Inför: Chelsea – Manchester City

Efter tisdagens tuffa match mot Liverpool i semifinalen av Ligacupen så är det återigen en väldigt viktigt match för Chelsea på Stamford Bridge på schemat. Hela säsongen så har experter pratat om att det varit en kamp mellan två lag om vilket lag som ska ta hem Premier League den här säsongen. Matchen mellan Chelsea och Manchester City på Etihad tidigare i höstas slutade med ett kryss efter att en viss Frank Lampard kvitterat André Schürrles ledningsmål. Det skiljer fem poäng lagen emellan inför mötet och det blir alltså ett delikat läge för Chelsea att utöka sin ledning eller för City att knappa in på de blå från London.


  Chelsea  

Ligaledarna från London hade en väldigt tuff match i tisdags när man till slut lyckades nå final i Ligacupen efter att ha besegrat Liverpool efter förlängning i semin. Branislav Ivanovic, inte helt ovan vid att göra nickmål mot just Liverpool, sänkte laget från Merseyside. Men matchen costade dock för Chelsea. Efterspelet handlade i stort mycket om hur Diego Costa stämplat två Liverpool-spelare, något som han nu blivit straffad för av det engelska fotbollsförbundet F.A. Tre matcher får spanjoren stå över och i hans ställe så finns Didier Drogba och Loïc Remy redo att axla hans mantel.

På skadelistan i övrigt så är också Cesc Fábregas, ligans överlägset bäste sett till assister den här säsongen, tveksam till spel efter att ha utgått i matchen mot Liverpool. Ramires känns som en rimlig ersättare, även John Obi Mikel kan ta spanjorens plats på det centrala mittfältet bredvid den givne Nemanja Matic. Ytterbacken Filipe Luis gick också av skadad mot Liverpool och är också tveksam till start. Formmässigt så gjorde man en stark insats mot Liverpool och vissa spelare, däribland kanske allra mest Eden Hazard och Willian, verkar vara i riktigt bra form för tillfället.

Men bortsett från stämplingar så surras det också en hel del om ett par övergångar för Chelsea just nu. Det verkar mer eller mindre klart att den colombianska yttern Juan Cuadrado är klar för Chelsea och när han tillkommer så verkar det som om tyske André Schürrle och egyptiern Mohammed Salah kommer att lämna. Om man nöjer sig med att en tillkommer är tillsvidare oklart, eller om en spelare från akademin får chansen istället. Cuadrado kan dock inte väntas bli klar lagom till matchen och det är samtidigt tveksamt om Schürrle eller Salah kommer att spela. De fem senaste matchernas resultat:

Chelsea 1 – 0 Liverpool (Ligacupen)
Chelsea 2 – 4 Bradford (FA-Cupen)
Liverpool 1 – 1 Chelsea (Ligacupen)
Swansea 0 – 5 Chelsea
Chelsea 2 – 0 Newcastle

Förväntad startelva: Courtois; Azpilicueta, Terry, Cahill, Ivanovic; Matic, Mikel; Hazard, Willian, Ramires; Didier Drogba


  Manchester City  

Gästerna från Manchester kommer till matchen med två raka 2-0-förluster. Senast man spelade i Premier League så kom Arsenal till Etihad och nollade dem och i FA Cupen matchen senare så var det Patrick Bamford och hans Middlesbrough som städade undan City med 2-0. Men precis som fallet är med Chelseas förlust mot Bradford så ska man inte ta just den senare matchen för mycket i aktning eftersom det kommer att vara ett helt annat Manchester City i lördagens toppmatch. Man tillbringade också sin spellediga vecka med att spela en träningsmatch mot Hamburg SV i Abu Dahbi samtidigt som Chelsea mötte Liverpool i Ligacupen.

Formmässigt så har man dock hackat lite på sistone, men är fortsatt fem poäng bakom Chelsea i toppen av tabellen. Man saknar både sin kanske största stjärna i Yaya Touré och nyförvärvet Wilfried Bony (från Swansea) som båda två är och tävlar i Afrikanska Mästerskapen för sitt Elfenbenskusten. Chelsea i sin tur saknar ingen spelare till den turneringen, då Mikels Nigeria missade att kvalificera sig och Didier Drogba har slutat i landslaget. De fem senaste matchernas resultat:

Manchester City 0 – 2 Middlesbrough (FA-Cupen)
Manchester City 0 – 2 Arsenal
Everton 1 – 1 Manchester City
Manchester City 2 – 1 Sheffield Wednesday (FA-Cupen)
Manchester City 3 – 2 Sunderland

Förväntad startelva (4-5-1): Hart; Clichy, Kompany, Mangala, Zabaleta; Navas, Fernando, Fernandinho, Silva, Milner; Agüero


Förutsättningar

Toppmöte på Stamford Bridge, något av José Mourinhos speciallitet. Ifjol så vann man samtliga möten med topplagen på hemmaplan och den här säsongen så kryssadd man borta mot Manchester City i lagens senaste möte. Om José väljer att parkera den s.k. bussen och är nöjd med ett kryss återstår att se, men man är försvagade i och med att Diego Costa missar matchen. Både Drogba och Remy är bra anfallare, men ingen är i närheten av ”The Guvenors” klass helt enkelt. Återstår också att se om Cesc får spela eller om han står över. Viktiga matcher i matchen är mittbackarnas match mot Sergio Kun Agüero, Matics med David Silva och Eden Hazards mot Zabaleta på Chelseas vänsterkant. Till råga på allt så kommer även Frank Lampard att ställas mot Chelsea på Stamford Bridge, vilket kanske kräver en artikel för sig. Förhoppningsvis så hyllas han som den legendar som han är i klubben och alltid kommer att vara.

– Manchester City har bara vunnit två matcher i Premier League på Stamford Bridge (D4, L11), båda dessa matcher slutade 4-2.
– Inget lag har slagit Manchester City så många gånger som Chelsea i Premier League, de och Arsenal har vunnit 22 gånger.
– Lagens tre senaste ligamöten har slutat med två segrar och ett kryss för Chelsea, man har däremot förlorat mot City två år i rad i FA-Cupen.
– Chelsea gör i snitt 2,4 mål per hemmamatch, mest i ligan.
– Man har också släppt in minst mål på hemmaplan, endast tre mål på tio matcher med åtta hållna nollor.
– John Terry, Branislav Ivanovic och Eden Hazard har startat samtliga ligamatcher för Chelsea den här säsongen.


– Matchen börjar 18.30 och sänds på Viasat Fotboll/Viaplay.
– Glöm inte Chelsea-tipset till matchen!