Inför: Chelsea – Arsenal

Infr Chelsea - Arsenal

It’s complicated


Ett revanschsuget Arsenal ställs mot serieledaren med nyvunnet självförtroende efter krossen i veckans Europaspel. Säsongens hittills största prövning är kommen.

Revansch ja. Den sinnestämningen kan vi hoppas präglar Arsenalspelarna inför helgens derbymatch. Efter vårens möte på Stamford Bridge då laget förnedrades med tennissiffror vill ingen av spelarna känna sig så förödmjukade igen. Allra minst Wenger själv, då det råkade vara managerns tusende match på Arsenalbänken, och ytterligare en förlust mot tränarrivalen José Mourinho. Statistiken talar mot Gunners. Laget har bara vunnit två gånger på the Bridge på tio år, och på elva försök har man inte lyckats vinna mot ett Mourinho-lag. Men bägge lagen är obesegrade i ligan, och Arsenal har bara en förlust i PL sedan den marsdagen.

Arsenal
Förra helgens kryss mot Tottenham lämnade oss med en del frågetecken, som lyckligvis blev till utropstecken efter 4-1-vinsten mot Galatasary. Vi såg en mycket fin rörlighet i anfallsspelet där Danny Welbeck var instrumental med sitt hattrick, det första i seniorålder. Engelsmannen har fått välförtjänta hyllningar i veckan. Wenger har berömt hans länkspel och första touch men menar att Welbeck fortfarande är ung och även kan bli bättre att avsluta på inspel från kanten.

Managern är fortsatt optimistisk och menar att ”historien talar emot oss inför matchen, men grejen med stora lag är att de skriver och förändrar historien”. Glädjande är också att Mesut Özils formkurva fortsätter försiktigt att peka uppåt, efter att ha plågats av någon form av VM-baksmälla. Tysken kan dock komma att bli utknuffad på en kant igen efter Santi Cazorlas fina insats mot Gala. Nacho Monreal är tillbaka efter skada och möjligtvis kan Wilshere komma till spel. Annars är det inga förändringar i skadeläget sedan förra matchen, förutom att Walcott och Gnabry väntas vara tillbaks i full träning nästa vecka.

Tänkbar startelva:
Szczesny; Chambers- Mertesacker- Koscielny- Gibbs; Flamini- Wilshere; Özil- Cazorla- Sanchez; Welbeck

Chelsea
Laget har gått som tåget i tävlingsspel och har vid sidan om 1-1 matcher mot City och Schalke vunnit allt. Mou deklarade vid ett utspel förra säsongen att han hade ”no forwards”, i år har de Diego Costa som toppar skytteligan på 8 mål och laget snittar mer än tre mål per match i ligan. Framåt ser de oerhört starka ut med en Costa som gör mål på nästan allt och är favoritippade redan nu av många.

Något som suttit en längre tid är lagets försvarsspel. Arsenals kommer ställas mot det lag i världen, tillsammans med Atlético Madrid, som kan vara svårast att bryta ner. En redan stark backlinje har under året fått förstärkningar i form av vänsterbacken  Felipe Luis från just Atlético och defensiva ankaret Nemanja Matic. Chelsea brukar ställa upp med ett 4-2-3-1 men kan komma att välja att spela 4-3-3 mot svårare motstånd av denna typ. Laget får klara sig utan skadade Ramires och Arsenal slipper möta Drogba igen som är out.

Matchen
Senaste mötet blev Arsenal sönderkontrade och på söndag får mittbackarna bekanta sig med Diego Costa och alla hans tricks. Costa må vara ett svin men är också oväntat snabb och kommer ge framförallt Koscielny en rejäl duell på längre sträckor. Chelsea kan ställa upp med offensiva spelare som är defensivt lojalare (Willian, Oscar) än andra som Eden Hazard. Hazard kommer med allra största sannolikhet starta och bakom honom kan Gunners ytterbackar hitta ytor att bomba fram i. Det såklart med risken att de blå vid bollvinst blir livsfarliga på kontringar. På andra ändan av planen kan Danny Welbeck skapa oreda i Chelseaförsvaret med sin snabbhet och nyvunna självförtroende. Duon Cahill-Terry är bra i luften och på att offra sig och täcka skott, men snabbheten är inte deras styrka.

Och juste, en gammal Arsenlbekanting ska visst möta sin gamla klubb på söndag.

Jag höll aldrig Cesc Fabregas som någon favoritspelare i Arsenal när det begav sig. Ändå önskade jag honom all lycka i hans förlorade-sonen-kommer-hem flytt till Barcelona. Tiden i blaugrana blev dock inte riktigt som han tänkt sig och han öppnade upp för en flytt utomlands i somras. När ryktena innan VM började florera att han skulle välja Chelsea var min första tanke att det var ”buisness as usual”. Dvs. en utländsk spelare som till supportrarnas förtvivlan visar sig inte ha så stor klubblojalitet som man trott, och ytterligare ett fall där spelare väljer bort Arsenal för en konkurrenskraftigare klubb (inom England igen). Riktigt så enkla är saker dock inte utan sanningen verkar varit att Arsenal nobbat en Fabregas-comeback, och då kunde laget från västra London hugga på en spelare som just nu ligger etta i assistligan.

Det kommer bli intressant att höra hur starka buropen kommer vara från bortasektionen. Det kommer också bli väldigt smärtsamt att se katalanen i en oligarkbefläckad blå tröja i ett Londonderby. Fabregas ser ut att ha åldrats tio år på en sommar, och det är inte den enda anledningen till att han var vackrare i rött.

Jag hoppas på en elektrisk match och gissar på 2-2. Santi och Alexis gör målen.

Matchen sänds på Viasat fotboll och Viaplay, med avspark 15:05.

Källa arsenal.com, premierleague.com
 

0 KOMMENTARER     

420 VISNINGAR

Email


Artikelkommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera


Fler artiklar om
Arsenal

Inför: Chelsea – Arsenal
Arsenal
Ett revanschsuget Arsenal ställs mot serieledaren med nyvunnet självförtroende efter krossen i veckans Europaspel. Säsongens hittills största prövning är kommen.
2014-10-04 23:02:00

Arsenal U19 krossade Galatasaray
Arsenal

2014-10-03 13:37:03

Wenger efter matchen mot Galatasaray
Arsenal

2014-10-02 06:15:57

Inför Arsenal – Galatasaray
Arsenal
Viktiga matcher avlöser just nu varandra. I morgon får Arsenal besök av turkiska Galatasaray i andra omgången av Champions League. Det är en skadeskjuten Arsenal och inte helt enkelt för Wenger i laguttagningen. Ett möte med Chelsea stundar även till helgen. Men first-thing-first. Arsenal behöver verkligen få med sig ett resultat och få igång europaspelet på allvar efter missräkningen i Dortmund senast.
2014-09-30 22:39:00

Falkens Funderingar: Om Welbeck och på gränsen till en ”pudel”
Arsenal

2014-09-29 18:23:55

Matchrapport: Arsenal – Tottenham 1-1 (0-0)
Arsenal
Orosmoln eller ljusglimtar? Allt beror hur man ser på det. Efter att Arsenal och Tottenham delat på poängen på Emirates väcks frågan igen.
2014-09-28 22:09:36

Inför: Arsenal – Tottenham
Arsenal
Efter uttåget i Capital One Cup är det nu dags för en av säsongens höjdpunkter, nämligen North London Derby.
2014-09-26 12:00:00

What’s up? Av: ”What up?” – Edition 3.3
Arsenal
Ny vecka, ny upplaga av What’s up? Av: ”What up?”! Denna vecka får Spurs som klubb en utmärkelse, Man United likaså. Dessutom får Mesut Özil lovord för något han normalt beklagas över!

2014-09-25 17:39:00

Matchrapport: Arsenal – Southampton 1-2 (1-2)
Arsenal
Knappt hade man hunnit återhämta sig ifrån helgens bravader innan det var dags för match igen. Detta efter en helg där man verkligen kan behöva återhämta sig då Premier League visade sig ifrån sin bästa sida när våra topp konkurrenter alla tappade poäng medan Arsenal tog en säker trea efter mål av Özil och Welbeck.
2014-09-24 19:00:00

Gästkrönika: Vad vet vi egentligen?
Arsenal
Då och då får vi in lite gästkrönikor till redaktionen, dessa tar alltid tacksamt emot och läses alltid igenom. En del av dem publicerar vi dessutom här på SvenskaFans. I dagens gästkrönika tar Simon bladet från munnen och snackar supporterskap, information och psykologi.
2014-09-23 15:00:00