Inför: Stoke – Chelsea

De två lagen möttes så sent som för tio dagar sedan i Capital One Cup. Då gick Stoke segrande ur striden men först efter en straffläggning där säsongens besvikelse Eden Hazard missade den avgörande straffen. Trots det så har Chelsea oerhört bra statistik mot Stoke som har förlorat 14 av det 18 senaste matcherna mot Londonklubben. Stoke har misslyckats med att göra mål mot Chelsea i sex av de åtta senaste matcherna men bör inte skrämmas av det med tanke på att mästarnas försvar har varit långt ifrån sig likt under säsongen. 22 insläppta mål elva Premier League matcher är bara tio färre än vad Chelsea släppte in under hela fjolårets säsong. Stokes målskytte har dock varit föga imponerande med endast nio gjorda mål på elva matcher vilket har räddats upp av en stabil defensiv. Vid vinst så går Chelsea om Stoke, som själva har chansen att dra ifrån mästarna vid seger.

Stoke City
Säsongen inleddes svagt och det dröjde ända till omgång sju innan Stoke inkasserade första segern. Efter tre raka segrar så nollades Stoke av först Watford (förlust 0-2) och senast Newcastle (0-0). Normalt sett hemmastarka Stoke har bara vunnit en av de fem senaste Premier League matcherna på Brittania Stadium. Just nu ligger man på en formidabel fjortonde plats, en placering som man har möjligheten att förbättra vid vinst på lördag.

Mame Biram Diouf har stått för en tredjedel av Stokes mål medan Marko Arnautovic, Bojan Krkic och Jonathan Walters gjort två mål vardera. Det är defensivt som Stoke har imponerat trots försäljningen av Asmir Begovic till just Chelsea under sommaren. Jack Butland har vaktat stolparna i samtliga matcher bakom en stabil backlinje. Marc Muniesa saknas i försvaret på grund av skada och kommer att ersättas av Philipp Wollscheid. På mittfältet så kommer Marco van Ginkel inte att medverka då han är inlånad från gästande Chelsea. Anfallet leds av Jonathan Walters bakom en offensiv trio med bland annat Marko Arnautovic. Sommarens stora värvning Shaqiri har fortfarande inte gjort sitt första mål för klubben. Saknas gör också reservmålvakten Shay Given.

Stoke City (4-2-3-1)
Butland, Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters, Whelan, Adam, Shaqiri, Bojan, Arnautovic, Walters

Chelsea FC
Mourinhos mannar har haft en allt annat än imponerande inledning på säsongen. Efter endast elva poäng på lika många matcher så har man stått för den svagaste säsongsinledningen av ett regerande mästarlag i Premier Leagues historia. Vid förlust så kommer Chelsea ha förlorat sju av de inledande tolv matcherna för första gången sen 1978-1979 då Chelsea blev nedflyttade, vilket säger en hel del om den nuvarande situationen. Chelseas självförtroende bör dock vara stärkt av veckans seger mo Dynamo Kiev i Champions League efter att Willian stått för sitt femte frisparksmål för säsongen. Just Willian är spelaren som har varit Chelseas ljuspunkt under säsongen och lagets bästa målskytt.

Asmir Begovic vaktar stolparna då Thibaut Courtois står kvar på skadelistan för tillfället. Branislav Ivanovic som har missat det senaste matcherna sedan landslagsuppehållet är tillbaka från skada och kommer att vara med i truppen igen. Det är dock tveksamt ifall han kommer att starta och det är troligt att Baba Rahman kan få chansen i backlinjen igen efter en bra insats i veckan, vilket skulle betyda att Cesar Azpilicueta startar som högerback. I sådana fall lär Kurt Zouma och John Terry bilda mittbackspar då Gary Cahill haft det svårt att spela till sig en plats i laget. Det är möjligt att Cahill startar som mittback och att Zouma får agera högerback igen på Rahmans bekostnad, vilket återstår att se.

På mittfältet så har Mourinho roterat runt friskt men det troligaste är att Cesc Fabregas, Nemanja Matic och Ramires kommer att få chansen. Willian är ljuten i elvan och Eden Hazard bör få chansen igen efter att ha börjat på bänken i veckan. Andra alternativ är Oscar och Pedro, som gjorde comeback i mot Dynamo Kiev efter ett mindre skadeuppehåll. På topp så lär Diego Costa starta igen trots en dålig målproduktion medan Remy lär inleda på bänken. Falcao är inte med i truppen då han är skadad.

I övrigt så är José Mourinho avstängd och kommer inte att närvara på Brittania Stadium.

Chelsea FC (4-2-3-1)
Begovic, Azpilicueta, Zouma, Terry, Baba Rahman, Fabregas, Matic, Ramires, Willian, Hazard, Diego Costa

Förväntad matchbild
Trots att Stoke ligger två poäng före Chelsea så är det bortalaget som är favoriter inför matchen och bör dominera matchbilden. Stoke har inte imponerat på hemmaplan och Chelseas självförtroende bör vara stärkt efter segern i veckan. Normalt sett så brukar det här mötet producera väldigt få mål men då Chelseas försvar har läckt på sistone så vore det föga förvånande om båda lagen skriver in sig i målprotokollet.

Tips: Stoke 1-2 Chelsea

Övrigt
Stoke har misslyckats med att göra mål på Chelsea i nio av fjorton Premier League möten
-Chelsea vann det här mötet med 2-0 förra säsongen
-Mourinho har aldrig förlorat sju ligamatcher under samma säsong, Chelsea står för närvarande på sex förluster
-Avspark 18:30 på lördag, matchen sänds på Viasat Fotboll och Viaplay