Inför Manchester City – Chelsea

Infr Manchester City - Chelsea


Redan i den andra ligaomgången utsätts Chelseas titelförsvar för ett rejält test då laget gästar Man City på söndagseftermiddagen.

Fjolårets etta mot fjolårets tvåa. Mourinho mot Pellegrini. Dramatik väntar. Såväl prestige som tre blytunga poäng finns i potten. Söndagens stormatch avgör kanske inte ligan, men ger säkerligen de eventuella vinnarna vind i seglen inför det tuffa titelracet. De ljusblå utmanarna lär vara ordentligt revanschsugna efter en ganska intetsägande fjolårssäsong där man inte lyckades utmana Chelsea på allvar. Chelsea lär måna om att inte halka fem poäng efter titelrivalerna i ett så här tidigt skede av säsongen.
 
Manchester City
 
Det ljusblå Manchester-laget har minst sagt varit aktivt på transfermarknaden under sommaren och har framför allt satsat på en välbehövlig föryngring av truppen. Utöver profilvärvningarna av Raheem Sterling (från Liverpool) och Fabian Delph (från Aston Villa) har man hämtat in andra spännande löften som Patrick Roberts (från Fulham) och Enes Ünal (från Bursaspor). Pellegrini sade dessutom på fredagens presskonferens att han siktar på att ta in ytterligare två spelare innan transferfönstret stänger. Den ene ryktas vara Chelsea-bekantingen Kevin de Bruyne (från Wolfsburg) och den andre Pedro (från Barcelona).
 
På ”ut-listan” hittar vi Edin Dzeko (på lån till Roma), Chelsea-legenden Frank Lampard (tillbaka till New York City efter sitt lån), James Milner (till Liverpool), Scott Sinclair (till Aston Villa), Stevan Jovetic (till Inter), Micah Richards (till Aston Villa), John Guidetti (till Celta Vigo) och Dedryck Boyata (till Celtic).
 
City var utan tvekan den titelutmanare som imponerande mest i premiäromgången. Med framför allt Yaya Touré och David Silva som härförare gjorde man slarvsylta av West Bromwich Albion. Slutsiffrorna skrevs till 0-3, men gästerna hade bud på betydligt mer.
 
Laget har ett par avbräck inför söndagens match. Manuel Pellegrini får klara sig utan innermittfältarna Fabian Delph och Fernandinho, som båda definitivt missar matchen på grund av skada. Däremot har stjärnanfallaren Sergio Agüero återhämtat sig från sin skadefrånvaro, tränat med laget hela veckan och kan komma till spel, även om han enligt Pellegrini ”kanske inte är 100 procent”. Ytterbacken Gaël Clichy testas sent.
 
Chelsea
 
De regerande mästarna har inlett säsongen minst sagt trögt, och har sett rentav otränat och trött ut. I Community Shield för snart två veckor sedan fick laget se sig besegrat med 1-0 av Arsenal, vilket var José Mourinhos första nederlag någonsin mot Arsène Wenger. Dessutom lämnade spelet, precis som under större delen av försäsongen, mycket att önska. Även om det såg något bättre ut så blev det inte mer än en poäng i premiären efter 2-2 hemma mot Swansea, i en match som i ärlighetens namn hade kunnat sluta hursomhelst.
 
På skadefronten ser det tämligen ljust ut – endast brasilianske esset Oscar är ett frågetecken till spel, efter att ha ådragit sig en mindre skada på träning under veckan. Däremot är Thibaut Courtois fortsatt avstängd, då Chelsea inte hade någon framgång med sin överklagan av belgarens utvisning mot Swansea.
 
Därmed tror jag att Chelsea ställer upp så här: Nyförvärvet Asmir Begovic, som gjorde sin tävlingsdebut som inhoppare mot Swansea i premiären, får ställa sig mellan stolparna i Courtois frånvaro. I backlinjen hittar vi César Azpilicueta till vänster, som var en av de få som enligt undertecknad kom undan med ett godkänt betyg i premiären. Terry och Cahill utgör mittlås. Till höger lär Branislav Ivanovic starta, trots att han hade rejäla problem mot Swanseas Jefferson Montero förra veckan. På det defensiva mittfältet lär vi få se Fàbregas och Matic i vanlig ordning. På det offensiva mittfältet är förstås Eden Hazard självskriven till vänster medan Willian lär spela i nummer tio-rollen. Till höger tror jag att vi får se Ramires som extra defensiv förstärkning. På topp spelar förhoppningsvis Diego Costa. Om brassespanjoren återigen har skadekänningar tror jag att nye Falcao väljs framför Loïc Rémy.
 
I klartext (4-2-3-1): Begovic; Azpilicueta, Terry, Cahill, Ivanovic; Matic, Fàbregas; Hazard, Willian, Ramires; Diego Costa.
 
Matchbild och tips
 
Det är väl knappast en vågad gissning att Mourinho, som allra oftast när det vankas toppmatch, kommer satsa på att stänga till bakåt och att kontra när så är möjligt. City blir därmed spelförande, och jag skulle tro att man kommer att försöka spela sig fram på kanterna, i synnerhet på Chelseas högerkant där Ivanovic, som nämnt, såg okarakteristiskt skakig ut sist. Rycker serben inte upp sig avsevärt kan Raheem Sterling få det alltför roligt på sin kant.
 
Troligtvis kommer vi att få se en tajt och låst historia med små marginaler där individuella prestationer och misstag blir utslagsgivande. Jag fruktar att matchen kommer något för tidigt för Chelsea, som ännu inte står att känna igen. Motsvarande möte förra säsongen slutade 1-1, och med det givna utgångsläget tror jag inte att Mourinho vore alltför missnöjd om vi får se samma resultat på söndag.
 
Tips: 1-1.
 
Värt att notera
 

  • Om Cesc Fàbregas spelar så gör han sin 50:e match för Chelsea.
  • Nästa mål Eden Hazard gör blir belgarens 50:e i Chelsea-tröjan.
  • Chelsea har inte förlorat på 28 PL-matcher under augusti månad. Det senaste nederlaget kom mot Middlesbrough 2006.

 
Övrigt
 

  • Matchen spelas på söndag med avspark 17.00 och sänds på Viasat Fotboll och Viaplay.
  • Domare är Martin Atkinson.

0 KOMMENTARER     

857 VISNINGAR

Email


Fler artiklar om
Chelsea

HTBF: José vad gör du?
Chelsea
Jonnie var en ängel, helt klädd i svart… Jonnie vad gör du? Byt ut Jonnie mot José i Kal P Dals mästerverk från sent 70:tal och ni har frågan på mångas läppar.
2015-08-14 23:51:00

Ake förlänger och lånas ut
Chelsea
Nathan Ake har idag skrivit på ett nytt femårskontrakt med Chelsea och lånas samtidigt ut till Premier League-kollegan Watford.
2015-08-14 20:19:02

Inför Manchester City – Chelsea
Chelsea
Redan i den andra ligaomgången utsätts Chelseas titelförsvar för ett rejält test då laget gästar Man City på söndagseftermiddagen.
2015-08-14 19:03:00

Mourinho i fejd med läkarteamet
Chelsea
José Mourinho bekräftade på dagens presskonferens att Chelseas läkare Eva Carneiro och fysioterapeut Jon Fearn inte kommer finnas vid hans sida under söndagens stormöte mot Manchester City.
2015-08-14 18:30:00

Utlåningskollen
Chelsea
Säsongen har startat och vi är mitt i Augusti så här kommer en genomgång på Chelseas utlånade spelare så här långt.
2015-08-14 08:35:00

Stående tips i CSS Chelseatipset?
Chelsea
Vill du vara med och tävla i CSS Chelseatipset varje omgång under hela säsongen? Ett stående tips kan vara lösningen! Med lite tur så…
Liksom tidigare har du ändå möjlighet att ändra dina val på matchdagen som vanligt.
2015-08-13 12:21:05

Oriol Romeu lämnar för Southampton
Chelsea
Spanjoren såldes under onsdagen till Southampton.
2015-08-12 20:58:38

Courtois avstängning kvarstår
Chelsea
Chelsea gjorde sist bästa för att få med sin förstemålvakt mot Manchester City på söndag genom att överklaga utvisningen men under tisdagen stod det klart att den kvarstår.
2015-08-12 11:35:16

Tre tankar efter omgång 1: Matic och Cesc för bekväma?
Chelsea
En hektisk premiäromgång är avslutad och som vanligt finns mycket att notera från helgen.
2015-08-11 00:01:00

Baba Rahman på gång till Chelsea
Chelsea
Chelsea närmar sig en överenskommelse med Augsburg för övergången av vänsterbacken Baba Rahman.
2015-08-10 21:57:21