Karlsson: Ett fynd av Chelsea – en missad jättechans för United

Den som letade argument för att Chelsea valde att betala drygt 300 miljoner kronor för ytterligare en offensiv spelfördelare fick en hel del i premiären.

Cesc Fàbregas var magisk mot Burnley och inblandad i alla tre målen i första halvlek.

Från en djupt sittande position bredvid Nemanja Matic på mittfältet styrde han spelet. Han gjorde det som så ser så lätt ut, men så få behärskar: dikterade tempo, värderade mellan långt och kort, hittade in med passningar mellan motståndarnas lagdelar.

Han hade redan slagit ett par öppnande passningar när han demonstrerade sin odiskutabla spetskvalitet i den 21:a matchminuten.

Från en annan planet

Fàbregas fick ett inlägg från Branislav Ivanovic samtidigt som André Schürrle tog en löpning. Fàbregas speluppfattning, touch och precision när han serverade tysken var ren fotbollsporr.

Det var en passning från en annan planet. Och på samma gång ett ögonblicksverk som fick supportrarna i Arsenal och Manchester United att sucka djupt.

– Han var fantastisk. En spelare som Cesc – alla lag skulle vilja ha honom, sa André Schürrle.

Jag kan verkligen förstå varför Arsène Wenger valde att inte plocka tillbaka Cesc Fàbregas i somras.

Sedan flytten till Barcelona för tre år sedan har Arsenal byggt ett nytt mittfält runt Aaron Ramsey och Mesut Özil. En mittfältsduo med Ramsey-Fàbregas hade blivit för offensiv. Nummer tio-positionen – där Fàbregas spelade tidigare i Arsenal – är i dag upptagen av Özil (och i andra hand Santi Cazorla).

Wenger hade helt enkelt ingen plats för sin forne adept. Dessutom var Fàbregas ytterst oproffsig när han lämnade Arsenal. Via agenten Darren Dein hotade han att inte spela förrän fönstret stängde. I Gunners fanns ingen väg tillbaka.

Men Manchester United? Cesc Fàbregas, menar jag, är exakt den spelaren som klubben saknat de senaste åren. Den typen av mittfältare som kan sy ihop ett passningsspel bara genom sin individuella briljans.

– I Barça var han falsk nia, tia eller winger, men både jag och han vet vad som är hans bästa position, säger José Mourinho.

Med van Gaal svalnade intresset

Förra sommaren ägnade David Moyes och Ed Woodward sommaren åt att rycka i Fàbregas. I våras gjorde klubben ett nytt försök. Intresset ska ha varit ömsesidigt, men Uniteds svalnade när Louis van Gaal tog över som tränare.

Varför? I sommar har Manchester United lagt ut 325 miljoner kronor kronor på Ander Herrera – mer än vad Chelsea hittills betalat för Fàbregas.

Och den sistnämnde har, som Guardian noterat, spelat fram till fler mål under sin första halvlek mot Burnley än Michael Carrick, Marouane Fellaini, Tom Cleverley och Darren Fletcher – sammanlagt – gjorde under hela förra säsongen.

Cesc Fàbregas framstår redan som ett fynd.