Jose Mourinho får sparken av Chelsea

Det har inte varit någon hemlighet att José Mourinho har legat pyrt till i Chelsea.

De regerande mästarna ligger på 16:e plats i Premier League efter en katastrofstart på säsongen, och förlorade så sent som i måndags mot Leicester med 2-1.

Under onsdagen kom uppgifter i brittisk media om att ägaren Roman Abramovitj hade kallat till ett krismöte med Mourinho. Några ytterligare uppgifter kom inte under kvällen om hur mötet hade gått – men omkring klockan 15:45 svensk tid slog nyheten ner: Mourinho har sparkats från Chelsea.

”Resultaten inte tillräckligt bra”

Nyheten rapporteras först om av BBC – men det dröjde en halvtimme innan Chelsea bekräftade nyheten på sin hemsida.

”Chelsea och José Mourinho har i dag kommit överens om gå skilda vägar. Alla i Chelsea tackar José för hans enorma insats för klubben sedan han återvände som tränare under sommaren 2013”, skriver man.

Chelsea slår fast att han är klubbens mest framgångsrika tränare i deras 110-åriga historia men tillägger också:

”Men både José och klubbledningen är överens om att resultaten inte har varit tillräckligt bra den här säsongen och anser att det är av båda parternas intresse att gå skilda vägar”.

Prislappen för att lösa ut Mourinho

Portugisen lämnar ett drygt halvår efter att han gjorde Chelsea till ligamästare.

Han slog igenom stort i Chelsea under sin första sejour i klubben 2004-2007 när han ledde laget till två ligatitlar, FA-cupen och två ligacuptitlar. Det slutade sedan med att han köptes ut från sitt kontrakt för 170 miljoner kronor år 2007.

Och även den här gången ser det ut att bli en dyr affär för Chelsea. Enligt Daily Mail kommer det att kosta klubben omkring 400 miljoner kronor att lösa ut Mourinho från hans kontrakt. Detta på grund av att man valde att skriva ett nytt kontrakt med portugisen så sent som i somras.

Möte under eftermiddagen

Enligt BBC-reportern Dan Roan hade Chelsea ett möte under torsdagen med Mourinho, strax efter klockan 15:00 svensk tid, där han fick beskedet.

Om man jämför Mourinhos två sejourer i Chelsea så vann han 70,8 procent av sina matcher under den första sejouren (2004-07) men bara 59,8 procent av matcherna under sin senaste sejour (2013-2015).

Spekulationerna om vem som ska ersätta Mourinho går nu på högvarv. Men enligt Telegraph är det redan klart att holländaren Guus Hiddink tar över – åtminstone säsongen ut. Holländaren fick sparken som förbundskapten efter att Holland floppat i EM-kvalet.

”Hiddink kommer att träffa Chelsea-spelarna i morgon bitti och börja träna laget inför lördagens match mot Sunderland”, skriver reportern Sam Wallace.

Enligt engelska The Times är den arbetslöse tränaren Juande Ramos, 61 (tidigare i Real Madrid och Tottenham) högaktuell som en långsiktig ersättare, med start från sommaren.

I februari nästa år ställs Chelsea mot Zlatan Ibrahimovics Paris Saint-Germain i åttondelsfinalen av Champions League.

På torsdagskvällen sågs Mourinho lämna Chelseas träningslokal, och försökte undvika kamerorna genom att dra ner en luva över ansiktet.