvar Wilshere bort ett annat bra läge när han lyfter bollen över Chelseas backlinje och bollen rullar ut över linjen och till inspark. 

Med knappa tio minuter kvar av ordinarie tid i första halvlek är Koscielny högt upp i banan och rivs ner och får frispark. Özil tar hand om frisparken men tysken slår den för långt och en löpande Alexis hinner inte nå bollen innan den rullar över kortlinjen. Ett par minuter senare är Koscielny i centrum igen när han smäller ihop med Oscar i en nickduell strax utanför Arsenals straffområde. Båda spelarna undersöks av repsektive läkarteam men kan fortsätta spela efter att ha fått gå av planen. 

I den 44:e matchminuten lever Chambers farligt när han drar ner Shürrle precis utanför straffområdet och domaren blåser frispark. I det här läget var Chambers redan varnad. Arsenal lyckas få bort bollen vid frisparken och får sedan själva frispark. Minuten senare har Arsenal bra tryck och tar sig in i straffområdet. Özil tappar dock bollen och Chelsea tar tillbaka den. Ett par minuter senare får man ännu ett bra läge i offensivt straffområde men även denna gång tappar Özil bollen. 

Sammanfattning
Bortsett från målet så är det en jämn första halvlek. Chelsea skapar egentligen inte så mycket mer än Arsenal men när man väl gör det så är det oftast gifitgare och mer organiserat än när gästerna kommer till lägen. Özil gör inte många rätt och ser frustrerad ut många gånger. Cazorla och Alexis däremot är otroligt pigga och jobbar på bra. 

Andra halvlek
Inget av lagen gör några byten i halvlek. 

I matchminut 48 har Gibbs bollen nere på egen planhalva och lyckas tappa den och Chelsea snappar upp den. Chelsea lyckas dock inte komma till något avslut och slår till slut ut bollen till inkast. Ett par minuter senare får Alexis bollen ute på vänsterkanten. Han spelar in den centralt, Wilshere hoppar över bollen och den hamnar hos Cazorla som testar skott. Bollen går dock utanför, precis intill stolpen. 

Cech är snabb med att skicka upp bollen och den hamnar till slut hos Oscar högt uppe på högerkanten, men han rivs ner och får frispark innan han hinner göra något annat. Frisparken leder inte till något farligt och Arsenal kan ta tillbaka bollen och har ett utmärkt läge för en kontring, men Ivanovic håller fast Cazorla och varnas. Efter en dryg timmes spel lyckas Gibbs hitta Welbeck i straffområdet. Welbeck står med ryggen mot målet och passar istället Wilshere som skjuter. Fabregas lyckas dock (med hjälp av armen) att blockera och Arsenal får en hörna. Hörnan leder i sin tur inte till någon större chans för Arsenal. 

Arsenal spelar mer aggressivt och med mer fart och finess. Det hänger ett kvitteringsmål i luften, men man lyckas inte riktigt med det sista lilla som krävs för att få bollen i mål. I den 69:e matchminuten kommer Arsenals första byte. Cazorla kliver av och Chamberlain kommer inn. Cazorla har varit otroligt pigg och det hade kanske varit mer motiverat att byta ut Özil som inte hade någon lyckad dag. Att det är Chamberlain som kommer in känns dock klockrent. 

Några minuter senare är Chambers högt upp i banan och får bollen strax utanför Chelseas straffområde. Han testar skott men den går en bit över ribban. Tre minuter senare är det Chelsea som anfaller och det är Costa som lyckats ta sig in i Arsenals straffområde. Han slår in bollen mot en rusande Hazard som avslutar från nära håll men skjuter högt över. 

Två minuter senare var det dock Costas tur att försöka. Arsenal blev av med bollen på offensiv planhalva och Fabregas slår en lång boll mot Costa som lyckas ta emot bollen och sedan lobba den över en rusande Szczesny och 2-0 är ett faktum. Med dryga tio minuter kvar av ordinarie tid blir det en enorm uppförsbacke för Arsenal. Wenger gör sitt andra byte för dagen. In kommer Podolski och ut klev Alexis. Här går tankegången precis som vid första bytet. Inget konstigt med att byta in Podolski, men det är kanske Özil som ska sätta sig på bänken och inte Alexis som varit en av Arsenals bästa spelare. 

Arsenals tredje och sista byte kommer i minut 83. Det är Wilshere som går ut och in kommer Rosicky. Here we go again… Wilshere gör en bra match och en för dagen blek Özil bör nog vara den som kliver av. Rosicky in är klart motiverat. 

I den 86:e minuten får Podolski bollen ute till vänster. Han tittar upp och ser att Welbeck befinner sig i straffområdet och försöker slå bollen till engelsmannen men Cech är snabb och hinner fånga bollen. I samma minut varnas Oscar (på tok för sent i matchen) efter att han drar omkull Rosicky. Cech gör det sedan bra när han lyckas förhindra Podolskis försök till ett reduceringsmål. I den 90:e minuten gör Özil en läcker liten chipp som Mikel inte lyckas rensa och Podolski får ett bra läge att göra mål men Cech är snabbt ute och stoppar tyskens försök. Minuten senare varnas Welbeck efter en väldigt ful tackling på Fabregas. Onödigt. 

I den 92:a minuten uppstår en scen som ingen är van vid att beskåda. Diego Costa missar öppet mål. Det är Ivanovic som hittar honom efter att ha lyckats få tag på bollen. Det visar sig sedan att det var offside, vilket kanske dämpar Costas besvikelse något. Efter detta händer inte speciellt mycket och Chelsea vinner med 2-0.

Sammanfattning
Precis som i första halvlek så är det en ganska jämn tillställning men när Costa sätter 2-0 så går luften ur och även om vissa chanser uppstod för Arsenal så räckte det inte för att varken reducera eller kvittera. Özil har en riktigt dålig dag på jobbet och gör inte mycket rätt. Borde varit den första att bytas ut istället för Alexis som hade en bra mycket bättre match. Det är som det ofta är när Arsenal inte lyckas göra mål; man har en hel del boll och fina passningar runt straffområdet, men det är sällan folk tar sig in i boxen för att kunna avsluta. Många fina sekvenser men inte mer än så. Det räcker inte. 


Spelarbetyg: (1 = Usel, 2 = Underkänd, 3 = Godkänd, 4 = Bra, 5 = Mycket bra, 6 = Världsklass)

Szczesny: 3 – Kan knappast belastas för första målet och det är inte så lätt att hantera det andra målet heller. Lever lite farligt vid ett par tillfällen men är annars vaken.

Chambers: 3,5 – Har lite problem med Hazard på sin kant men jobbar hårt och är inte rädd av sig. 

Mertesacker: 4 – Läser spelet otroligt fint och är lugn och säker. Bjuder på ett par fina finter. 

Koscielny: 3 – Han orsakar förvisso straffen som ger Chelsea ledningsmålet, men i övrigt bra med. 

Gibbs: 3,5 – Tappar bollen ett par gånger i onödan, men är oerhört delaktig i anfallsspelet. 

Flamini: 3,5 – Syns inte så mycket, men städar undan bra och bryter bollen många gånger. Inte varnad! 

Wilshere: 4 – Oerhört mycket slit och spring. Många fina sekvenser offensivt. Visar känslor och kämpaglöd. 

Cazorla: 4 – Gör det bra centralt. Oerhört svår att ta bollen ifrån. 

Alexis: 4,5 – Oj vad han sprang. Många fina passningar som kunde/borde lett till assist. Tog en del smällar också. Bäst i Arsenal idag. 

Özil: 2 – En svag tvåa. Några fina passningar här och där men tappar oerhört mycket boll och inte alls allert. 

Welbeck: 3 – Ingen kanonmatch men han får inte mycket att jobba med. Gör det oftast bra när han väl får bollen. 

Avbytare:

Chamberlain: 3 – Bidrar med fart och en del löpningar, men inget spektakulärt. 

Podolski och Rosicky spelade för kort tid för att betygsättas. 


Matchens lirare: Alexis Sanchez. Sprang på allt och gjorde det mesta rätt. 

Matchens frågetecken: Varför byttes inte Özil ut när han var klart sämst på planen? 

Matchens utropstecken: Wenger måste tagga ner lite! 


Domaren
Tre pipor. Godkänd men en del (icke)beslut åt båda håll fick mig att höja på ögonbrynen. Hur kunde Oscar undgå det gula kortet så länge…?


Matchstatistik 
Mål: 2-0 (Hazard 27, Costa 78)
Skott: 5-6
Skott på mål: 3-0
Bollinnehav: 47-53
Hörnor: 2-2
Kort: 4 (Cahill, Ivanovic, Shürrle, Oscar) – 3 (Chambers, Koscielny, Welbeck)
Publik: 41607

 

0 KOMMENTARER     

3450 VISNINGAR

Email


Fler artiklar om
Arsenal

Özil skadad
Arsenal

2014-10-08 21:29:25

Välkommen till London N5:s nya design
Arsenal
Efter att ha stött och blött ett av designförslagen som lämnades in i somras i evigheter kan vi idag presentera det nya London N5
2014-10-08 17:30:00

Gästkrönika: Om bortskämdhet
Arsenal
Finns det några mer bortskämda supportrar än Arsenals?
2014-10-07 15:00:00

Dagens Arsenal – 7 Oktober 2014
Arsenal

2014-10-07 11:05:21

Matchrapport: Chelsea – Arsenal 2-0 (1-0)
Arsenal
11. Özils tröjnummer. Även antalet matcher Wenger inför dagens match har ställts mot José Mourinho utan att besegra portugisen. Med en minst sagt bekväm vinst mot Galatasaray tidigare i veckan lyckades man bygga upp självförtroendet igen efter en halvdan insats hemma mot Tottenham förra helgen. Men nu var det alltså match på Stamford Bridge.
2014-10-05 19:07:00

Inför: Chelsea – Arsenal
Arsenal
Ett revanschsuget Arsenal ställs mot serieledaren med nyvunnet självförtroende efter krossen i veckans Europaspel. Säsongens hittills största prövning är kommen.
2014-10-04 23:02:00

Arsenal U19 krossade Galatasaray
Arsenal

2014-10-03 13:37:03

Wenger efter matchen mot Galatasaray
Arsenal

2014-10-02 06:15:57

Inför Arsenal – Galatasaray
Arsenal
Viktiga matcher avlöser just nu varandra. I morgon får Arsenal besök av turkiska Galatasaray i andra omgången av Champions League. Det är en skadeskjuten Arsenal och inte helt enkelt för Wenger i laguttagningen. Ett möte med Chelsea stundar även till helgen. Men first-thing-first. Arsenal behöver verkligen få med sig ett resultat och få igång europaspelet på allvar efter missräkningen i Dortmund senast.
2014-09-30 22:39:00

Falkens Funderingar: Om Welbeck och på gränsen till en ”pudel”
Arsenal

2014-09-29 18:23:55