Inför Chelsea-Arsenal

Den enda behållningen med att sommaren håller på att ta slut är att fotbollsäsongerna i Europa drar igång och framförallt då Premier League. På söndag är det alltså dags för Chelseas första ”tävlingsmatch” och man vet att man har gjort något bra förra säsongen om man spelar Community Shield. Det är en lite konstig match som Mourinho uttalade sig om inför matchen ”It’s not a friendly like against Barcelona, Paris Saint-Germain, or Arsenal against Wolfsburg. It’s more than that but less than a Premier League match.” En match som vinnarna firar som om de vunnit Champions League och förlorarna skyller på att den ändå inte räknas. Enkel supporterlogik. Dock är ett möte mellan de såta vännerna Arsene Wenger och José Mourinho alltid sevärt.

Senast lagen möttes i en Community Shield match var för 10 år sedan då Chelsea slog Arsenal med 2-1. De enda spelarna som är kvar från det mötet är John Terry, Cecs Fabregas och Petr Cech med beållning för att Cech och Fabregas bytt lag. Då för 10 år sedan gjorde Drogba två mål och Fabregas ett. Drogba har lämnat igen och frågan är om Falcao kan fylla det hålet.

Chelsea
Lagets fem senaste:

Chelsea 2 – 2 Barcelona (Hazard, Cahill, 6-4 vinst efter straffar)
Chelsea 1-1 PSG (Moses, 6-5 vinst efter straffar)
New York Red Bulls 4-2 Chelsea (Remy, Hazard)
Sidney 0-1 Chelsea (Remy)
Thailand all stars 0-1 Chelsea (Solanke)

Efter en sommar utan några större värvningar går Chelsea nu in och startar säsongen med endast två renodlade ytterbackar efter att Filipe Luis sålts tillbaka till Atletico Madrid. Visst, sist provades Kurt Zouma som vänsterback och skötte det med bravur (finns det någon position han inte kan hantera?) men det är inte hans grundposition. Även Nathan Aké (en annan yngling som kan behärska vänsterback, mittback och central mittfältare) kan behållas då han var med på listan med alla nya nummer på ryggarna men det känns som att det är just på ytterbackspositionerna det kommer förstärkas innan fönstret stänger i allafall. En försäsong behöver inte säga så mycket (se Manchester United förra säsongen som vann match efter match under försäsongen och sen vacklade i ligaupptakten) men Chelseas försäsong får ändå ses som bra.

Efter matchen mot Barcelona var det frågetecken kring huruvida Gary Cahill och Diego Costa skulle kunna komma till spel mot Arsenal men Mourinho lugnade alla på presskonferensen. Eller gjorde han verkligen det? Nä, på vanligt Mourinho-manér fintade han bort media när de frågade om skadesituationen:

”All good. We are fine.” Och fortsatte sen ”Vi har tre toppanfallare. Om en är skadad har vi två. Det är en position vi är väldigt starka. Jag är inte oroad i match efter match och vi har en fantastisk grupp av anfallare så det är inga problem.”

Under försäsongen har vi fått se en hel del ungdomar och spelare tillbaka från lån, vi har även fått se Kenedy som har tränat med laget och spelade sist mot Barcelona men inte är en Chelseaspelare (än). När trupplistan med vilka nummer spelarna ska ha släpptes fanns alla spelare som var med på försäsongen med plus ovan nämnda Nathan Aké. Även om Victor Moses, som var utlånad till Stoke förra säsongen, gjort en bra försäsong tror jag ändå Moruinho startar med ett starkt manskap och låter följande herrar starta:

Chelsea (4-2-3-1) Thibaut Courtois, Branislav Ivanovic, John Terry, Gary Cahill, Cesar Azpillicueta; Cecs Fabregas, Nemanja Matic; Willian, Oscar, Eden Hazard, Diego Costa

Arsenal
Lagets senaste:
Arsenal 1-0 Wolfsburg
Arsenal 6-0 Olympique Lyonnais
Everton 1-3 Arsenal
Arsenal 4-0 Singapore

Arsenal har alltså idel vinster under sin försäsong men har likt Chelsea inte värvat speciellt mycket. Cech har värvats för att inbringa lite stabilitet längst bak och det kommer bli konstigt att se honom stå i ”fel” mål på söndag. Truppen ser ganska hel ut men förra årets kanske bästa spelare Alexis Sanchez är fortfarande på semester och Danny Welbeck och Tomas Rosicky kommer missa matchen på grund av skador. En startelva för The Gunners skulle kunna se ut som:

Arsenal (4-2-3-1) Cech, Bellerin, Koscielny, Mertesacker, Monreal, Coquelin, Ramsey, Wilshere, Cazorla, Özil, Giroud

Matchbild och tips
Arsenal kommer förmodligen ha mycket av bollinnehavet (de är duktiga på det) medans Chelsea kommer ligga lågt och försöka kontra sönder Arsenal. Hazard har sett pigg ut under försäsongen och om han vaknar på rätt sida så kan han bjuda på show. Utan Sanchez tror jag Arsenal kommer få svårt att komma igenom Chelseas försvarsmur men det ska bli väldigt spännande att se hur de båda lagen kommer agera där ute. Jag tippar 0-0 och en ny straffvinst där Cech missar sin straff och Courtois avgör likt mot PSG.

Övrigt
– Mourinho har aldrig förlorat mot Wenger på 13 försök
– Arsenal har bara vara vunnit en av de fem senaste Community Shield matcherna
– Det var 482 minuter sen Arsenal gjorde mål på Chelsea
– Matchen visas på TV 10 och viaplay klockan 16.00