Matchen mot Chelsea kommer olägligt

Matchen mot Chelsea kommer olgligt

En pressad Jens Keller har stora bekymmer inför matchen mot Chelsea.


Tidpunkten för premiären i Champions League kommer olägligt för FC Schalke 04. ”Die Königsblauen” har stora skadebekymmer inför det svåra bortamötet mot Chelsea FC på Stamford Bridge. Hela den ordinarie backlinjen är utraderad på grund av skador. Senast drabbad i raden av skadade spelare är världsmästaren och lagkaptenen Benedikt Höwedes som drabbades av en höftskada i den senaste matchen. Förväntningarna har väl aldrig varit så låga på laget som inför mötet i London.

Schalkes tränare Jens Keller är pressad. Schalke 04 har liksom förra året inlett säsongen svagt. Tidigt cuputtåg och bara en poäng på de tre inledande matcherna i Bundesliga är förstås under förväntningarna. Ända glädjen var den tillkämpande poängen på Veltins-Arena mot Bayern München (1-1). Förlusterna i Hannover (1-2) och speciellt den senast i lördags.när man gästade Borussia Mönchengladbach (1-4) har lagt sordi på stämningen i klubben. Spelet och inställningen mot Gladbach stämde inte alls och laget gick under mot det kontringsstarka Gladbach-laget. 

Laget har precis som inför förra säsongen drabbats av en mängd skador. Mot Chelsea saknas hela den ordinarie backlinjen. Den bosniske landslagsmannen och vänsterbacken Sead Kolasinac fick korsbandet avslitet i Bundesligapremiären. Mittbackarna Joel Matip och Felipe Santana har lårmuskelskador och lagkaptenen Benedikt Höwedes har en höftskada som gör att han missar flera av de kommande matcherna. Den fjärde mittbacken Jan Kirchhoff som är inlånad från FC Bayern kanske kan spela men han har också varit skadad under långa perioder sedan han kom i januari.
  
Den ordinarie högerbacken Atsuto Uchida är inte heller riktigt tillbaka efter sina långvariga skadeproblem, även om han reste med till London. Troligen får Marco Höger eller Christian Clemens spela högerback. Båda spelarna är inte naturliga ytterbackar utan snarare mittfältare. De har inte fått så mycket speltid efter att de kommit tillbaka från långvariga skador och båda har inte heller imponerat när de fått spela. Vänsterback blir antagligen Dennis Aogo. Han är normalt en mycket bra sådan (har landslagsmeriter) men även han har haft en långvarig korsbandsskada och är inte i toppform. 

Det gör att tränaren Keller kanske är tvungen att ställa upp med ett par tonåringar som mittbackar, Kaan Ayhan (19 år) och Marvin Friedrich (18 år). Ayhan har spelat 19 Bundesligamatcher men Friedrich gjorde debut som inhoppare så sent som i matchen mot Gladbach i lördags. Tränaren Keller, som är gammal ungdomstränare, är inte rädd att plocka in ungdomsspelare från Schalkes framgångsrika akademi ”Knappenschmiede”. Det finns redan en radda egna produkter i truppen.

Förutom redan nämnda Kolasinac, Matip, Höwedes, Ayhan och Friedrich även målvakten Ralf Fährmann och landslagsmannen och världsmästaren Julian Draxler (som vid 20 år blev den yngsta lagkaptenen i det tyska landslaget någonsin i våras). Draxler har känt av en lårsträckning under de senaste veckorna och är inte tillbaka till hundra procent. Supertalangerna Max Meyer (18 år) och Leon Goretzka (19 år) har också redan provat på landslagsspel. Meyer har haft en förkylningsinfektion under de senaste veckorna och Goretzka blev lårskadad redan under försäsongen.

Flera andra ungdomar pockar också på och är på väg in i A-laget  På det defensiva mitttfältet spelar ofta Roman Neustädter och Kevin-Prince Boateng. Båda har dock visat svag form under inledningen av säsongen. Neustädter kan vara ett alternativ som mittback mot ”the Blues”. Boateng dras ofta av småskador som hämmat honom. Prince har efter en lovande inledning förra säsongen inte blivit den ledargestalt som sportchefen Horst Heldt hoppats på. När tysk-ghananen fick spela i sin favoritroll som playmaker mot Gladbach misslyckades han kapitalt.

Mot Chelsea är säkert Meyer tillbaka i den rollen igen. Det bästa offensivapnet som Schalke har saknas sedan i våras. Det är den snabbe kantspringaren Jefferson Farfán. Peruanen har varit knäskadad sedan i våras och var tvungen att operera knät i somras. Antagligen missar han hela höstsäsongen. Ett stort avbräck för laget. Överhuvudtaget har skadorna gjort att tränaren Keller hela tiden varit tvungen att improvisera och det har inte blivit någon kontinuitet. Längst fram på kanterna i offensiven återfinns nykomlingarna Sidney Sam och Eric Maxim Choupo Moting. 

Båda spelarna har inte övertygat fullt ut även om de har stor teknisk kapacitet och är målfarliga. Den riktiga killerinstinkten har saknats. Längst fram återfinns rutinerade Klaas-Jan Huntelaar. Holländaren var missnöjd med lagets spel och inställning i förlusten mot Gladbach. ”Hunter” är livsviktig för Schalkes anfall men kan lätt bli isolerad när inte spelet fungerar. Även han har haft förkylningsbesvär under de senaste veckorna. Så på det stora hela kommer tidpunkten för premiären i Champions League mycket olägligt för Schalke 04.

Förväntningarna har väl aldrig varit så låga på laget som inför mötet i London. Många fans är oroliga för en storförlust. Schalkes hopp skulle väl vara att Chelsea underskattar S04 totalt och just att laget inte har några förväntningar på sig i matchen. Laget måste visa koncentration, sammanhållning och kampvilja. Schalke kommer att spela defensivt. Chelseas tränare Mourinho berömmer Schalke och dess spelare. Det känns mest som påklistrad artighet. I själva verket kanske portugisen vilar några av sina stora stjärnor. Det ska ändå vara klasskillnad.

Det var det förra säsongen då lagen också möttes i gruppspelet och det blev 0-3 förluster för S04 i de båda matcherna. Schalkes sportchef Heldt vill nå längre i Champions League med laget än till den åttondelsfinal som det blev förra säsongen. Gelsenkirchen-laget får till att börja med försöka ta andraplatsen i grupp G där även Sporting Lissabon och NK Maribor finns med. ”Det hjälper inte att klaga på den nuvarande situationen. Det är fel väg. Vi måste helt enkelt komma igenom det” avslutar Heldt.

Möjlig startelva S04:
Fährmann – Höger, Ayhan, Friedrich (Kirchhoff), Aogo – Neustädter, Boateng – Sam, Meyer, Draxler – Huntelaar

Avspark: Onsdag kl 20.45 (Stamford Bridge, London), visas live på Viasat och Viaplay

Matchrapport kommer på torsdag morgon.

0 KOMMENTARER     

386 VISNINGAR

Email


Fler artiklar om
Schalke 04

Matchen mot Chelsea kommer olägligt
Schalke 04
Tidpunkten för premiären i Champions League kommer olägligt för FC Schalke 04. ”Die Königsblauen” har stora skadebekymmer inför det svåra bortamötet mot Chelsea FC på Stamford Bridge. Hela den ordinarie backlinjen är utraderad på grund av skador. Senast drabbad i raden av skadade spelare är världsmästaren och lagkaptenen Benedikt Höwedes som drabbades av en höftskada i den senaste matchen. Förväntningarna har väl aldrig varit så låga på laget som inför mötet i London.
2014-09-16 22:04:00

Förödmjukade av Gladbach
Schalke 04
FC Schalke 04 förlorade bortamatchen mot Borussia Mönchengladbach med 1-4 (0-1). Ett skade- och sjukdomsdrabbat S04 hade inte mycket att sätta emot när Gladbachs snabba kontringsspelare satte fart. Dessutom var S04-tränaren Jens Keller tvungen att starta med fyra spelare som inte spelat på månader. Schalkes försvar var ihåligt och offensiven saknade både idéer och genomslagskraft. Utan målvakten Ralf Fährmann hade nederlaget blivit större. Bara en poäng på tre matcher är en stor besvikelse.
2014-09-14 09:04:00

Personalproblem inför Gladbach-matchen
Schalke 04
Ny säsong – samma gamla visa. Schalkes tränare Jens Keller har personalproblem och flera frågetecken kring sina spelare inför den viktiga bortamatchen mot Borussia Mönchengladbach på lördag (kl 18.30, live på Eurosport 2). I veckan drog Joel Matip på sig en lårskada och är borta ca två veckor. Dessutom är det osäkert om Max Meyer (förkyld) och Julian Draxler (muskelsträckning) kan spela. Redan saknas sju spelare (Farfán, Giefer, Goretzka, Kirchhoff, Kolasinac, Santana, Sobottka).
2014-09-12 21:04:00

Schalke kämpade till sig 1-1 mot FC Bayern
Schalke 04
Efter att ha blivit utspelade under de första 25 minuterna i matchen och hamnat i ett 0-1 underläge tog FC Schalke 04 sig samman och kom tillbaka på ett föredömligt sätt. ”Die Knappen” kämpade sig in i matchen och kunde utjämna till slutresultatet 1-1 i den 62:a minuten. Det omdiskuterade målet gjordes av lagets bäste spelare, lagkaptenen Benedikt Höwedes. Ett rättvist resultatet som borde ge laget nytt självförtroende och tränaren Jens Keller lite arbetsro. Tyvärr skadade sig tre spelare.
2014-08-31 10:04:00

Återseende av Chelsea – FC Bayern på tur
Schalke 04
I torsdagens Champions League lottning hamnade FC Schalke 04 i grupp G tillsammans med Chelsea, Sporting Lissabon och slovenska Maribor. En medelsvår grupp där S04 åter stöter på Chelsea. ”Die Königsblauen” ska ändå ha goda chanser att knipa andraplatsen efter storfavoriten Chelsea och gå vidare från gruppen. Fast just nu ligger fokus istället på lördagens hemmamöte med FC Bayern München (kl 18.30). S04 har börjat säsongen svagt och har som vanligt skadebekymmer.
2014-08-29 09:04:00

Misslyckad ligapremiär – onödig förlust i Hannover
Schalke 04
Fem dagar efter floppen i cupen mot Dynamo Dresden kom nästa bakslag på lördagen. FC Schalke 04 försvarade sin dåliga premiärstatistik och förlorade på ett onödigt sätt premiärmatchen mot Hannover 96 med 1-2 (0-0). Under bara tre minuter i andra halvlek tappade ”die Knappen” sin till synes säkra 1-0 ledning (Huntelaar, 47 min) till slutresultatet 1-2. Laget och tränaren Jens Keller har inte kunnat fått en sämre start av säsongen med två onödiga debacle. Och nu väntar FC Bayern i nästa omgång.
2014-08-24 09:04:00

Vilken sida visar Schalke upp mot Hannover?
Schalke 04
Efter det pinsamma cuputtåget mot Dynamo Dresden i måndags är pressen redan stor på FC Schalke 04 och tränaren Jens Keller. Frågan är vilken sida laget kommer att visa upp när man möter Hannover 96 i Bundesligapremiären (lör kl 15.30). Keller är övertygad om att ”die Königsblauen” kommer att visa upp en helt annan attityd i Hannover. Många frågar sig dock om laget möjligen är överskattat? Mot ”die Roten” är världsmästarna Julian Draxler och Benedikt Höwedes tillbaka i startelvan.
2014-08-22 21:04:00

Cupfiasko mot Dynamo Dresden
Schalke 04
FC Schalke 04 åkte ut ur den tyska cupen DFB-Pokal redan i den första omgången på ett pinsamt sätt. ”Die Königsblauen” gjorde en riktigt urusel insats på bortaplan mot 3 Ligalaget Dynamo Dresden och förlorade välförtjänt med 1-2 (0-1). En bittert nederlag och en misslyckad start på den nya säsongen. Schalkes reduceringsmål gjordes av Joel Matip i den 78:e minuten. S04 vaknade till för sent och förgäves. Motgången sätter genast press på laget och tränaren Jens Keller.
2014-08-19 07:04:00

Säsongen börjar på allvar med cupmöte
Schalke 04
Försäsongen är över för Schalkes del denna gång – nu börjar allvaret. Det börjar med cupmatch borta mot Dynamo Dresden på måndag. Tränaren Jens Keller har en del bekymmer. Träningsmatcherna gav inte riktigt vad en frustrerad Keller hade hoppats på och gav fler frågor än svar. Precis som förra säsongen har Schalke 04 drabbats av många skador och man har inte kunnat spela in laget på ett optimalt sett. Mot Dresden saknas sju spelare. Något annat än seger räknas dock inte för S04.
2014-08-17 12:04:00

Inga segrar i egna turneringen – Leverkusen lånar Papadopoulos
Schalke 04
Träningslägret i Bayern är avklarat. Likaså den egna träningsturneringen ”Schalke Cup” som ägde rum under helgen på hemmaplan. Där testade FC Schalke 04 engelskt motstånd och förlorade båda matcherna (0-0, 6-7 efter straffar mot West Ham och 1-3 mot Newcastle). Det visar att tränaren Jens Keller har en del att slipa på tills säsongen drar igång på allvar även om många spelare saknades. På söndagen blev det också klart att mittbacken Kyriakos Papadopoulos lånas ut en säsong till Bayer Leverkusen.
2014-08-04 06:04:00