HÖRNAN #5: Mardrömsläge för Chelsea, drömvändning av Leicester

IMG_0252

Bubblare:
Heurelho Gomes, Watford
Micah Richards, Aston Villa
Virgil van Dijk, Southampton
Ryan Mason, Tottenham
Samir Nasri, Man City
Jeremain Lens, Sunderland
Theo Walcott, Arsenal

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Everton. Det måste vara rätt underbara dagar för Evertons supportrar de senaste veckorna. Först håller klubben fast vid John Stones och i ligamatchen därefter så knäcker man Chelsea på hemmaplan. Undantaget sista kvarten av första halvlek var Everton det tydligaste och det bästa laget på Goodison Park och man visar tydligt att den här säsongen vill man återigen vara med och leka i toppen av tabellen.

Man Utd. Det diskuterades under lördagen huruvida ett möte mellan Man Utd och Liverpool fortfarande är ett stormöte, vilket rimligtvis beror på vad man menar med begreppet. En match mot Liverpool är emellertid alltid en av säsongens absolut viktigaste matcher för Man Utd, och det här var en match som Man Utd verkligen behövde vinna. Och får inte Man Utd en boost av andra halvlek så får de den aldrig.

Man City. Man måste kunna vinna matcher på flera olika sätt om man har som ambition att vinna Premier League. Att Man City kan köra över sitt motstånd har vi redan sett den här säsongen. Men här visade Man City att man kan vinna även grötiga matcher, utan flera av sina viktigaste spelare med i laget, och avgöra sent. Att ha den vetskapen med sig i ryggen kommer vara mycket värt under säsongen.

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

Chelsea. Det börjar likna någon slags kris för Chelsea. Tre förluster på de fem första matcherna har redan nu öppnat upp ett svårinhämtat avstånd upp till Man City på första plats. Laget som byggde förra säsongens titelvinst på ett omutligt försvarsspel har efter fem omgångar släppt in flest mål av alla lag i ligan. Offensivt ser det trögt och orörligt ut med spelare som ser trötta och fantasilösa ut. Problemen på planen kompletteras med konflikter bredvid planen och stämningen i klubben och i laget verkar allmänt negativ. Chelsea har tvärsnabbt fått byta fokus från titelstrid till att alls blanda sig i Champions League-fajten.

:::

TRE PUNKTER

Boys To Mancs. Det var en omgång då det var helt okej att vara tonåring och spela för ett av lagen från Manchester. Kelechi Iheanacho hann inte med att göra mycket under sitt inhopp för Man City mot Crystal Palace men han hann med vad som till sist var det enda viktiga, matchens enda och avgörande mål. I den röda delen av Manchester hoppade världens dyraste tonåring in i 65:e minuten och tog 20 minuter på sig att sätta spiken i kistan på bästa möjliga sätt mot precis rätt motståndare.

Rodgers That. Han framstod nästan lite härjad, Brendan Rodgers, efter matchen mot Man Utd. Det blir lite märkligt att höra honom, nästan som en sorts metaparodi på paroditwitterkontot med hans namn, prata om att spelarna visade bra karaktär när lagets insats som helhet snarare framstod som mer eller mindre karaktärslös i minst en timme av matchen. Matchanalysen i efterhand hade kunnat vara mer fokuserad på egna tillkortakommanden mer än ovidkommande synpunkter på enskilda domslut. Rodgers är pressad och han har förmodligen inte råd med många fler insatser som i de två senaste matcherna.

Fox Sake. Engelsk fotboll när den är som absolut bäst. Det var vad vi fick se ikväll på King Power Stadium när Leicester vände ett till synes hopplöst 0-2-underläge till vinst 3-2 under andra halvlek. Och vilken halvlek. Det är så fascinerande hur den maxitalienske Claudio Ranieri är så inkopplad på den typiskt engelska fotbollsmentaliteten. Det var plattan i mattan och full fart framåt med en perfekt symbios mellan spelare och publik. Det skapas en atmosfär och en energi som får en vändning att kännas oundviklig.

:::

FÖR ÖVRIGT

Press är att vara en flykting, menade José Mourinho efter matchen mot Everton. Press kan naturligtvis också vara att ta till tillkämpade jämförelser för att byta samtalsämne.

Det kan inte vara roligt att spela fotboll för Tony Pulis.

Louis van Gaal: ”For me, Liverpool is a fantastic club. Because I have won every game against Liverpool.” Måhända skämtsamt, men ganska osnyggt och I alla fall onödigt.

Utan målkamerateknologin hade kanske Leicester aldrig fått sin reducering och vändningen hade aldrig hänt. Det finns alltid de som är mot ny teknik med argument som att det innebär strul och tar tid. Jag tror ingen i efterhand skulle hävda att detta blev fallet med målkamerateknologin, eller att det hade varit bättre utan den.