Låneregler – Chelsea FC – Premier League | SvenskaFans.com

Chelsea har haft en tydlig taktik de senaste åren. Köpa in spännande unga talanger, låna ut dom runt om i Europa och sen sälja dom med vinst eller ge dom chansen i A-laget. Ambitionen är så klart att någon/några av dessa talanger ska ta en plats i Chelsea så småningom men det är inte många spelare som kommit så långt än. Förra året hade Chelsea 32 spelare utlånade och mycket tyder på att det blir många utlåningar även i år även om fem av de som var utlånade förra säsongen nu är sålda (Torres, Bertrand, T.Hazard, McEachran, Kakuta).

Redan nu har Chelsea lånat ut:
Vitesse: Lewis Baker, Nathan, Izzy Brown
Udinese: Stipe Perica
Mönchengladbach: Andreas Christensen
Bournemouth: Cristian Atsu
Stoke: Marco Van Ginkel

Och mer spelare lär det bli. Men hur ser reglerna för utlåningar ut? 2013 ändrade FA reglerna för utlånade spelare efter att Watford lånat in 10 spelare från Udinese. Samtidigt höjdes arga röster när Chelsea lånade ut sex spelare till Vitesse säsongen 2013/14. I Erediviesie har det fortfarande inte införts några regler kring hur många ”overseas” spelare en klubb får låna från en och samma klubb men förra säsongen begränsade Chelsea och Vitesse det till tre spelare. Vi ska försöka reda ut detta virrvarr av regelverk från både FA, FIFA och andra organisationer.

I Premier League finns det fyra kategorier av lån:
– Standardlån
– Internationella lån
– Ungdomslån
– Nödlån

Standardlån
Ett standardlån är ett lån som sker mellan två klubbar anslutna till FA. Lånet sträcker sig antingen en halv säsong eller en hel säsong. Om lånet sträcker sig över en hel säsong kan det avslutas när transferfönstret öppnas i januari. Undantaget är om det är en målvakt som är utlånad då kan lånet återkallas när som helst och om det är speciella förhållanden, t.e.x. skador på ordinarie målvkater. En klubb kan ha max fyra spelare på standardlån över 23 och ytterligare fyra spelare under 23. Max två spelare från en och samma klubb över 23 kan lånas ut till en låneklubb under en säsong.

Internationella lån
Fortskrider under antingen en halv eller hel säsong och kommer från en annan liga än ligor som är under FA.

Nödlån och ungdomslån
Dessa är lite annorlunda. Förutom att dessa lån kan ske när transferfönstret är öppet kan de även ske under perioder mitt i säsongen. En spelare kan då bli utlånad från sju dagar efter transferfönstret stänger till och med den fjärde torsdagen i november, alltså den 26 november. Eller 7 februari till och med den fjärde torsdagen i mars, alltså den 24 mars. Spelare som klassificeras för ett ungdomslån är en akademispelare som har fyllt 15 och spelat minst två säsonger i akademin, spelaren får max vara 20 år och detta gäller när säsongen börjar. Alltså är alla spelare födda 1995 eller senare ungdomar enligt dessa kriterier. Ett nödlån eller ungdomslån ska minst vara i 28 dagar och ett nödlån var max vara i 93 dagar. Ett nödlån kan förlängas efter dessa 93 dagar under speciella förutsättningar.

Detta gäller för alla av dessa lån:
– En klubb får inte ha med mer än fem spelare som är lånade i en match.
– Ingen klubb får låna mer än fyra spelare från samma klubb (ett extra ungdomslån kan läggas till här).
– Om en klubb som är medlem i FA lånar ut till en klubb i ett annat land så är det just det landets låneregler som gäller.
– En spelare får inte spela mot den klubben den är utlånad ifrån (om det inte finns ett skriftligt avtal om detta i låneformuläret)

Vad betyder då detta för Chelsea? Eftersom det inte finns några restriktioner på hur många spelare man får låna ut, bara hur många spelare en klubb får låna in så kan Chelsea fortsätta med att ta in talanger som nu senast Nathan och låna ut till Vitesse innan han kan få arbetstillstånd. Chelsea kan fortsätta samarbeta med klubbar som Middlesbrough men max låna ut fyra spelare till klubben. Självklart finns det positivia och negativa aspekter på den här taktiken som Chelsea använder och man kan diskutera vem det gynnar mest. Courtois är en spelare som köptes in 2011 för 6,27 miljoner pund och lånades sen ut till Atletico Madrid i tre säsonger. Nu värderas han enligt transfermarkt till 24,5 miljoner pund och är en av de bästa målvakterna i världen. Vi får se hur många spelare som Chelsea kommer ha utlånade nästkommande säsong och fall någon av dom kommer ta en plats så småningom.

Källor: Thefa.com, Fifa.com, transfermarkt.co.uk