Hur går det för Chelseas utlånade spelare?

I mars har Lewis Baker blivit utlånad till MK Dons där han får mycket spelitd och hunnit med två mål. Även Nathan Aké är utlånad till Reading fram till den 23 april men har inte hunnit spela än på grund av landslagsuppehållet.

Kenneth Omeruo ådrog sig en skada när han spelade för sitt Nigeria och har innan dess tappat sin startplats i Middlesbrough, men Tomas Kalas verkar ha gjort högerbacken till sin i samma lag. Även Natanael Chalobah har dragit på sig en skada och just Aké kanske värvades in som ersättare för den talangfulle engelsmannen. Marin blir borta några veckor med en skada i baksidan lår.

Flest mål under mars månad har Patrick Bamford gjort med sina fyra mål. Mohammed Salah har fått en flygande start i Fiorentina och hunnit med tre mål. Lewis Baker och Bertrand Traoré har gjort två mål vardera under mars och följande trio har gjort varsitt: John Swift, Gael Kakuta och Victor Moses.

Rodriguez, Feruz, Wallace, Piazon, McEachran, Omeruo och Delac har inte fått någon speltid i mars. McEachran spelar dock i reservlaget men det tar vi inte med här. Utan bara A-lagsmatcher.

Spelare som så gott som cementerat en plats i startelvan
– Mohammed Salah
– Victor Moses
– Gael Kakuta
– Bertrand Traoré
– Oriol Romeu
– Partick Bamford
– Mario Pasalic
– Thomas Kalas
– Nathaniel Chalobah

Spelare som får inhopp och starter ibland
– Thorgan Hazard
– Marko Marin
– Ulises Davila
– Alex Davey
– John Swift

Spelare som får för lite speltid
– Jhoao Rodriguez
– Christian Cuevas
– Chrisitan Atsu
– Marco Van Ginkel
– Todd Kane
– Wallace
– Islam Feruz
– Josh McEachran
– Matej Delac
– Stipe Perica
– Lucas Piazon
– Kenneth Omeruo

Flest mål har Bamford gjort med sina 15 mål. Hazard leder assistligan med sju stycken och mest minuter har Bamfrod fått. Nedan i tabellen kan ni se hur mycket speltid, hur många mål, assist osv. våra utlånade spelare gjort under hela säsongen. Under tabellen kan man läsa lite mer om varje spelare.

 

Jhoao Rodriguez
Den unge anfallaren kom till Chelsea i juli 2014. Redan 2011 imponerade han för sitt Colombia i en U15 turnering. Han har fortsatt att representera Colombias olika ungdomslandslag sen dess. Under säsongen kommer han tränas och coachas av den forne Chelsealegendaren Claude Makelele. Än så länge har det mest blivit inhopp i slutet av matcherna.

Islam Feruz
Den somaliskfödda skotten anlände till klubben sommaren 2011. Han var med och vann FA-youth cup sin första säsong och gjorde då sex mål på åtta matcher. Lika imponerande var hans facit i i ligan då han gjorde 12 mål på 21 matcher sin första säsong i ungdomslagen. Feruz har fått spela mycket i Skottlands ungdomslandslag. Redan som 13-åring spelade han i Skottlands U16 lag, och han blev den yngste någonsin i Skottlands U21 lag när han som 16-åring debuterade. Den här säsongen kommer vi se honom i Blackpool.

Lewis Baker
Är en tvåfotad och teknisk mittfältare som varit i klubben sen han var åtta år gammal. Han har utvecklats bra i ungdomslagen. I U21-laget har han spelat som lagkapten och även den som tagit straffarna. Hösten 2013 gjorde han A-lagsdebut när han kom in i FA-cup matchen mot Derby som vanns med 2-0

John Swift
Är en hårt jobbande box till box mittfältare men som även är både teknisk och gör en del mål. Han gjorde sin Chelseadebut i U15 2010. Har har under sin karriär hunnit representera det engelska ungdomslandslaget i U16, U17, U18, U19. Förra året cementerade han en plats i Chelseas U21 lag som vann sin liga. I och med hans hårda jobb och en dialog med Frank Lampard lyckades Swift med 18 mål förra säsongen vilket resulterade att han fick göra A-lagsdebut i den sista matchen mot Cardiff då han fick ett inhopp.

Mario Palasic
Den tyskfödde kroaten kom till Chelsea i juli 2014 med orden ”jag är en central mittfältare, min favoritspelare är Frank Lampard och jag är väldigt lycklig av att vara i Chelsea”. Palasic är en offensiv mittfältare som har representerat Kroatien i U21 landslag och var uttagen till den provisoriske 30-manna trupp som skulle till VM i somras. Förra säsongen gjorde han 11 mål på 36 matcher och hjälpte sitt lag till en tredjeplats i ligan.

Bertrand Traoré
Traoré representerade sitt land, Burkina Faso redan som 15-åring. Han hoppade in i Afrikanska mästerskapen i A-landslaget som 16-åring. Förra sommaren fick han följa med A-laget på Asienturné där det blev två mål, ett mycket snyggt mål där han vek in från sin högerkant och placerade in bollen i bortre krysset. Traoré är en offensiv mittfältare som kan spela på all de tre offensiva platserna. Förra året blev han utlånad till Vitesse i januari och gjorde tre mål på 13 matcher.

Stipe Perica
Den 193 cm långe anfallaren kom till klubben 2013 från Zadar. Har tidigare spelat U20 VM för sitt Kroatien. Förra säsongen var han utlånad till NAC Breda och gjorde sex mål då han fick starta sex gånger och hoppa in 20.

Christian Cuevas
Den Chilenske vänsterbacken/vänsteryttern anlände till Chelsea sommaren 2013 från den Chilenska klubben O’Higgins. Samma sommar representerade han Chile i U20 VM där han spelade fyra av fem matcher. Förra säsongen var han utlånad till Vitesse fram till februari då han sedan blev utlånad till FC Eindoven i division två. Förra året i Vitesse hade han Chelseaspelare som Van Aanholt, Kakuta, Piazon, Atsu och Traoré före sig i hackordningen och fick inte så mycket speltid. Denna säsong är utlånad till Universidad de Chile. Har kontrakt med klubben till 2018.

Wallace
Den anfallsglade högerbacken anlände till klubben i Januari 2013 och blev utlånad direkt till sin forna klubb Fluminese för resten av säsongen. Wallace var med och vann de Sydamerikanska mästerskapen för U17 förra året och hjälpte sitt Brasilien till en fjärdeplats i U20 VM, där han spelade tillsammans med Lucas Piazon. Förra säsongen var han utlånad till Inter där det bara blev tre inhopp. Denna säsong spenderas i Vitesse.

Lucas Piazon
”Den nya Kaka” som han har kallats efter att han skolats i samma klubb var en eftertraktad ungdom när han kom till klubben 2011. Sin första säsong 2011-12 fick han mycket speltid i både reservlaget och ungdomslaget. Säsongen därpå gjorde han debut för A-laget då han fick spela i capital one cup i september 2012. Under hösten fick han lite speltid med A-laget i främst capital one cup men även i ligan i 8-0 krossen mot Aston Villa. Några dagar senare blev han utlånad till Malaga där det blev fyra starter, nio inhopp och inga mål. Förra säsongen var utlånad till Vitesse där det blev 24 starter, fem inhopp och 11 mål.

Nathaniel Chalobah
Chalobah har spelat i Chelseas akademi sen liten grabb, han skrev på sitt första proffskontrakt 2012 då han precis fyllt 17 år. Samma år spelade han mycket i U21 laget och FA youth cup. Han är van vid att spela med äldre spelare och har spelat i alla ungdomslandslag för England. Redan som 14 åring spelade han i U17 landslaget och nu är han med i U21 landslaget. Chalobah kan spela både som defensiv mittfältare och mittback. Han har tidigare haft utlåningar till Zolas Watford 2012 där han spelade 42 matcher som defensiv mittfältare och blev framröstad som månadens bästa unga spelare i april. Förra säsongen var han utlånad till Nottingham Forest under hösten där det blev 12 matcher och ett mål och på våren var han utlånad till Middlesborough där han spelade 19 matcher. De flesta matcherna spelade han som mittfältare men några matcher spelade han som mittback. Den här våren kommer vi få se han i Reading som han är utlånad till för resten av säsongen.

Alex Davey
Davey är en lång mittback som är duktig med bollen men även bra på att vinna boll. Davey har varit i Chelsea sen han var 11 år gammal. Säsongen 2012-13 var Davey den enda tillsammans med Lewis Baker som spelade alla matcher i NextGen series och FA Youth Cup. Han blev samma säsong en startspelare för Chelseas U21-lag där han oftast kamperade tillsammans med Nathan Aké i mittförsvaret. Förra säsongen kantades av lite skador men Davey fick ändå relativt mycket speltid i U21-laget. Davey har även representerat Skottlands U19-lag och kan fortfarande spela för Englands landslag om han skulle vilja/platsa.

Thorgan Hazard
Edens två år yngre bror anlände till klubben sommaren 2012. Han har under de två senaste säsongerna varit utlånad till Zulte Waregem i den belgiska ligan. Hans första säsong i Zulte 2012-13 blev det 29 spelade matcher och 4 mål. Förra säsongen var mer lyckad då han spelade 48 matcher och gjorde 16 mål. Han fick även utmärkelsen ”the golden shoe” för den bästa spelare i belgiska ligan. Han var också utnämnd som den mest lovande unga spelaren i ligan. Skulle Thorgan komma tillbaka till Chelsea och spela med sin bror skulle han och Eden skriva in sig på listan med tidigare fyra syskonpar som spelat i Chelsea samtidigt. Ray och Graham Wilkins, Ron och Allan Harris, John och Peter Sillet och Chris och William Ferguson.

Josh McEachran
Den evige talangen, Lampards arvtagare, pojken som har varit i klubben sen han var åtta år har länge varit en spelare som har gett supportrarna hopp om en ny legendar för klubben. Tyvärr har några misslyckade utlåningar och kanske en avstannade utveckling lett till att han inte utvecklats som alla hoppats på. Han har alltså varit med klubben sen han var åtta år och spelat i alla ungdomslag i akademin. 17 år gammal gjorde han debut i A-laget då han kom in i Champions league matchen borta mot Zilina (vinst med 4-1) 2010. McEachran är en Engelsk mittfältare som blev utlånad första gången i januarifönstret 2012 till Swansea där det bara blev två starter och tre inhopp. Säsongen därpå, 2012-13 var en av hans mest lyckade utlåningar då han fick mycket speltid i Middlesborough med 35 starter och tre inhopp. Säsongen därpå var han utlånad på höstsäsongen till Watford där det blev sex starter och ett inhopp. På vårsäsongen blev han utlånad till Wigan där det blev sju starter och fyra inhopp.
Vi kan ju hoppas att han får lite kontinuitet och mycket speltid i Holland.

Kenneth Omeruo
Den snabbe nigerianen är allsidig och kan spela både till höger och centralt i försvaret. Han köptes in i januari 2011 från Standard Liege där han mest hade fått speltid till höger. Han blev med en gång utlånad till Den Haag fram till sommaren och även hela säsongn 2012/13 där han fick mycket speltid och utvecklades till en duktig mittback. Säsongen 2013/14 var han tillbaka i Chelsea och tränade sig tillbaka från en axelskada med A-laget. I Januari 2014 blev han utlånad till Middlesborough där han hade svårt att få speltid i början men kämpade till sig en startplats i mittförsvaret. Förra våren blev det 14 starter för Omeruo. Hela säsongen 2014/15 kommer han bli coachad av Mourinhos föredetta assisterande tränare från Real Madrid i Middlesborough.

Tomas Kalas
Den tjeckiske försvararen kan likt sin lika kollega Omeruo spela både till höger och centralt i försvaret. Kalas kom till klubben 2011 och spenderade halva första säsongen på lån i sin gamla klubb Sigma Omolouc innan han kom tillbaka till Chelsea för att träna med laget och göra sin debut för reservlaget. De nästkommande två säsongerna var Kalas utlånad till Vitesse där han spelade regelbundet under två år. Han förlängde under den här tiden även sitt kontrakt med klubben och har nu kontrakt till 2017. Förra säsongen var han tillbaka i Chelsea där Mourinho tog med honom i A-lagstruppen. En liten benfraktur gjorde att han inte var spelbar de första veckorna förra säsongen. Kalas gjorde A-lagsdebut då han kom in som avbytare i Capital one cup då Chelsea vann med 2-0 över Arsenal. Hans första start kommer nog många ihåg. Sent på säsongen förra året mellan tuff matchning i Champions league fick Kalas chansen från start när Liverpool besegrades med 2-0. Kalas visade då upp ett moget spel. Han har representerat sitt Tjeckien i olika undgomslandslag och gjorde debut för A-landslaget.

Patrick Bamford
Engelsmannen anlände till klubben i januari 2012 från Nottinham Forrest. Han fick från början speltid i reservlaget där han från början spelade på en kant i ett tremanna anfall med Lukaku centralt men fick senare chansen i hans mer naturliga nr 9 position. Han blev i november utlånad till MK Dons där han stannade till januari 2014. Där blev det 21 mål på 44 matcher. I Januari 2014 blev det en ny utlåning, denna gången till Derby där det blev åtta mål på 23 matcher. I år kommer han få spela med Kenneth Omeruo i Middlesborough.

Todd Kane
Kane är en snabbt högerback som började i Chelsea som åttaåring. ”Toddy” var med och vann FA youth Cup 2012 och fick tillsammans med lagkaptenen Nat Chalobah följa med truppen till Munchen för Champions League-finalen och försäsongen i USA samma sommar. Inför säsongen 2012-13 var Kane lagkapten i Chelseas U21 innan han blev utlånad till Preston. Nu är han utlånad för resten av säsongen till Nottingham forrest.

Christian Atsu
1 september förra året köptes Atsu in från Porto som en av de sista i transfer fönstret. Han lånades direkt ut till Vitesse där det blev fem mål på 26 matcher. I Vitesse där han fick spela både på ett centralt mittfält och ute på kanten. Han spelade alla tre matcher för sitt Ghana i VM i somras. Denna säsongen kommer han slåss om en plats med spelare som Lukaku, Etoo, Naismith, Mirallas, McGeady osv. Ingen lätt uppgift för vår talangfulle ytter men vi hoppas han får mycket speltid och kan utvecklas även denna säsong.

Matej Delac
Den Bosniskfödde målvakten anlände till Chelsea 2010 och blev utlånad till Vitesse där han blev bekant med två Serbiska Chelseaspelare Slobodan Rajkovic och Nemanja Matic. Han har sen varit utlånad till SK Dynamo Ceske Budejovice 2011/12, Vitoria Guimaraes hösten 2012, Inter Zapresic våren 2013, FK Vojvodina hösten 2013 och FK Sarajevo våren 2014. Han har alltså tidigare varit utlånad till många olika klubbar mestadels på Balkan. Delac är kroatiks medborgare och har spelat för ungdomslandslagen för sitt land. I år är han utlånad till Franska division två klubben Arles-Avignon.

Marco Van Ginkel
Van Ginkel som anlände från ”systerklubben” Vitesse 2013 och skrev på ett femårskontrakt är en holländsk mittfältare. Efter en lovande inledning med en fin försäsong skadade Van Ginkel knät i en Capital one Cup match tidigt på säsongen och var inte tillbaka i truppen förrän i mars. Van Ginkel är en energisk spelare med bra bollkontroll och en bra passninsfot.

Mohammed Salah
Egyptiern anlände till Chelsea januari 2014 och har på det året han varit i klubben inte blommat ut på det sättet många hoppats på. Salah var enligt uppgifter så gott som klar för Liverpool men valde tillslut Chelsea. Han är en snabb yttermittfältare och under våren kommer vi få se honom i Fiorentina som kan köpa ut honom till sommaren.

Oriol Romeu
Spanjoren anlände från Barcelona 2011 och fick en del speltid av Villa-Boas innan en skada satte stopp för hans framfart. Romeu är främst en deffensiv tuff mittfältare med en bra passningsfot. Säsongen 2012/13 försökte Romeu komma tillbaka i startelvan efter sina skador. Han gjorde sitt första mål för klubben i en match mot Wolverhampton i Capital one cup från straffpunkten. Med Benitez intåg i klubben fick Romeu mer speltid men en knäskada satte sen igen stopp för spanjorens utveckling. Han var tillbaka i träning i slutet av säsongen men klubben ville inte riskera något. Förra säsongen var han utlånad till Valencia där det blev 17 matcher för honom. Denna säsongen får han prova på tysk fotboll för första gången när han ska hjälpa Stuttgart.

Gaël Kakuta
Fransmannen anlände som 17-åring i en kontroversiell övergång från Lens som ledde till att klubben inte skulle få agera på spelarmarknaden under ett transferfönster och en avstängning för Kakuta i fyra månader. Transferrestriktionerna mot klubben upphävdes men Kakuta fick snällt sitta avstängd fyra månader efter hans övegång från Lens 2008. Under sina ungdomsår i Chelsea gick det bra för talangen i ungdoms- och reservlaget. Kakuta är en teknisk vänsterfotad yttermittfältare som även kan spela som en släpande anfallare. I januari 2011 blev han utlånad för första gången till Fullham där det blev sju matcher och ett mål. Efter det har Kakuta varit utlånad i mer eller mindre lyckade sådana. Säsongen 2011/12 var han på hösten utlånad till Bolton där det blev sex matcher och ett mål. Januari 2012 blev det en ny utlåning till franska Dijon (som kanske mer förknippas med senap än med fotboll) där det blev 14 matcher och fyra mål. Nästa utlåning var under hela säsongen 2012/13 och blev förlängt till januari 2014. Då var Kakuta i Vitesse där det blev två mål på 34 matcher. I Januari 2014 blev han sen utlånad till Lazio där han endast fick två inhopp. Globetrottern Kakuta fortsätter sin Europaturné och den här säsongen kommer vi se han i Madrid där han spelar för Raya Vallecano. Hans kontrakt går ut efter utlåningen 2015 så frågan är ifall klubben ser någon framtid i den en gång så lovande talangen.

Ulises Davila
Mexikanen som kan spela som både anfallare eller offensiv mittfältare anlände till Chelsea 2011 där han blev utlånad till Vitesse med en gång. Sen dess har Davila varit utlånade till klubbar i den spanska andradivisionen. 2012/13 var han i Sabadell där det blev fem mål på 37 matcher. 2013/14 var han utlånad till Cordoba och i år får vi se honom i CD Tenerife. Davila har representerat Mexico i U20-VM där han gjorde mål i bronsmatchen när hans Mexico slog Kakutas Frankrike med 3-1.

Victor Moses
Nigerianen som fostrades i Crystal Palace akademier är en snabb forward eller yttermittfältare som spelat en säsong i Chelsea sen han kom 2012 och har sedan varit utlånad. Sin första säsong i Chelsea blev det totalt 10 mål 43 matcher. Förra säsongen med intåget av Shurrle och Willian blev konkurrensen för hård med redan Oscar, Mata och Hazard på det offensiva mittfältet. Moses flyttade då på ett säsongslångt lån till Liverpool där han innan Sterlings genombrott fick en del speltid på hösten. Tillslut blev det två mål på 22 matcher för Liverpool. I år får vi se han i Stoke där han ska konkurrera med bland andra Stephen Ireland, Marko Arnautovic och Bojan Krkic. Frågan är ifall Moses kan utvecklas såpass mycket så han ska få en plats på Chelsea stjärnspäckade mittfält i framtiden.

Marko Marin
”Tysklands Messi” anlände till klubben i juli 2012 men affären offentliggjordes redan innan Champions league finalen i maj. Liknelserna med Messi kanske stannar vid deras längd. Den serbiskfödde tysken är en 170 cm lång, teknisk mittfältare som kan både spela på en kant och centralt. Sin första säsong i Chelsea blev det ett mål på 13 framträdanden då flesta kom som inhoppare. Förra säsongen var Marin utlånad till Sevilla där det blev totalt 28 framträdanden för Marin. I vår kommmer han prova lyckan i Anderlecht och likt Moses så är utlåningen kanske bara ett sätt att trissa upp priset vid en eventuell försäljning om det blir en lyckad utlåning.                                                                                           

Källor: chelseafc.com, transfermarkt.co.uk, forza fotboll (appen)