Inför: Newcastle – Chelsea

Infr Newcastle - Chelsea

Får vi se de här båda på plan på lördag?


December månad är här vilket betyder att matcherna kommer dugga tätt. Den första matchen i december vanns relativt enkelt när Tottenham blev besegrade med 3-0. Kommer Mourinho välja samma startelva som startat de senaste matcherna eller börjar det roteras redan i bortamatchen mot Newcastle?

Chelsea klarade sig ur november med fyra vinster och två oavgjorda. Den ena matchen (Maribor borta) var betydelselös då Chelsea ändå vann gruppen medans poängtappet mot ett vilt försvarande Sunderland sved desto mer då andra topplag som West Ham och Manchesterlagen tog i kapp några poäng.

Förra säsongen vann Newcastle på St James Park med 2-0 efter mål av Gouffran och Remy medans Chelsea vann hemmamatchen med 3-0 efter ett hatrick av Eden Hazard. Tittar man ännu längre tillbaka i historien ser man att Chelsea och Newcastle har mötts 138 gånger där Chelsea vunnit 55, spelat 36 oavgjorda och förlorat 47 matcher. På St James Park har Chelsea inte vunnit i ligan sen 2011 så är det någon säsong Chelsea ska bryta den sviten är det i år när Mourinhos blå tåg rullar på som i gamla glansdagar.

Newcastle
Lagets fem senaste matcher (senast först):
Burnley – Newcastle 1-1
West Ham – Newcastle 1-0
Newcastle – QPR 1-0
West Brom – Newcastle 0-2
Newcastle – Liverpool 1-0

Newcastle som inför säsongen värvat in ersättare till spelare som lämnat i Remy Cabella för den utfryste Hatem Ben Arfa, Siem De Jong för Yohan Cabaye, Jack Colback för Dan Gosling, Daryl Janmaat för Mathieu Debuchy, Ayoze Perez för Shola Ameobi och Riviére för vår egen Loïc Rémy har startat säsongen knackigt. Första vinsten kom den 18 oktober mot nykomlingen Leicester och det var många som ropade efter Alan Pardews avgång. Efter den matchen kom skatorna igång på allvar och slog Tottenham, Manchester City (Capital One Cup), Liverpool, West Brom och QPR innan man nu förlorat mot West Ham och spelat lika mot Burnley. Formkurvan pekar något neråt men när Chelsea kommer på besök så kommer det inte sparas på krutet. 

Jag har alltid haft ett gott öga till Newcastle, jag vet inte om det beror på en vän som har bott i den smutsiga hamnstaden som har berättat om stämningen på St James Park eller på de talangfulla spelarna som har varit i klubben. David Ginola, Alan Shearer, Paul Gasgoigne är de namnen som kommer upp med en gång. Det finns även en del bekanta spelare som även varit i Chelsea som haft St James som sin hemmaborg. Geremi, Scott Parker, Remy, Ba, Van Aanholt, Babayaro, Duff  Skadelistan hos Newcastle har växt sig lång där namn som Krul, De Jong, R Taylor, Coloccini, Obertan, Aarons, Santon finns. Ameobi, Janmaat och Williamson är osäkra till spel men kommer testas sent. Moussa Sissoko och Jack Colback är båda tillbaka från avstängning och en startelva skulle kunna se ut som:

Newcastle (4-2-3-1) Rob Elliot, Daryl Janmaat, Mike Williamson, Paul Dummet, Massadio Haidara, Jack Colback, Cheick Tiote, Moussa Sissoko, Ayoze Perez, Sammy Ameobi, Papiss Cisse

Skulle Collocini vara återställd går den hårfagre lagkaptenen förmodligen in i startelvan på bekostnad av Dummet eller Williamson.

Chelsea
Lagets fem senaste matcher:

Chelsea – Tottenham 3-0
Sunderland – Chelsea 0-0
Shalke 04 – Chelsea 0-5
Chelsea – West brom 2-0
Liverpool – Chelsea 1-2

Chelsea går på som tåget och är fortfarande obesegrade. Om man jämför med den flygande starten de första månaderna så har spelet sett lite knackigt ut det senaste. Mot QPR behövdes en sen straff och i helgens match mot Sunderland fick jag flashbacks från förra säsongen när Chelsea inte kunde komma förbi den parkerade bussen. Dessa ”bottennapp” har ändå blandats med fantastiskt spel mot Liverpool, West Brom och krossen mot Shalke. Under onsdagen vann Chelsea med 3-0 utan att vara helt på topp kändes det som. Eftersom Mourinho i stort sett spelat in en startelva som spelar hela tiden kan trötthet ha smygit sig in hos vissa spelare. Dock tror jag att Mourinho inte kommer rotera speciellt mycket mot Newcastle utan kommer vila spelare i den, för oss, obetydliga matchen mot Sporting i veckan. Costa är tillbaka från en match avstängning efter fem gula kort och borde vara revanchsugen men Matic är avstängd efter hans femte gula. Startelvan som ska ta sig an Newcastle borde således bli:

Chelsea (4-2-3-1) Thibaut Courtois, Branislav Ivanovic, John Terry, Gary Cahill, Cesar Azpillicueta, John Obi Mikel, Cesc Fabregas, Willian, Oscar, Eden Hazard, Diego Costa 

Senast mot Tottenham gick Cahill ut med en huvudskada men Mourinho har gått ut med att det bara var en säkerhetsåtgärd. Skulle inte Cahill spela får vi förmodligen se den talangfulla Zouma som imponerade mot Tottenham med sin styrka och snabbhet. På skadelistan finns även Ramires som satt på läktaren sist och även Aké har dragits med en skada. Fabregas är uppe i fyra gula kort och skulle han åka på en varning är han avstängd mot Hull.

Förväntad matchbild
Chelsea borde vilja föra matchen mot ett skadeskjutet Newcastle som förmodligen kommer backa hem och satsa på kontringar i sina snabba omställningsspelare Cissé och Ameobi. Hazard kommer nog få uppvaktning både från högerbacken Janmaat (om han kommer till spel) men även understöd från mittfältarna vilket kan leda till att luckor skapas centralt för Oscar, Willian och Costa. Våra offensiva pjäser brukar byta platser och spela ett rörligt (rörigt för motståndarna) anfallspel.

Det kan bli så att Newcastle, likt Tottenham senast, försöker pressa högt och föra spelet i början av matchen och då gäller det bara att visa upp det diciplinerade försvarsspel Mourinho har präntat in i laget och spela själva på omställningar men jag tror Chelsea komma ha mycket boll och föra matchen. Det är just det som har varit Chelseas styrka den här säsongen att kunna anpassa spelet efter motstånd och matchbild. Chelsea är benägna att kunna spela anfallspel på många olika sätt, kantspel, kontringar, centralt och får vi bara tillbaka farten och löpningarna så tror jag att Chelsea kommer gå vinnande ur den här bataljen.

Mitt tips är att vi får se en revanchsugen Costa (11 mål) som inte vill halka efter Aguero (14 mål) för mycket i skytteligan och resultatet blir således 3-0 till Chelsea med Costa i målprotokollet.

Övrig fakta
– Om Chelsea förblir obesegrade slår de ett nytt rekord med 24 matcher i rad utan förlust.
– På sju bortamatcher har Chelsea endast hållit nollan i en av dom.
– Domare är Martin Atkinson.
– Matchen sänds på lördag klockan 13.45 på Viasat fotboll och Viaplay.
– Glöm inte Chelseatipset!

0 KOMMENTARER     

1257 VISNINGAR

Email


Fler artiklar om
Chelsea

Inför: Newcastle – Chelsea
Chelsea
December månad är här vilket betyder att matcherna kommer dugga tätt. Den första matchen i december vanns relativt enkelt när Tottenham blev besegrade med 3-0. Kommer Mourinho välja samma startelva som startat de senaste matcherna eller börjar det roteras redan i bortamatchen mot Newcastle?
2014-12-05 15:43:00

Drogba kommer att erbjudas roll inom klubben efter spelarkarriären
Chelsea
Mourinho avslöjade att Drogba kommer att få möjlighet att stanna kvar inom klubben även efter att han slutat spela.
2014-12-04 11:07:29

Spelarbetyg: Chelsea – Tottenham
Chelsea
En match som aldrig blev riktigt spännande. Chelsea styrde matchens riktning och tempo, och även om Tottenham såg lovande ut i matchens första minuter så räckte det inte hela vägen för att rubba Chelsea hemma på Stamford Bridge. Det var en fin kollektiv prestation av Chelsea men tre spelare utmärkte sig lite extra.
2014-12-04 08:35:18

Chelsea – Tottenham 3-0 (2-0)
Chelsea
Det blev Chelsea som vann Londonderbyt på Stamford Bridge mot Tottenham med klara 3-0 efter mål från Eden Hazard, Didier Drogba och Loïc Remy.
2014-12-03 23:11:00

Förbeställ CSS Piké
Chelsea
En efterlängtad piké gör comeback!
2014-12-03 11:40:00

Matic tror på filosofin om ständig utveckling
Chelsea
I en intervju med Sky Sports talar Nemanja Matic om sin roll i laget och sitt förhållande med Jose Mourinho och Cesc Fabregas.
2014-12-02 12:37:00

Inför: Chelsea – Tottenham
Chelsea
Derbydags på Stamford Bridge när Chelsea tar emot ett Tottenham Hotspur med gryende form. Hemmalaget däremot kommer från en av säsongens sämre insatser när man spelade ett mållöst kryss borta mot Sunderland.
2014-12-02 12:00:00

CSS: Jullotteri – blev du en vinnare?
Chelsea
Hundra lyckliga personer har nu blivit vinnare i CSS årliga jullotteri.
2014-12-02 08:33:58

Nya kungar levererar
Chelsea
Tjugo matcher avklarade. Femton vinster och noll förluster. Diego Costa har snart passerat förra årets anfallare. Fabregas levererar assist på löpande band. Men, hur är det med defensiven?
2014-12-01 20:58:00

Chelseas värld – Talang utlånad, Matic bäst i Serbien och en bra novembermånad
Chelsea
Chelsea säkrade första platsen i gruppen i Champions League när de imponerande vann med 5-0 borta mot Shalke 04 för att sen visa upp ett ganska trött och oinspirerat anfallsspel i 0-0 matchen mot Sunderland. En ny vecka är slut och CSS-redaktionen går igenom vad som hänt i Chelseas värld.
2014-12-01 16:35:00