Inför: Manchester City – Chelsea

Infr Manchester City - Chelsea

Behöver fokusera på defensiven igen.


Säsongens kanske svåraste uppgift i Premier League väntar Chelsea när man beger sig norrut för att besöka Manchester City och Etihad Stadium.

Frustrerande resultat mot tyskt motstånd i Champions League är temat för dem båda lagen när de laddar upp inför söndagens batalj. Medan Chelsea inte lyckades döda matchen mot Schalke i tid, vilket ledde till ett baklängesmål och ett onödigt poängtapp, så klarade Manchester City inte att hålla ut mot Bayern Munchen när Jerome Boateng tillslut fick hål på en storspelande Joe Hart i City-målet. Det är därför revanschlusta som ramar in detta möte, då inget av lagen lär vara nöjda med sina resultat ute i Europa under veckan.

Manchester City

Lagets fem senaste matcher:

Bayern Munchen – Manchester City 1-0
Arsenal – Manchester City 2-2 (Aguero, Demichelis)
Manchester City – Stoke 0-1
Manchester City – Liverpool (Jovetic x2, Aguero)
Newcastle – Manchester City 0-2 (Silva, Aguero)

Vår kollega inom kategorin ”plast”-lag har inte alls fått den säsongsstart de flesta förmodligen hade förväntat sig. Starka vinster borta mot Newcastle och hemma mot Liverpool har varvats mot direkt svaga insatser dels i Community Shield finalen mot Arsenal, dels i den överraskande hemmaförlusten mot Stoke. Utöver dessa matcher har laget blivit direkt utspelade i toppmötena borta mot både Arsenal och Bayern, där en stark defensiv ledd av storspelande Vincent Kompany och Joe Hart antingen räddat poäng eller hållit nere siffrorna. Vad som är skillnaden gentemot förra säsongen, då man presterade betydligt bättre i samma typer av matcher, går inte riktigt att peka på, men det går att spekulera kring att motivationen till att vinna Premier League möjligen inte är riktigt lika hög som tidigare, och att det istället är Champions League som prioriteras. Nu åkte man på pumpen där också, vilket motsäger det resonemanget, men ändå.

Den extremt osympatiske Manuel Pellegrini har annars ett mer eller mindre ordinarie lag att välja på, där det enda avbräcken är ett eventuellt frågetecken på Stefan Jovetic samt Fernando som inte räknas komma till spel alls. Det finns därför flera möjliga formationer Pellegrini skulle kunna använda sig av, där 4-2-3-1, 4-4-2 eller 4-4-1-1, brukats av chilenaren än så länge. Frågetecken finns även på flera positioner om vilka spelare av flera alternativ som kommer få chansen; Kolarov eller Clichy? Två eller en anfallare? Dzeko och/eller Jovetic, eller ingen? Används Navas eller Milner? Osv. Frågorna är många, men en möjligt startelva hade kunnat vara:

(4-4-2): Joe Hart; Pablo Zabaleta, Martin Demichelis, Vincent Kompany, Aleksander Kolarov; Samir Nasri, Yaya Touré, Fernandinho, David Silva; Eden Dzeko, Sergio Aguero

Eller lika gärna:

(4-2-3-1): Joe Hart; Pablo Zabaleta, Eliaquim Mangala, Vincent Kompany, Gael Clichy; Yaya Toure, Frank Lampard; Jesus Navas, David Silva, James Milner; Sergio Aguero

Joe Hart, Pablo Zabaleta, Vincent Kompany, Yaya Toure, David Silva och Sergio Aguero kommer hur som helst starta, men vilka övriga fem blir lämnar jag öppet för diskussion. Mest intressant är givetvis huruvida Frank Lampard spelar eller inte. Vår legendar debuterade i förra helgens match mot Arsenal, och stod för en anonym insats som resulterade i att han blev utbytt redan i halvtid. Att se Pellegrini behandla Frank på detta sätt (dessutom i fel tröja) sved inte lite i undertecknads ögon, och förhoppningsvis lyssnar tråkgubben på Lampards framspekulerade önskan om att inte behöva spela matchen. Om så inte blir fallet skulle matche förmodligen vara den märkligaste under mitt supporterskap: Chelsea mot Manchester City, med Frank Lampard på felsida i ljusblått. Ryser av tanken, och hoppas att så inte blir fallet.

Chelsea

Lagets fem senaste matcher:

Chelsea – Schalke 04 1-1 (Fabregas)
Chelsea – Swansea 4-2 (Costa x3, Remy)
Everton – Chelsea 3-6 (Costa x2, Hazard, Matic, Ivanovic, självmål)
Chelsea – Leicester 2-0 (Costa, Hazard)
Burnley – Chelsea 1-3 (Costa, Ivanovic, Schurrle)

Tillskillnad från Manchester City har Chelsea, veckans match borträknad, övertygat med sitt fulla pott efter fyra matcher. 15 mål gjorda, sju av Diego Costa och sex assisterade av Cesc Fabregas, hintar om ett för ovanlighetens skulle fungerade anfallsspel. Minst lika ovanligt är Chelsea okoncentration, där sex bollar än så länge passerat Thibaut Courtois mållinje. Så om vi istället för att fortsätta ösa superlativ över offensiven med Hazard, Fabregas och Costa fokuserar lite mer på försvarsspelet, så kan vi snabbt konstatera att det fått ta stryk när laget balanserats om och blivit betydligt mer framtungt. Till att börja med har Courtois i undertecknads ögon än så länge inte motiverat att stänga ut Petr Cech fullständigt, så när tjecken ställdes över även i veckans match mot Schalke så var det helt klart upprörande. Courtois har gjort ett gäng avgörande räddningar, som till exempel på David Nugents friläge mot Leicester, men någonstans måste man ändå dra slutsatser från att över ett mål per match, mot inte alltför svårt motstånd, släppts in. Om det beror på Courtois målvaktsspel, Ivanovic nyfunna optimism i offensiven vilket resulterat i hav av ytor bakom honom, eller att Gary Cahill inte riktigt uppnått samma höjder som förra säsongen än, låter jag vara osagt. Defensiven har hur som helst inte sett så betryggande ut som man vant sig vid, och när säsongens tuffaste uppgift, än så länge, nu väntar så finns det, den fina säsongsstarten till trots, orosmoln på den annars klarblå himlen.

Mourinho förfogar över ett i princip helt friskt lag, där Didier Drogba är det enda frågetecknet på förhand. Diego Costas beryktade skada verkar ha försvunnit, trots att undertecknad än så länge inte vågar avskriva den helt. Även i vårat gäng finns mängder av alternativ, där spelare som Filipe Luis, Willian och Ramires kan utmana den annars rätt så självklara startelvan. Uteslut inte heller John Obi Mikel, som är som bäst vid uppgifter likt denna. En förmodad startelva, hur som helst:

(4-2-3-1): Thibaut Courtois; Branislav Ivanovic, Gary Cahill, John Terry, Cesar Azpillicueta; Nemanja Matic, Cesc Fabregas; Schurrle, Oscar, Eden Hazard; Diego Costa

Ovanstående startelva har etablerat sig som Mourinhos förstaval än så länge under säsongen, men med tanke på hur oerhörd hård konkurrenssituationen är så kan det ändras från vecka till vecka. Jag väljer dock att tro att den elva som än så länge kört över allt motstånd i Premier League fortsätter att få förtroendet.

Statistik
– Manchester City är har bara förlorat tre av sina 28 senaste hemmamatcher.
– Chelsea har fem raka segrar på bortaplan i Premier League.
– Manchester City har vunnit mot Chelsea i sex av sina sju senaste hemmamatcher.
– Det kan bli första gången Frank Lampard ställs mot Chelsea sedan säsongen 2000/2001, då han representerade West Ham den 7:e Mars 2001 i mötet med just Chelsea. Chelsea vann den matchen med 2-0.

Förutsättningar och förväntad matchbild

I förra säsongens tre möten vann Chelsea de båda i Premier League, när man först vann hemma på Stamford Bridge med 2-1 efter att Fernando Torres bland annat utnyttjat ett kommunikationsfel mellan Joe Hart och Matija Nastasic, för att sedan även åka vinna på Etihad med 0-1, där Branislav Ivanovic gjorde matchens enda mål med ett fint vänsterskott. I FA-cupen segrade dock Manchester, efter att Stefan Jovetic och Samir Nasri gjort varsitt mål. Matchen på Etihad är väl den vi får använda som främsta referenspunkt för att förutse en matchbild, men i och med att mycket har hänt sen dess behöver matchbilden inte nödvändigtvis bli liknande. Då parkerade José Mourinho den välkända bussen framför Petr Cech, och lyckades via ett effektivt kontringsspel få med sig samtliga tre poäng.

Annorlunda är det nu. Chelsea har än så länge snarare spelat alltför offensivt, än det extremt defensivt inriktade spelet man annars vad sig vid. I och med att det här är den första matchen mot en allvarlig toppkonkurrent, dessutom på bortaplan, så är det därför svårt att sia om vilken filosofi Mourinho tillslut väljer att förlita sig på. Fortsätter extremoffensiven, eller parkeras bussen? Enligt undertecknad för fokus ligga på att styra upp försvarsspelet, framförallt nu när det är Premier Leagues kanske bästa offensiv som står på andra sidan planhalvan. En nyckel i detta tror jag är att instruera Ivanovic att inte offra alltför mycket framåt. Han har varit fantastisk i offensiven än så länge, men samtidigt har flera av målen vi släppt in kommit till när han sedan på hemvägen inte kommit ner i rätt position. Ivanovic har tidigare varit nästintill prickfri i defensiven, och jag tror att om Mourinho instruerar honom på rätt sätt så ska det inte vara några problem. Ytterligare nycklar blir mittfältskampen, givetvis, där Nemanja Matic måste försöka återupprepa bedriften från förra säsongen, då en Chelseaspelare för första gången sedan Yaya Toure anlänt till Premier League faktiskt dominerade ut ivorianen. Intressant blir även att se om Mourinho vågar med Fabrgeas bredvid Matic, eller om spanjoren flyttas upp och en mer defensivt inriktad mittfältare i Ramires eller John Obi Mikel kommer in. I anfallet måste Diego Costa och Eden Hazard fortsätta prestera på samma höga nivå för att det här ska kunna gå vägen. Jag tror tillslut att det går vägen, och att Chelsea tar hem matchen med 2-1, och redan nu kopplar ett rejält grepp om förstaplatsen.

Övrig info
– Matchens sänds live på söndag klockan 17.00 svensk tid på Viasat Fotboll och Viaplay.
– Domare är Mike Dean.
– Glöm inte Chelseatipset! 

0 KOMMENTARER     

2657 VISNINGAR

Email


Fler artiklar om
Chelsea

Hoist the Blue Flag 21/9 – Super Frank
Chelsea
Super Frank, no matter what – postat av Isaksson
2014-09-21 20:25:00

Manchester City – Chelsea 1-1 (0-0)
Chelsea
Chelsea får med sig en stark pinne från Eastlands, men det fanns bud på mer efter Mike Deans gåva i form av ett röd kort på Zabaleta. Schurrle ger Chelsea ledningen, men matchens stora snackis blir givetvis om vem det var som kvitterade.
2014-09-21 20:22:31

Spelarbetyg: Manchester City – Chelsea
Chelsea
Det var dags för en av säsongens absolut svåraste bortamatcher, där två riktigt bra fotbollslag möttes i en underhållande match. Det var mycket nära att Chelsea lyckades få med sig 3 poäng hem, men den förre Chelsea-legendaren Frank Lampard räddade sin nya klubb. Båda lagen fick därför nöja sig med att dela poäng. Ett resultat som fortfarande är till belåtenhet och den kollektiva laginsatsen var bra, där två spelare utmärkte sig lite extra.
2014-09-21 19:39:00

Legendarer – Graeme Le Saux
Chelsea
På plats 31 hittar vi Graeme Le Saux som hade två sejourer i klubben.
2014-09-20 09:05:00

Mourinho om Costas skadesituation
Chelsea
Chelsea fick bara med sig en pinne i hemmamatchen mot Schalke i onsdags, men det stora orosmolnet för supportrar är att Costas muskelskada redan börjat göra sig påmind.
2014-09-19 17:24:08

Inför: Manchester City – Chelsea
Chelsea
Säsongens kanske svåraste uppgift i Premier League väntar Chelsea när man beger sig norrut för att besöka Manchester City och Etihad Stadium.
2014-09-19 14:00:00

Spelarbetyg: Chelsea – Schalke 04
Chelsea
Säsongspremiär i Champions League. Chelsea förvaltade inte sina chanser i en match som de tydligt hade greppet om och fick nöja sig med en poäng. Ingen större katastrof, men helt klart en besvikelse och säsongens första motgång.
2014-09-18 12:12:00

Chelsea – Schalke 04 1-1 (1-0)
Chelsea
Chelsea fick bara med sig en poäng efter hemmapremiären i Champions League mot Schalke 04, efter en rad missade målchanser.
2014-09-17 22:52:28

Chelseanotiser
Chelsea
Inte alla nyheter får en egen artikel. Här samlar vi lite mindre ”nyheter”, allt mellan himmel och jord men som har en koppling till Chelsea FC
2014-09-17 20:21:02

Stamford bäst i CSS Chelseatipset
Chelsea
Chelseatipset rullar på och senast lyckades 44% av tipparna pricka rätt förstemålgörare, nämligen Costa. Men bara en, Karpen fick in rätt resultat 4-2. Leder tipstipparligan gör Stamford.

2014-09-17 00:33:00