Liverpool – Chelsea 1-1 (0-1)

Matchfakta

Mål
Liverpool: Sterling (59’)
Chelsea: Hazard (Straff, 18’) 

Varningar
Liverpool: Gerrard, Lucas
Chelsea: Filipe Luis, Obi Mikel

Arena: Anfield

Publiksiffra: 44573

Domare: Martin Atkinson

Matchrapport

Liverpool startar som mot Aston Villa förra veckan med en skillnad: Gerrard tar en plats i anfallet på Borinis bekostnad.

Längst bak hittar vi alltså som vanligt Simon Mignolet. Framför honom den trebackslinje vi blivit vana vid med Emre Can, Martin Skrtel och Mamadou Sakho

På mittfältet hittar vi Alberto Moreno till vänster, Lazar Markovic till höger och Lucas Leiva och Jordan Henderson bildar mittlås. 

Längst fram tar som sagt Steven Gerrard en plats bredvid Philippe Coutinho vilket ger oss Raheem Sterling länst fram i anfallet.

På bänken sitter: José Enrique, Rickie Lambert, Javi Manquillo, Adam Lallana, Fabio Borini, Jordan Rossiter och Danny Ward. Ingen Balotelli alltså.

Första halvlek
Matchen börjar lite nervöst, Chelsea pressar högt och intensivt men Liverpool håller i bollen. Den första halvchansen är när Steven Gerrard stressar Courtois att rensa bollen över linjen. 

Efter tolv minuter kommer två halvchanser på rad när Sterling slår en passning rakt in i straffområdet till Henderson vars inlägg rensas bort. Bollen hamnar hos Sakho som slår bollen rakt i djuled till en löpande Moreno som får iväg ett skott från vänster men som blockeras och landar i en fruktlös hörna. 

Bara minuten senare kommer en ny chans. Coutinho vänder bort Terry vid utkanten av straffområdet och slår en djupledsboll till Sterling men Cahill hinner få en fot och rensa bort bollen. Chelseas höga press tvingar Liverpool att spela snabbt på få tillslag, men det går bra och det märks att Liverpools snabba spel utmanar Chelsea. Mellan den tionde och femtonde minuten har det hunnit bli en radda chanser som avslutas med att Steven Gerrard avlossar ett skott från strax över 30 meter men som räddas av Courtois.

MÅL: Precis som det känns som att ett mål för Liverpool är på väg får Chelsea straff. Fabregas lyckas tråckla sig in i straffområdet längs kortlinjen och peta bollen till Hazard som faller lätt när Can kommer in sent för att bryta. Hade kunnat gå åt båda hållen, men det är orutinerat av Can att gå in på det sättet. Eden Hazard sätter straffen säkert i målvaktens vänstra hörn. Mycket tungt för ett Liverpool som just fått upp farten.

Markovic får chansen från straffområdeskanten på volley men bollen fastnar på försvarande spelare. Bra spel från Liverpool som utnyttjar kanterna med långa passningar, tyvärr finns ofta för få spelare i straffområdet för att ta emot Morenos inlägg. 

Sterling blir fälld av Terry utanför straffområdet och Gerrards frispark blir bortboxad av Courtois. Sterling får därefter bollen till vänster i straffområdet, vänder men hans skott blir blockerat.

Situation efter 35 minuter där Costa upplever sig bli fälld av Can och skriker mot domaren. Reprisen visar att det snarare är Costa som boxar Can i ansiktet och sedan snubblar. 

Gult kort till Gerrard efter 38 minuter spelade när han fäller Hazard kring mittcirkeln. Frisparken går högt mot Terry i utkanten av straffområdet som försöker skarva in mot mitten men bollen rensas bort av Skrtel.

Ett anfallsalternativ mot lag som försvarar djupt är skott utifrån. Coutinho provar den varianten efter 42 minuter men skottet styrs utanför. På hörnan efteråt är Courtois ute och flaxar och lämnar ett bra nickläge till Sakho som missar. Strax därefter får Lucas gult kort efter att ha sprungit in i Hazard som återigen faller väldigt lätt. 

Minuten efter är det Filipe Luis som får ett rätt billigt gult efter att ha viftat Markovic i ansiktet. 

Halvleken avslutas med att Costa liggande i straffområdet får bollen på handen, Liverpoolspelarna vill ha straff men domarna friar. 

Sammanfattning
Första halvlek spelas i ett rasande tempo. Chelsea pressar högt och tvingar Liverpool att spela snabbt, men med hjälp av kombinationer på små ytor, skarvningar och många djupledsbollar lyckas Liverpool ofta tar sig ur pressen och komma med fart mot Chelseas straffområde. 

Det som saknas är oftast, som vanligt, den sista passningen för att skära igenom Chelseas mycket tajta försvar. Liverpool lyckas etablera anfallsspel på Chelseas straffområde och äger egentligen första halvlek, men lyckas inte förvalta bollinnehavet. Chelsea å andra sidan skapar inget eller väldigt lite – förutom straffsituationen åstadkoms inte mer än halvchanser. Men det är Liverpool som ligger under, och det höga tempot ser ut att suga musten ur spelarna mot slutet av halvleken.

Andra halvlek
Efter bara femton sekunder skapar Chelsea en chans när Fabregas släpper igenom bollen på en passning från backlinjen. Bollen rinner hela vägen genom Liverpoollinjerna och Costa ser ut att kunna bli fri med Mignolet, men målvakten är med och hinner ut och rensa bara metern framför Costa.

Andra halvlek tar vid där första slutar och Liverpool får hålla i bollen medan Chelsea backar hem. En märkbar skillnad är att Chelseaspelarna tar varje tillfälle att sakta ner matchen, slår bort bollar och tar mycket lång tid på sig vid spelavbrott. Liverpool fortsätter att komma in i offensiv planhalva centralt för att sedan tvingas bredda spelet när inga anfallsvägar hittas. Väl ute på kanten är det svårt att göra något av bollen. Det känns som att något särskilt krävs för att luckra upp Chelsea.

MÅL: Plötsligt händer precis just det. Soloräd från Sterling som får bollen centralt av Henderson, vänder, och löper rakt mot Chelseas backlinje. Med en liten vickning går han vänster om mittbacken och sätter sen bollen tvärsäkert i högra hörnet. Det ser så lätt ut. 1-1.

Costa gör ingen glad när han lägger sig oerhört enkelt med Sakho i ryggen. Frispark åt Chelsea på egen planhalva. 

En kort period där Chelsea håller i bollen och Liverpool sliter frenetiskt avslutas med att Costa kommer fri mot Mignolet, men vinkas av för offside. En minut senare kommer Hazard i ett liknande läge, mellan Skrtel och Can, men får inte riktigt ordning på bollen som kan rensas av Skrtel.

Gerrard lägger en djupledsboll till vänster åt Coutinho som tar sig in till straffområdet, ser ut att slå ett inlägg, men stannar och slår bollen snett-inåt-bakåt mot Gerrard som till vänster i straffområdet får ett guldläge men skjuter i stolpen och ut.

Bara minuten senare får Coutinho som bollen centralt av Sterling och skjuter några meter utanför straffområdet men Courtois räddar. Inget kanonskott, men farligt likväl. Nu känns Coutinho väldigt het.

Byte: Gerrard lämnar över kaptensbindeln till Henderson och byter med Lallana. Ett inte helt oväntat eller orimligt byte då Gerrard börjat se trött ut och ett par pigga ben skulle kunna göra mycket.

Liverpool får frispark i mitten av Chelseas planhalva och Skrtel är på bollen men den går över. Henderson slår en frispark i Gerrardklass där. Någon minut senare kommer en frispark i samma läge som Henderson slår ner åt vänster mot Sterling, som utmanar och sedan passar tillbaka till Henderson som klipper till direkt strax utanför straffområdet. Skottet går lågt och hårt och returen går ut till Sterling som skjuter även han på första tillslaget, men även det skottet räddas.

Djupledsboll mot Sterling som Courtois springer ut på och räddar, men släpar med sig hela vägen ut ur straffområdet. Upprörda rop från publiken men Atkinson ser inte (?) och friar därför.

Lång boll mot Sterling som bröstar ner bollen till Lallana som skjuter på volley några meter utanför straffområdet. Ett riktigt bra skott men Courtois står för en monsterräddning. Nu är Chelsea rejält i gungning. Markovic slår in bollen på måfå i straffområdet och den landar hos Sterling till vänster i straffområdet men skottet går alldeles för högt och alldeles för löst.

Coutinho har fått lite för gott självförtroende och går på skott långt ut till vänster från trettio meter.

Chelsea har sin längsta period med bollinnehav på mycket länge, men Liverpools försvarsspel är stabilt och allt slutar med att Filipe Luis skjuter högt över från långt håll. Det känns som att Chelseaspelarna fått instruktioner att lägga sig djupt och försvara under första delen av halvleken för att sedan dra upp tempot lite mot slutet av matchen. 

Azpilicueta går in för Willian i 87:e minuten. Ett såkallat taktiskt byte från Chelsea.

Liverpool jagar segermålet frenetiskt. Sterling testar först skott utifrån som går utanför och får sedan en chans till i matchens sista minut i utkanten av straffområdet. Det är oklart om det är ett skott eller ett inlägg, men Courtois lyckas plocka ner det. Det är också det sista som händer under matchen innan domare Atkinson blåser av efter två tilläggsminuter.

Sammanfattning
Liverpool gör en fantastisk andra halvlek som säkerligen kan vara säsongens bästa halvlek i säsongens bästa match totalt. Liverpool ger inte Chelsea chansen att komma in i matchen, och trots att Londonlaget uppenbarligen medvetet backar hem sätter Liverpool dem rejält i gungning under långa perioder av matchen. Den sista passningen sitter mycket oftare – det som saknas i andra halvlek är avsluten. Courtois tvingas till några riktigt bra räddningar, inklusive tillfället då han släpar med sig bollen ut ur straffområdet och bör åka ut. Det känns mycket tråkigt att inte kunna få till en seger med tanke på hur många chanser Liverpool skapar.

Spelarkritik
Simon Mignolet
har inte mycket att göra, något som känns otroligt att säga efter en match mot Chelsea med tanke på hur vårat försvarsspel sett ut större delar av säsongen. När han väl kallas in i handling är han mycket stabil, visar gott omdöme och går ut och plockar de bollar han ska men gör inga avgörande räddningar.

Emre Can, Martin Skrtel och Mamadou Sakho ser bra ut tillsammans. Mest besvär får Liverpool i ytan mellan Skrtel och Can, och det är också Can som blir rundad av Fabregas och som sedan fäller Hazard. Å andra sidan håller de tätt och ser stabila ut resten av matchen. Skrtel står för några viktiga brytningar, medan Sakho och Can lyckas hålla försvaret samtidigt som de är aktiva framåt och slår många bra passningar. Viktigast av allt är att båda två känns trygga med bollen och passar sig ur Chelseas press på ett bra sätt.

Lazar Markovic gör en riktigt bra match och ser ut att ha fyra lungor som han löper upp och ned för kanten. Slarvar lite i offensiven och tappar några bollar, men täcker mer än väl upp för det de gånger han lyckas, och hjälper Can på sin kant. Även Alberto Moreno är väldigt aktiv framåt, samtidigt som han hjälper Sakho. Hamnar lite för ofta i lägen långt ut på kanten där han söker inlägg utan att ha något att sikta på. 

I mitten gör Lucas Leiva ett riktigt bra jobb och är inte långt ifrån att vara Liverpools bästa spelare. Gör hur många brytningar som helst, täcker ytor och dirigerar Henderson. Vicekaptenen gör även han en bra match, sliter oupphörligt och tar något kliv fram i banan efter att Gerrard går av. Jordan Henderson är också den som slår passningen till Sterling som sedan blir mål. 

Längst fram är den klarast lysande stjärnan Philippe Coutinho. Under en period om 20-30 minuter under andra halvlek verkar nästan allt gå genom brassen som heller inte är långt ifrån att få ett mål. Måste bara bättra på siktet litegrann.

Steven Gerrard sliter på bra och leder laget. Slår många bra passningar framåt, ser livlig ut och är en decimeter från att göra mål. Blir lite tröttare mot slutet av matchen och går av för Adam Lallana.

Raheem Sterling är riktigt livlig, sätter ett fint mål (varför gör han inte så oftare!) och måste även han bara bättre på skyttet något för att bli nära nog perfekt. Har några till chanser som borde kunna bli mål men är allt som allt en av planens bästa spelare. 

Adam Lallana går in efter 70 minuter och är kanske lite rostig efter skadefrånvaro. Har ett mycket bra skott på volley från kanten av straffområdet som kunde gått in, men når i övrigt inte upp i nivå med resten av laget.

Matchens bäste spelare enligt Liverpoolsweden.se: Philippe Coutinho