Inför: Everton – Chelsea

Infr Everton  Chelsea

Nya mål att vänta?


Chelsea beger sig norrut mot Merseyside och Goodison Park för att ta sig an Everton, en uppgift som får anses vara en av säsongens tuffaste…

Ja, det är ju nämligen så att Goodison Park och Chelsea aldrig rimmat speciellt väl. På de fem senaste besöken i Liverpool har det bara blivit en vinst, och hela fyra förluster, någonting som bekräftar bilden om att Everton är något av ett ”boogie team” för Chelsea. Förra säsongen möttes lagen två gånger, och slutresultat skrevs till 1-0 båda gångerna, vilket innebar varsin uddamålsvinst på hemmaplan för respektive lag. Våra blå hjältar har annars startat säsongen bra, tillskillnad från lördagens motståndare, och står än så länge på fullt pott med sina sex poäng efter vinster mot både Burnley och Leicester. Värdarna däremot har haft det tuffare, och redan i premiären blev det ett något oväntat poängtapp när nykomlingarna Leicester sprattlade till och lyckades hämta upp det överläge Everton skaffat sig tidigare i matchen två gånger om. Förra helgen var det samma visa när Everton även då tappade efter att ha tagit ledningen, men den här gången än värre när man tappade sin tvåmålsledning till oavgjort mot våra röda Londonkollegor från norr inför hemmapubliken.

Chelsea FC

Säsongen har ju rullat igång mer eller mindre perfekt för det blå tåget, och den enda plumpen är väl egentligen det fina målet Scott Arfield prickade in i premiären på Turf Moor. Sedan dess har det dock rullat på, och bollen har i tur och ordning satts i nät av Diego Costa, André Schurrle, Branislav Ivanovic, Diego Costa igen samt Eden Hazard. 5-1 i målskillnad och sex poäng således, och en förtroendeingivande start. Paradiset varar ju docka aldrig för evigt, och när himlen lyser som klarast ska det ju alltid dyka upp ett moln eller två, tillslut. Det stora grå molnet på den blå himlen är skadan på Diego Costa, som rapporterades från onsdagens träning, och med en Fernando Torres som äntligen ser ut att ha gett upp Chelseakarriären (och är på väl till Milan) så ser förtroendet ut att hamna på vår gamle hjälte Didier Drogba. Utöver Costas skada så ska även André Schurrle ha problem med sitt knä, vilket öppnar upp för förändringar i startelvan, någonting Mourinho helst hade velat undvika då han tidigare uttalat sig om att han vill spela ihop en startelva under tiden då laget bara har en match i veckan. Willian förväntas hur som helst vara ersättare åt tysken. Förväntad startelva, således:

(4-2-3-1): Thibaut Courtois; Branislav Ivanovic, Gary Cahill, John Terry, Cesar Azpillicueta; Nemanja Matic, Cesc Fabregas; Willian, Oscar, Eden Hazard; Didier Drogba

Lagets fem senaste matcher:

Chelsea – Leicester City 2-0 (Costa, Hazard)
Burnley – Chelsea 1-3 (Costa, Schurrle, Ivanovic)
Chelsea – Real Sociedad 2-0 (Costa x2)
Ferencvaros – Chelsea 1-2 (Ramires, Fabregas)
Besiktas – Chelsea 1-0

Everton FC

Som sagt så har inte säsongsstarten varit lika sprudlande för Merseysideklubben. Fina första 45 har följts upp av sämre andra halvlekar, där koncentrationen i slutminuterna främst verkar saknas. I båda 2-2 matcherna har den slutgiltiga kvitteringen kommit mycket sent (86:e minuten mot Leicester, 90:e mot Arsenal), vilket resulterat i att man trots övertygande spel i nuläget enbart står på två poäng. Everton är annars, ur en helt objektiv synpunkt, seriens kanske skönaste lag, där den irländska invasionen med spelare som Seamus Coleman, James McCarthy och Aiden McGeady framförallt gillas av undertecknad. Det är dock inte irländarna som lär stå i fokus när matchen sparkas igång på lördagseftermiddagen, utan snarare alla spelar med Chelseakopplingar som nu istället representerar Everton. Förutom Romelu Lukaku, som ju bekant gick till Everton för stora summor i somras (sommaren är slut nu, i alla fall i Göteborg), så befinner Christian Atsu på lån hos klubben (och finns således inte tillgänglig inför lördagens match) samt att Samuel Eto’o tidigare i veckan kritade på ett tvåårskontrakt och således valde Everton som nästa klubbadress efter Chelsea. Om vi ska lita på den gamla klyschan att släkten är värst, så är det just Eto’o och Lukaku vi ska akta oss för, även ifall den senare i nuläget verkar vara osäker för spel efter att han lunkade av i förra helgens match. Den väldige belgaren skulle då skriva upp sig på den redan långa skadelistan Everton besitter, där namn som Ross Barkley, Arouna Koné, Steven Pienaar och Bryan Oviedo står uppradade, men för tillfället ser det ut som att han kommer till spel, skadan till trots. En förväntad startelva skulle därför kunna se ut som såhär:

(4-2-3-1): Tim Howard; Seamus Coleman, Sylvain Distin, Phil Jagielka, Leighton Baines; Gareth Barry, James McCarthy; Kevin Mirallas, Steven Naismith, Aiden McGeady; Romelu Lukaku

Lagets fem senaste matcher:

Everton – Arsenal 2-2 (Coleman, Naismith)
Leicester City – Everton 2-2 (Naismith, McGeady)
Paderborn – Everton 3-1 (Long)
Everton – Celta Vigo 1-3 (McGeady)
Everton – FC Porto 1-1 (Naismith)

Statistik

– Everton har bara förlorat tre av sin 29 senaste hemmamatcher.
– Everton har i sina sju senaste hemmamatcher dessutom gjort minst två mål.
– Chelsea har fyra raka segrar på bortaplan i Premier League.
– Även Chelsea har gjort mer än två mål i sina tre senaste bortamatcher.
– Startar Didier Drogba är det den första tävlingsstarten för ivorianen i en Chelsatröja sedan Champions League finalen 2012. 

Förväntad matchbild

Med Fabregas inträde på mittfältet förväntas Chelsea nu behandla bollen betydligt mer än tidigare, varpå gästerna gissningsvis kommer dominera bollinnehavet. Everton lär packa ihop sig med Barry och McCarthy, två skickliga bollvinnare, framför backlinjen, då det förmodligen är centralt Chelsea kommer vilja ta sig framåt, med tanke på Colemans och Baines skicklighet på respektive kant. Förlorar Chelsea bollen är det bara att sätta full fart hemåt, då få lag kontrar så kompromisslöst som Everton, och med spelare som Mirallas, McGeady, och kanske framförallt Naismith, utöver tidigare nämnda ytterbackar så finns det rejält med kvalité framåt. Framförallt den sistnämnda verkar ha nått något av en formtopp, där han både under slutet av våren, under försäsongen och nu även i början av serien producerat mängder med mål. Vid snabb bollerövring av Chelsea kan dock ytor bakom de ofta offensiva ytterbackarna hittas, och det är där någonstans jag vill tro att nyckeln till matchen ligger, vilket ger Matic en nyckelroll på mittfältet i form av att vara bollvinnare. Framförallt duellen mellan Hazard och Coleman blir då intressant, då irländaren har en förmåga att verkligen dominera hela sin kant, men får Hazard möjligheten att komma rättvänd vet vi att en farlighet allt som oftast är garanterad. Ett tidigt mål för Chelsea så lär Mourinho packa ihop laget, där en spelare som John Obi Mikel mycket väl kan bli inbytt, och då är Everton inte i närheten av lika skickliga på att ta sig igenom. Vid ett långtgående, oavgjort resultat däremot, kan det gå precis hur som helst. Lite som alltid när Chelsea möter Everton, med andra ord. Med tanke på statistiken är ett målkalas dock att vänta. 2-2? 

Övrig info
– Matchen sänds 18.30 på Viasat Fotboll och Viaplay
– Domare är Jonathan Moss, som på sina 61 matcher i Premier League delat ut 189 gula kort och 8 röda.
– Glöm inte Chelseatipset!

EvertonChelsea

T. Howard
S. Distin
P. Jagielka
L. Baines
S. Coleman
G. Barry
K. Mirallas
S. Naismith
J. McCarthy
A. McGeady
R. Lukaku

Avbytare
M. Besic
S. Eto’o
L. Osman
D. Gibson
A. Alcaráz
J. Robles Blazquez

T. Courtois
B. Ivanovic
G. Cahill
J. Terry
C. Azpilicueta
Ramires
N. Matic
B. Willian
C. Fabregas
E. Hazard
D. Costa

Avbytare
M. Salah
A. Schürrle
J. Obi Mikel
D. Drogba
K. Zouma
F. Kasmirski

0 KOMMENTARER     

2603 VISNINGAR

Email


Fler artiklar om
Chelsea

Everton – Chelsea 3-6 (1-2)
Chelsea
En fullständigt galen tillställning på Goodison Park under lördagskvällen slutar med att Chelsea för ovanlighetens skull tar med sig tre poäng hem till London från Merseyside.
2014-08-30 20:29:00

Lovén Calling: In the company of a daredevil
Chelsea

2014-08-30 10:49:00

Chelseanotiser
Chelsea
Inte alla nyheter får en egen artikel. Här samlar vi lite mindre ”nyheter”, allt mellan himmel och jord men som har en koppling till Chelsea FC
2014-08-30 06:37:59

Chelsea rycker i Remy
Chelsea
Efter att Torres blivit klar för Milan riktar Chelsea blickarna mot QPR och Remy.
2014-08-29 23:14:00

Klart: Torres till Milan!
Chelsea
Spanjorens misslyckade karriär i Chelsea ser ut att få ett slut, även ifall det till en början enbart rör sig om ett lån.
2014-08-29 20:51:00

Chelseas motståndare i grupp G
Chelsea
Här följer en presentation av Chelseas gruppmotståndare i årets Champions League.
2014-08-29 19:16:05

Inför: Everton – Chelsea
Chelsea
Chelsea beger sig norrut mot Merseyside och Goodison Park för att ta sig an Everton, en uppgift som får anses vara en av säsongens tuffaste…
2014-08-29 11:00:00

Torres på väg till Milan
Chelsea
Sky Sports hävdar att Torres befinner sig i kontraktsförhandlingar med Milan efter att Chelsea gått med på en försäljning. Metro tar det steget längre och menar att Torres accepterat ett tvåårskontrakt.
2014-08-28 20:55:48

Chelsea favoriter i Champions Leagues Grupp G
Chelsea
Londonklubben kommer att möta Schalke 04, Sporting CP och NK Maribor i Champions Leagues gruppspel.
2014-08-28 18:55:17

Costa skadad på träning
Chelsea
Diego Costa skadade knäsenan på gårdagens träning och enligt The Guardian vet man ännu inte hur allvarligt problemet är.
2014-08-28 12:36:58