Inför: Porto – Chelsea

Det kommer bli ett kärt återseende för Porto och José Mourinho då portugisen ska tillbaka där allt startade, 2004 vann han just Champions League med Porto.
I Champions League har Chelsea startat starkt med en 4-0 vinst över Maccabi Tel Aviv och leder grupp G över just Porto och Dinamo Kiev som spelade 2-2 i Ukraina i öppningsmatchen. Men i Premier League har det sett dystrare ut med åtta inspelade poäng på sju matcher vilket just nu placerar Chelsea på föga smickrande 15e plats. Chelsea och Porto har mötts totalt sex gånger där Chelsea vunnit fyra, en har spelats oavgjort och Porto vunnit en. 

Porto
Likt Chelsea spelade även Porto 2-2 borta mot laget som ligger näst sist i ligan men till skilland från Chelsea ledde de den matchen två gånger och leder sin liga på 14 poäng och sex matcher. Porto startade alltså denna säsongs Champions League borta mot Dinamo Kiev där även där slutresultatet skrevs 2-2 efter en sen kvittering av inhopparen Vitaliy Buyalskiy. Det portugisiska laget har en vana att scouta unga och duktiga spelare framförallt från Sydamerika för att sen sälja vidare dyrt. De två senaste i den raden var James Rodriguez och Jackson Martinez. Portos tränare, Julen Lopetgui pratade på presskonferensen innan matchen om att han kommer inte luras av Chelseas form i den inhemska ligan. 

”Det hade varit roligt att få fira Portos årsdag (Porto grundades 28 september 1893) med en vinst mot Chelsea. Deras position i ligan påverkar inte deras matcher i Champions League, de vann sin första med 4-0. De är ett bra lag med mycket potential och vi behöver spela riktigt bra och vara tekniskt och taktiskt perfekta. Jag har stor respekt för Mourinho. Han har varit fantastisk i sin karriär, väldigt viktig för Porto på grund av hans titlar både i ligan och i Europa. Vi pratar alltså om ett Chelsealag som har toppspelare och en toppcoach. Vi är ett lag med mycket hopp, ambitioner och tro men de kommer pressa oss till bristningsgränsen.”

– Förra året kom Porto till en kvartsfinal där Bayern Munchen blev för svåra trots att man vann 3-1 hemma.
– Porto är obesegrade i de tio senaste hemmamatcherna i Europaspel.

André Silva är garanterat borta från spel med en ankelskada medan den duktiga franskfödde Algeren Brahimi är tveksam till spel. En startelva skulle då kunna bli:

4-2-3-1 Casillas; Maxi Pereira, Maicon, Marcano, Layún, Rúben Neves, André André, Imbula; Corona, Aboubakar, Brahimi.

Chelsea
Chelseas kräftgång i ligan fortsatte med ”bara” 2-2 mot Newcastle. Nu har Chelsea haft svårt att ens ta poäng borta på St James Park men det kändes som laget var på väg tillbaka med tre raka vinster. Ska man ta med sig några glädjeämnen från matchen mot Newcastle så var det framförallt den nyblivna fadern Ramires inhopp och dennes påverkan på laget. Nu är det tillbaka till Champions League där man fick en drömstart med en 4-0 vinst mot Maccabi Tel Aviv. 

Förra året spelade lagkaptenen och legenden John Terry spelade nästan varje minut och förra året såg det väldigt stabilt ut bakåt. Denna säsongen har ledare som Cech och Drogba lämnat och när Terry inte längre håller måttet (enligt Mourinho) så märks det att det saknas en ledare på plan. Lägg till skadan på Courtois (Begovic har inte vart direkt dålig) så förstår man att det kan bli oroligt i försvaret och resultatet har varit att laget läckt som ett såll. Costa är tillbaka då hans avstängning inte gäller i Champions League och borde vara given på topp. Ramires som varit riktigt bra i det senaste borde få starta. Jag hoppas han startar bredvid Matic på mitten och Fabregas blir bänkad då Oscar tar nummer 10 rollen men tror snarare att Fabregas flyttas upp ett steg. Jag tycker det är svårt att sia om en startelva då reservspelare som Loftus-Cheek, Kenedy och Baba Rahman har gjort det bra när de väl fått chansen men jag tror ändå att Mourinho kommer satsa på en rutinerad och stark elva som således kan se ut som:

4-2-3-1 Begovic, Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta, Ramires, Matic, Willian, Fabregas, Hazard, Costa.

Förväntad matchbild
Det kommer förmodligen bli en fartfylld match med mycket spelvändningar då båda lagen har snabba, kvicka omställningsspelare. Det ska bli spännande att se ifall Porto försöker ta tag i taktpinnen och föra matchen på sin hemmaplan eller om de lämnar över den till Chelsea. Engelsmännen tycker jag spelar som bäst när de inte förväntas föra matchen och kan försvara lågt och ställa om blixtsnabbt. De senaste matcherna har Costa ofta dragit sig ut på vänsterkanten och dragit ut motståndarnas försvar men då måste någon komma på Lampard-manér i andra vågen in i straffområdet. Ibland kan han bli väldigft isolerad där uppe så jag hoppas att Chelsea kan fylla på i anfallen och just där kanske Ramires kan hjälpa till som han gjode sist med sin kanon upp i krysset 

Tips: 1-1

Övrigt: 
Glöm inte Chelseatipset
Matchen sänds 20.45 på Viasat Motor och Viaplay