Införrapport: Chelsea – Watford

För ett år sedan firade Chelsea, och Jose Mourinho, jul som serieledare och få hade varit förvånade om så var fallet även denna December. Men säsongen för mästarlaget har varit allt annat än lyckad och den 17 December kom beskedet att klubben tappat förtroende för portugisen. På de inledande 12 matcherna tog laget 11 poäng och dessutom blev det respass ur Ligacupen efter en strafförlust mot Stoke.


Guus Hiddink kliver åter in för att försöka få rätt på Chelseas svaga säsong

Trots turbulensen kring Mourinhos avgång tog sig laget samman och slog tillbaka Sunderland (3-1) innan det stod klart att Guus Hiddink skulle, precis som 2009, kliva in som interim manager. Med andra ord så får vi, i eftermiddag, bevittna Hiddinks första match vid rodret. Och kanske kunde han önskat sig ett lite lättare motstånd än seriesjuan Watford.

Att vi ligger på den övre halvan är knappast någon tillfällighet. Laget har, under Quique Sanchez Flores, fokuserat mycket på förvarsspelet och det är faktiskt bara tre lag som släppt in färre mål än Watford. Lägg därtill ett av seriens vassaste anfallspar (Troy Deeney och Odion Ighalo) och en mittfälltsgeneral (Etienne Capoue) som vaknat ur sin dvala så förstår ni att QSF har något stort på gång.

Fyra raka segrar med lördagens 3-0 kross mot Liverpool som ”grädden på moset” har givetvis ändrat förutsättningarna inför eftermiddagens match. Chelseas form på hemmaplan är inte vad den varit tidigare säsonger. På de åtta senaste matcherna har laget fyra segrar och fyra förluster. Facit mot Watford är dock betydligt bättre. På lagens åtta senaste möten har Chelsea sju segrar och en oavgjord. Senaste Watford vann mot Chelsea var 1999 och när lagen möttes tidigare i år (FA cupen i Januari) tog hemmalaget en enkel skalp (3-0)

Under december har Chelsea haft en svagt stigande formkurva och det är framförallt defensiven som sett bättre ut. På hemmaplan har laget dessutom tagit ledningen i sju av de nio senaste matcherna. Hiddink har dessutom en, i det närmsta, frisk trupp att tillgå med endast anfallaren Falcao på skadelistan.


Det blir Ikechi Anya eller Jose Holebas som får ersätta Nathan Aké på vänsterkanten

För Watfords del har vi en snarlik situation vad avser skadeläget. Mittbacken, Sebastian Prödl, är tillbaka efter sin skada och nu är det bara Tommie Hoban och Joel Ekstrand kvar på listan. Ett avbräck i dagens möte är dock att Nathan Aké inte kommer till spel. Vänsterbacken har imponerat under hösten och mot Liverpool gjorde han dessutom sitt första PL-mål i karriären. Då holländaren är inlånad från just Chelsea är han därför inte tillgänglig till dagens match. Han lär ersättas av Ikechi Anya alt Jose Holebas.

Chelsea (4-2-3-1): Courtois – Ivanovic, Zouma, Terry, Azpilicueta – Matic, Fabregas – Pedro, Willian, Hazard – Costa

Watford  (4-4-1-1): Gomes – Nyom, Holebas, Britos, Cathcart – Watson, Capoue, Jurado, Abdi –  Deeney – Ighalo