Inför: Chelsea – Manchester United

Den 28e oktober 2012 slog Manchester United tillbaka ett Chelsea lett av Roberto Di Matteo på Stamford Bridge med 3-2 efter att Javier Hernandez avgjort sent. Det var senaste gången de röda slog Chelsea på bortaplan, och det även senaste gången United slog de marinblå överhuvudtaget. Sju matcher lagen emellan har spelats sedan dess, varav fyra i ligaspelet, och Chelsea har gått segrande ur fyra av dessa.

Nu har Manchester United träffat högformen lagom till vårspurten, och efter segrar över Tottenham, Liverpool och nu senast City är självförtroendet på topp. Chelsea å sin sida har plockat poäng i en strid ström under våren och portot för pokalens frakt till London är redan betalt, men Mourinhos lag har ändå inte gått på vatten den senaste månaden. Uttåget mot PSG i Champions League var ett hårt slag, och i ligaspelet har spelet hackat vilket knappa segrar mot Hull, Stoke och QPR skvallrar om. Bordet verkar med andra ord vara dukat för Louis van Gaal och hans mannar; ikväll ska trenden brytas och kampen om andraplatsen intensifieras. Men, det finns orosmoln på den annars så klara himlen.

Manchester United:
Ja, sex raka segrar till trots är det ett något stukat Manchester United som reser till London. Louis van Gaal meddelade nämligen under gårdagens presskonferens att inte mindre än fyra spelare fallit offer i förra helgens derbystrid. Michael Carrick, Marcos Rojo, Daley Blind och Phil Jones ska enligt rapporter alla vara otillgängliga idag. Jones och Blind sades förvisso, enligt van Gaal, vara nära att kunna spela, så vi kanske inte helt ska utesluta deras deltagande. Men om det visar sig att managern inte bedriver något spel för galleriet så är läget tufft, och såväl mittbacksfrågan som positionen på det defensiva mittfältet blir då i akut behov av att lösas.

Jonny Evans är alltjämt avstängd, och då återstår alltså bara Chris Smalling av de seniora spelarna i mittförsvaret. Med andra ord kommer troligtvis Paddy McNair eller Tyler Blackett att tas in i mittförsvaret. Den defensiva mittfältspositionen är, om möjligt, än mer akut. Balansen som funnits på mittfältet den senaste månaden har varit en bidragande faktor till framgångarna, och utan varken Carrick eller ersättaren Blind att tillgå blir det upp till van Gaal att hitta en ny lösning. Det mesta talar för att Wayne Rooney flyttas ned på mittfältet tillsammans med Herrera och Fellaini. Engelsmannen är som bekant en slitvarg av guds nåde, och om än han knappast bör spela i en renodlad defensiv position så kan han tillsammans med Herrera och Fellaini stå för det arbete som krävs för att stå upp i mittfältskampen mot Chelsea. Ett alternativ vore givetvis att ta in Di Maria eller att flytta in Mata centralt, men frågan är om inte den defensiva balansen då blir allt för lidande.

Ja, det kommer att bli många förändringar i elvan, och det är givetvis något negativt hur vi än vrider och vänder på det. Lagbygget har varit stabilt under senare tid, och det har givetvis kontinuiteten bidragit till. Därtill är det i princip omöjligt att ersätta en sådan spelare som Carrick, han är en för stor pusselbit på mittfältet. Likväl; formen är god och självförtroendet är på topp, och det finns ingen anledning till att bara ställa in skorna. United kan inte göra annat än att gå in på Stamford Bridge och ge sig fan på att en vinst är möjlig. Kan ersättarna leva upp till sina föregångares insatser är Chelsea en överkomlig motståndare.

Möjlig startelva (4-5-1): De Gea; Shaw, McNair, Smalling, Valencia; Young, Fellaini, Rooney, Herrera, Mata; Falcao

 
Chelsea:
Mourinho ser ut att lyckas med ett av målen under sin andra återvändarsäsong i klubben; att ta tillbaka ligapokalen. Det andra målet, Champions League, gick dock om intet för en dryg månad sedan och frågan är om inte luften gick ur laget då. Med sju matcher kvar att spela, en mer än tvåan Arsenal, har de marinblå ett försprång om sju poäng och det ska alltså till ett mindre mirakel för att Mous mannar ska tappa detta. Så, kan Chelsea mana fram sitt bästa jag mot Manchester United?

På senare tid har det alltså inte bjudits på någon champagnefotboll från Chelseas sida. Laget har haft det tufft mot betydligt sämre motstånd, och nu senast mot Queens Park Rangers avgjorde Fabregas sent med lagets första skott på mål. Mot Manchester United, en av de stora rivalerna, har jag dock svårt att se att Chelsea inte ska komma upp i en högre nivå. Matchen må inte vara direkt avgörande för något av lagen, om än en United-seger skulle skapa en mini-mini-mal spänning i toppen, men ett möte lagen emellan för alltid med sig ett stort mått av prestige. Mourinho tar sällan lätt på stormatcher, och mötet med hans gamla läromästare van Gaal är garanterat inget undantag. Den inställningen kommer han att förmedla till sina spelare.

Diego Costa, som gjort hela 19 mål i ligaspelet, missar definitivt matchen och det är givetvis ett stort avbräck. Därtill är Loic Remy osäker till spel. Detta bör innebära att tredjeanfallaren Drogba spelar från start. Drogba, som gjorde mål senast lagen möttes, har bara gjort tre mål i år, men om än det är ett nedköp jämfört med Costa så lär inte Chelsea behöva oroa sig. Eden Hazard, framförallt, och Oscar är inte främmande för att göra mål, och bidrar inte de så brukar alltid någon i backlinjen vara sugen på att drämma dit en jävel. Målskyttet är med andra ord inget större problem, desto större frågetecken finns det för det defensiva spelet. Chelsea har måhända inte läckt som ett såll, men försvarsspelet har inte alls varit lika kompakt som vi är vana vid att se det. Med tanke på att det framförallt är i defensiven även United är försvagat så kanske vi kan förvänta oss en offensiv gung-ho-tillställning? Eller så väljer såväl van Gaal som Mourinho att parkera varsin buss. Allt kan troligtvis hända när dessa oberäkneliga herrar drabbar samman.

 
Var: Stamford Bridge, London
Vad:  Omgång 33, Premier League
När: 18:30, lördag 18/4
TV:  Viasat Fotboll (HD) och Viaplay
Tips: 1-1 (Falcao)


Källor: ManUtd.com, Whoscored.com, Physioroom.com