Inför Hull – Chelsea

Hull

Med nio omgångar kvar att spela är The Tigers i allra högsta grad insyltat i nedflyttningsfighten. Med 28 inspelade poäng ligger laget på en femtonde plats i tabellen, med blott tre poängs marginal ner till nedflyttningsplatserna. 

Formmässigt är det ganska svårt att veta exakt var Hull City står i nuläget. Det oväntade krysset borta mot Manchester City (1-1) i början av februari följdes visserligen upp med två ovärdeliga hemmasegrar mot nedflyttningsrivalerna Aston Villa (2-0) och QPR (2-1), men sedan dess har det gått något knackigare. På tre senaste matcherna har det blivit förlust mot Stoke (1-0) och kryss mot såväl Sunderland (1-1) som Leicester (0-0). Detta inför en jobbig avslutning då man, förutom Chelsea, har Arsenal, Spurs och Manchester United kvar att möta.

Rekordvärvningen Abel Hernández ser ut att ta plats i anfallet på söndagen då lagets bäste målskytt, Nikica Jelavic, blir borta åtminstone sex veckor efter sin knäoperation. Mohamed Diamé, Liam Rosenior, James Chester och Robbie Brady lär förmodligen inte heller spela på grund av sina respektive skador. Dessutom är förre Spurs-spelaren Tom Huddlestone avstängd.

Chelsea

Med 64 poäng efter 28 matcher leder José Mourinhos Chelsea ligan. De blå har tre poäng fler och två matcher mindre spelade än sina närmaste titelrivaler Manchester City, som programenligt besegrade WBA i den tidiga lördagsmatchen. 

Men allt är ändå inte frid och fröjd i sydvästra London. Chelsea har inte förlorat på de sex senaste matcherna, men tappat för många segrar från en vinnande position. Laget svarade visserligen på ett bra sätt efter två matcher mot PSG (1-1) och Burnley (1-1) som lämnade mer att önska med en beskedlig insats mot Tottenham i ligacupfinalen (2-0). Men därefter har spelet återigen hackat betänkligt, med en knapp vinst mot West Ham (0-1), uttåg ur Champions League mot ett decimerat PSG (2-2) och ett tafatt kryss mot Southampton (1-1) som följd.

Under fredagens presskonferens lät Mourinho meddela att några spelare inte kunnat träna normalt, men att detta inte lär hindra dem från spel. Den enda som definitivt missar matchen är således långtidsskadade John Obi Mikel. Mourinho har inte roterat särskilt mycket under säsongens gång, och jag tror att helgens match inte blir något undantag. Detta innebär att vi troligtvis får se följande manskap utgöra startelvan på KC Stadium: Courtois mellan stolparna, Ivanovic, Cahill (eller möjligtvis Zouma), Terry och Azpilicueta i backlinjen, Fàbregas och Matic på det defensiva mittfältet, Hazard, Oscar och Willian på det offensiva och Diego Costa på topp. I klartext (4-2-3-1): Courtois; Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta; Fàbregas, Matic; Willian, Oscar, Hazard; Costa.

Matchbild och tips

Det blå maskineriet som under inledningen av säsongen såg så väloljat ut har sett fruktansvärt oinspirerat och trött ut på sistone. Jag därmed hyser inga större förhoppningar om att få se någon bländande fotboll från Chelsea. Men alltjämt har man rejäl vittring på ligaguldet, och är ändå det klart bättre laget av de två. 

Jag hoppas att Mourinho lyckas inspirera sina mannar till att ta kontroll över matchen i ett tidigt skede, och bärga åtminstone en stabil, men hemskt gärna en övertygande vinst. Troligtvis kommer Chelsea att föra spelet med ett rejält bollinnehav medan Hull lär försöka krympa ytorna på mittfältet, och kontra då tillfälle uppstår. 

Den senaste matchen lagen emellan slutade med en ganska behaglig 2-0-vinst till Chelsea, och jag tror att vi får se något liknande på söndag.

Tips: 1-3

Värt att notera

– Eden Hazard har nätat i sina två senaste Premier League-matcher mot Hull.
– Chelsea har bara förlorat två av sina senaste 17 senaste bortamatcher i ligan.
– Chelsea behöver max 22 poäng på de 10 återstående matcherna för att säkra ligatiteln.

Övrigt

– Matchen sänds direkt på Viasat Fotboll och Viaplay med avspark 17.00 på söndag.