Inför Newcastle – Chelsea: "Everybody needs to grow now"

Newcastle

Efter förra ligamatchen, som slutade med förlust mot Watford, satte jag rubriken ”Det ser mörkt ut nu” på matchrapporten. Läget inför lördagsmatchen mot Chelsea bör snarare beskrivas som nattsvart. Newcastle har inte bara tagit endast två poäng och gjort tre mål i ligan, man har även spelat fullständigt bedrövligt och knappt visat upp några positiva tendenser alls det sista. För ovanlighetens skull har vi haft en tämligen frisk trupp hittills under säsongen, men även på det området ser det värre ut då vi återigen innehar vår traditionella förstaplats i Premier Leagues ”skadeliga”. I vår redan tunna backlinje har skadedrabbade Massadio Haidara och Steven Taylor åkt på nya motgångar och är indisponibla, och Daryl Janmaat tvingades gå ut i halvtid i onsdags på grund av sjukdom. Janmaat är förhoppningsvis tillbaka på redan lördag, är han inte det innebär det ett stort avbräck då högerbacken (!) varit en av våra allra viktigaste offensiva pjäser. Även Jack Colback och Papiss Cissé tvingades stå över matchen mot Sheffield Wednesday, men Colback ska kunna vara tillbaka redan på lördag. Rolando Aarons och Cheick Tiote kan även de vara tillbaka i truppen, av dem kan Aarons möjligen aspirera på en startplats men i Tiotes fall sägs det att hans frånvaro inte bara beror på skadebekymmer. Med tanke på ivorianens formkurva är det dock inte någon större förlust för laget.

Steve McClaren kommer med största sannolikhet att ställa bästa möjliga elva på benen mot Chelsea, men en hitintills ordinarie spelare som ligger i farozonen för att petas är Florian Thauvin. Efter en strålande insats mot Northampton i ligacupen har det gått trögare för nyförvärvet som varit helt under isen de två senaste matcherna. Mot Wednesday slog fransmannen bort boll efter boll varpå McClaren svor högt åt honom från sidlinjen och bytte ut honom redan i paus. Om Thauvin behåller sin plats i startelvan beror det snarare på bristen på alternativ, eller möjligen att McClaren håller tummarna för att Thauvin vaknat på rätt sida denna gång. En spelare som däremot är tillgänglig igen är Aleksandar Mitrovic, som avtjänat tre matchers avstängning och lär starta på topp. Serben kommer vara viktig med sin fysiska närvaro och sitt huvudspel, så länge han inte blir utvisad igen förstås. Moussa Sissoko och Georginio Wijnaldum är givna, och om Colback inte är tillbaka lär Vurnon Anita starta som sexa. Haidaras frånvaro innebär troligen att Mbemba flyttas ut på kanten och Jamaal Lascelles tar hans plats i mittförsvaret. Ett alternativ på vänsterbacken kan annars vara unge schweizaren Kevin Mbabu som bytte av Janmaat i onsdags och som faktiskt skapade en chans eller två. Jag tror även att skadeläget ger Siem de Jong möjligheten att starta som 10a, trots en sämre insats som falsk nia och med flera missade lägen mot Wendesday.

Preliminär startelva för Newcastle (4-2-3-1): Krul; Janmaat, Lascelles, Coloccini, Mbemba; Colback, Wijnaldum; Sissoko, de Jong, Perez; Mitrovic

Chelsea

Efter en turbulent start på säsongen med dåliga resultat på plan och ett uppslitande bråk med klubbläkaren Eva Carneiro utanför den tog Chelsea i helgen en tung skalp då man besegrade Arsenal med 2-0. Dock huserar man ännu så långt ner som på 15e plats i ligan med blott 7 inspelade poäng. Liksom Newcastle har man hunnit med en ligacupmatch i veckan, där man avfärdade Walsall med 4-1. Men helt lugnt har det förstås inte varit omkring Mourinho och hans mannar, då Diego Costa i efterhand tilldömdes en tre matcher lång avstängning efter upprepat fult spel mot Arsenal. En konspiration eller sportslig rättvisa? Det beror på vem du frågar, men för egen del drar jag en lättandens suck då jag inte hade velat se hur Mitrovic skulle reagera på Costas provokationer. Möjligen ersätts brassen av en viss Loic Remy, som gjorde en fin säsong på lån hos Newcastle säsongen 2013-2014, men troligen får nye Falcao möjligheten att skjuta in sig mot generöst motstånd. I övrigt är Chelseas trupp som vanligt till brädden fylld med talang, och med endast målvakten Courtois och offensiva Willian på skadelistan av de spelare som är aktuella för startelvan. Värt att notera är att lagkapten John Terry petades mot Arsenal till förmån för Kurt Zouma som passade på att göra mål, och det återstår att se om han gör comeback mot Newcastle. Det kan också nämnas att Newcastle är en viss Eden Hazards favoritmotstånd i Premier Leage, då hans fyra mål mot oss är mer än vad han gjort mot annat lag. Passade (och märkligt) nog är det just Chelsea vår egen Papiss Cissé gjort flest mål mot, tillsammans med Stoke och Swansea. Bland annat satte han två på Stamford Bridge 2012, ett par riktiga pärlor vi gott kan njuta av igen.

Preliminär startelva Chelsea (4-2-3-1): Begovic; Ivanovic, Zouma, Cahill, Azpilicueta; Fabregas, Matic; Pedro, Oscar, Hazard; Falcao

Prognos

Chelsea och Mourinho brukar ha stora problem på St James’ Park, senaste besöket var i december 2014 där Cissé gjorde båda hemmalagets mål i en 2-1-seger som även innebar ett lyckat målvaktsinhopp av debutanten Jak Alnwick. Faktum är att Newcastle har vunnit alla sina tre senaste hemmamöten mot Chelsea, och att Mourinho aldrig lämnat St James’ Park som segrare. Trender är dock till för att brytas, och jag har väldigt svårt att se hur detta inte ska kunna ske på lördag. Newcastle är nämligen helt under isen just nu. Spelarna, tränaren, systemet, skadorna, styrelsen, ägaren, ingenting fungerar i Newcastle och Chelsea borde vara numret för stora på alla sätt. Om Mitrovic startar ger det oss en ny dimension i anfallsspelet, men risken finns att vi fokuserar på ett inläggsspel som i vanlig ordning kommer att vara plockpotatis för Chelseas mittbackar. Chelseas offensiv flödar över av skicklighet och kan mycket väl komma att ha lekstuga med tanke på vårt mittfälts obefintliga förmåga att skydda vårt tröga och svaga försvar. Det finns naturligtvis mängder av sätt att besegra Chelsea på, hittills under säsongen har bland annat Everton och Crystal Palace lyckats med det, men frågan är om Newcastle över huvud taget är kapabla till det för tillfället. För att ha en chans att ta poäng krävs en rejäl uppryckning i alla lagledar, rätt spelare på planen, och en matchplan som faktiskt fungerar till skillnad från de tidigare. För det Newcastle har visat upp på planen under september månad är djupt ovärdigt ett Premier League-lag, vilket de fantastiska hemmafansen tydligt visat efter de senaste debaclen. Jag låter vår egen målvakt Tim Kruls uppmaning till laget efter förlusten i onsdags få avsluta denna införrapport:

We need to be better than that, as a team and individually.
Everybody has to look at themselves in the mirror and ask if they gave everything. If not, they have to start straight away, because what we are doing at the moment is really not good enough.

We have to try and turn it around on Saturday against Chelsea, with 50,000 Geordies being that extra man that we really need right now. Hopefully they will give us the confidence and lift we need.
We need them behind us but we need to show them something, too, and give them something to shout about. It’s a two-way street.
Saturday is a new game and we have to show the fans fight and passion, and everybody needs to put in a proper performance. (länk)