Head 2 Head: Chelsea

Head 2 Head Chelsea

Har du ett ess i rockärmen Louis?


Louis van Gaal och José Mourinho – läraren och lärjungen – går upp mot varandra på Old Trafford på söndag eftermiddag. Favoritskapet ligger hos gästerna Chelsea som har visat prov på en vägvinnande fotboll säsongen igenom, ett ojämnt presterande och obalanserat Manchester United får därför finna sig i att vara underdog. Inför stormötet har vi tagit ett snack med motståndarredaktionens Tobias Stensson och vår egen Gustaf Granqvist.

Trots storhandlingen i somras har Manchester United ännu inte lyft under Louis van Gaal. Utdelningen har varit dålig och lagbygget är ännu långt ifrån färdigt. Chelsea har efter åtta omgångar ett fast grepp om Premier League och efter ett fint formbesked mot Maribor i tisdags ska man nu gästa Old Trafford. Bortalaget får ses som relativt klara favoriter. Eller? Vad talar egentligen för Manchester United?

Tobias:
Di Maria, Mata, Van Persie och Falcao. På pappret har United en av världens absolut starkaste offensiv och däri ligger nog nyckeln. United måste försöka styra matchen så dessa herrar blir involverade och deras orutinerade backlinje inte sätts under för mycket press, då även Chelsea har ordentligt med spets framåt i banan. Men visst ser jag Chelsea som favoriter, speciellt med tanke på Uniteds framtunga lagbygge som borde passa Mourinho perfekt rent taktiskt.

Gustaf:
Det viktigaste för att ha en chans är att vissa spelare klarar av att lyfta sig en extra nivå nu när vi ”äntligen” ställs mot ett storlag. Det finns väldigt många spelare som det förväntas väldigt mycket mer av än det vi fått se hittills. Förhoppningsvis höjer sig en sån som Rojo en nivå till och detsamma gäller även Shaw. För hur uselt man än anser att det varit hittills, så är det ändå längst bak i laget som det varit bedrövligt. Offensiven har, om än inte hela tiden, sett minst sagt lovande ut. Men det släpps alldeles för mycket bakåt för att det ska räcka än så länge.

Louis van Gaal och Jose Mourinho drabbar äntligen samman. De båda herrarna är mer än bekanta, detta då Mourinho var holländarens assisterande i Barcelona, men de har bara mötts vid ett tillfälle i tävlingssammanhang; i Champions League-finalen 2010, då portugisen och hans Inter vann titeln. Förväntar du dig ett taktiskt ställningskrig på Old Trafford, eller kan någon av herrarna ta fram ett ess ur rockärmen och överrumpla sin motståndare?
 

Tobias:
Så mycket av ett ställningskrig tror jag faktiskt inte att vi får se. För trots att stormatcher av den här digniteten ofta har en tendens att bli låsta, har jag svårt att se att Mourinho vill parkera bussen mot Uniteds nämnda offensiv samtidigt som han så klart vill utnyttja att backlinjen sett svajig ut så här långt. Därför tror jag att Chelsea tjänar på att vara mer öppna än tex mot City borta.

Gustaf:
Mourinho är ett geni i såna här lägen, det kan ingen ta ifrån honom. När det verkligen gäller och mot storlag är han med största sannolikhet världens bästa manager. van Gaal har inte riktigt visat samma fingertoppskänsla och verkar aningen förvånad över att hans genialitet inte fått utlopp än, även om skadorna självklart gjort sitt.

Det troliga är väl att Mourinho har något jävligt smart uttänkt och att van Gaal får försöka hitta ett botemedel mot det så fort det går. Att Chelsea skulle blåsa på framåt från första minuten känns ju väldigt långsökt, men det kanske är just därför det skulle vara genialt. Jag vill tro att van Gaal inte låter någon annan komma till Old Trafford och äger en matchbild, så ska det bara inte vara.

Diego Costa har stått över två matcher på grund av skada, och i tisdags gick Loic Remy sönder i vinstmötet med Maribor. Således kan rutinerade Drogba komma att bli den enda tillgängliga anfallaren för Chelsea på söndag. I Manchester United är Wayne Rooney fortsatt avstängd, Robin van Persie är ur slag och Falcao har inte riktigt lyft ännu. Hur påverkar det här ditt lags taktiska inställning till matchen? Vem ska producera framåt?

Tobias:
Först och främst hoppas jag fortfarande att Costa ska kunna spela, men senaste rapporterna har minst sagt varit oroande då det utöver muskelskadan som han dragits med, nu även pratas om att någon typ av virus skulle ha drabbat honom. Så om det nu visar sig att både han och Remy blir borta ser jag det som ett tungt slag för Chelsea eftersom man tappar en dimension i djupledsspelet där 36-årige Drogba nu för tiden har svårt att hänga med. Om Mourinho ändå bestämmer sig för att satsa på omställningsspel finns alternativet att starta med Schurrle på topp. Ett alternativ man använde sig av senast på Old Trafford.

Gustaf:
Ur det hänseendet är det ändå fördel Manchester. Falcao har kanske inte riktigt lyft, men nog har han åtminstone hittat rätt växel så det här är väl ett alldeles utmärkt tillfälle att ta fart på riktigt? Han såg ordentligt spelsugen ut senast och jag tror att det kan bli riktigt bra i längden. van Persie är däremot ett frågetecken som jag inte vet hur man ska räta ut. Att han dessutom är en sån uppenbar favorit gör att han knappast skulle kunna bänkas även om hans insatser hittills varit minst sagt svaga. Kanske kan han lyfta sig i en sån här match, precis som spelarna där bak. 

En av säsongens stora snackisar har varit Uniteds (brist på) defensiv. Även om försvarsspelet stadgats upp något så visade misstagen mot West Bromwich i måndags att det fortfarande finns mycket att jobba på. Hur ska United lyckas snabbreparera hålen inför söndag? Är fembackslinje ett alternativ? Och hur bör de blå agera för att utnyttja motståndarnas akilleshäl till max?

Tobias:
Många av Uniteds baklängesmål i år har kommit till på grund av individuella misstag, som senast mot WBA när båda ytterbackarna Rafael och Shaw bjöd på ytor som i förlängningen resulterade i mål. Därför tror jag att Van Gaal trycker extra mycket på att alla backar ska prioriterar defensiven i första hand snarare än att mixtra med en ny formation inför en så här tuff match. Mourinho å andra sidan vill nog gärna sätta hög press på backlinjen just för att stressa fram misstag. Utöver det kommer nog mycket av spelet att gå via Hazards vänsterkant viket kommer kräva att Rafael är ordentligt på tårna om han ska hänga med.

Gustaf:
Nej att byta formation i det här läget är ingenting jag tror på. Fyrbackslinjen i senaste matchen ska kunna prestera bättre och kommer med största sannolikhet också göra så. När vi väl har en fullgod och junior-fri backlinje att ställa på banan så måste vi också göra det. Vi ska inte glömma att Rafael t ex gjort det bra mycket bättre så här långt än förra året och ska plussas för det. Shaw letar fortfarande form, Rojo letar efter linjer i sitt spel och Jones har precis varit skadad. 

Ska Chelsea spela på ett visst sätt p g a Uniteds backlinje är det helt klart via sin egen högerkant så man ställs mot Rojo-Shaw som varken pratar samma språk eller spelar samma sorts fotboll. Där finns det en del att önska så att säga…

Eden Hazard har varit en av Chelseas viktigaste spelare under senare år. Belgaren har länge setts som en av hela ligans största attraktioner, men nu har han fått konkurrens. Angel Di Maria har tagit de brittiska öarna med storm, och mycket talar för att argentinaren kommer att bli enormt viktig för United. I söndagens möte är det dock inte troligt att någon av dem, på egen hand, kan göra hela skillnaden. Vad måste fungera för att ditt lag ska vinna på söndag?

Tobias:
Det låter väl lite som en klyscha, men att vinna mittfältet tror jag kommer att bli extra viktigt på söndag. Lyckas Chelsea med det har de definitivt tillräckligt med kreativitet för att ställa både en och två frågor till det röda försvaret. Jag skulle därför inte alls bli förvånad om vi får se en extra bollvinnare i form av Ramires eller Mikel på mittfältet och Fabregas flyttas fram en aning.

Gustaf:
Tjatar sönder mig om backlinjen, men det är ändå AO i den här fighten då vi knappast lär få speciellt många chanser mot Chelseas betydligt bättre försvar. Det är även av största vikt att Blind fortsätter på den inslagna vägen och tar skitgörat och bollvinnandet på mitten då Herrera inte ser helt hundra ut och Mata knappt tar en tackling. Kanske startar Fellaini för att smälla på centralt? Stoppandet av omställningar är det som måste ske, ju tidigare desto bättre.

Fjolårets möte på Old Trafford var ingen sprudlande tillställning; matchen slutade 0-0 och i efterhand ställde sig många frågan om Chelsea och Mourinho hade visat United för mycket respekt. När lagen möttes på Stamford Bridge var dock respekten som bortblåst – Chelsea körde då över de röda med 3-1. Hur slutar det den här gången?

Tobias:
Som jag har varit inne på tidigare tror jag att det kan bli en fartfylld och chansrik match som de blå till sist tar hem med 2-4

Gustaf:
Jag är överjävligt nöjd om vi håller nollan och tror ändå vi kommer göra mål… Så jag håller alla tummar jag har för 1-0 sen hur realistiskt det är ger jag fan i!
 

0 KOMMENTARER     

2491 VISNINGAR


BJÖRN HALLBERG

På Twitter: @bjooorsa
2014-10-24 15:00:00

Email


Fler artiklar om
Manchester U

Inför Chelsea
Manchester U
Ligaledaren kommer till Old Trafford för att fortsätta göra livet surt för United, men Van Gaal lär inte ge efter en tum mot sin tidigare assisterande tränare. Det blir en match som hela fotbollsvärlden ser fram till med stor förväntan.
2014-10-25 16:24:00

Head 2 Head: Chelsea
Manchester U
Louis van Gaal och José Mourinho – läraren och lärjungen – går upp mot varandra på Old Trafford på söndag eftermiddag. Favoritskapet ligger hos gästerna Chelsea som har visat prov på en vägvinnande fotboll säsongen igenom, ett ojämnt presterande och obalanserat Manchester United får därför finna sig i att vara underdog. Inför stormötet har vi tagit ett snack med motståndarredaktionens Tobias Stensson och vår egen Gustaf Granqvist.
2014-10-24 15:00:00

Stretford Empire #61: ”Fruktansvärt, fruktansvärt, fruktansvärt!”
Manchester U
Uppehållet är äntligen över och vi är tillbaka med ett nytt fullmatat avsnitt.
2014-10-24 10:00:00

Kristian och Björns funderingar #1
Manchester U
Varför är Van Gaal så lugn? Är Daley Blind det bästa nyförvärvet? Hur ska United formera backlinjen inför kommande stormatcher? Det är några av de ämnen som vi berör, häng med när jag tar ett snack med Björn Hallber, och diskutera gärna vidare på forumet!
2014-10-21 19:26:10

”Chelsea är på en annan nivå”
Manchester U
Det var en besviken Louis van Gaal som mötte pressen efter poängtappet mot West Bromwich igår. Managern grämde sig över att laget inte lyckades ta samtliga tre poäng, och han konstaterade samtidigt att laget nu måste höja sig avsevärt inför de kommande matcherna.
2014-10-21 15:28:19

Spelarbetyg: West Bromwich – Man Utd
Manchester U
Efter att Blind kvitterat sent gick Manchester United för alla tre poäng i slutminuterna, men jakten blev fruktlös. Matchen slutar 2-2 och van Gaal får vänta på sin första bortaseger. Två debutmålare, Daley Blind och Marouane Fellaini (!), belönas med fina betyg medan flera spelare får desto dystrare omdömen.
2014-10-20 23:55:52

West Bromwich – Manchester United 2-2
Manchester U
Fellaini och Blind gjorde målen för United när man räddade en sen poäng emot West Brom, men det borde ha blivit fler poäng för Van Gaals mannar.
2014-10-20 23:14:49

Dags att börja ”döda” matcherna
Manchester U
Att Manchester United haft svårt att döda matcherna denna säsong är ingen nyhet, nu uttalar sig klubbens manager om problemet, och det är skärpning som gäller.
2014-10-20 20:16:00

Head 2 Head: West Bromwich
Manchester U
Manchester United tar M6:an söderut för ett möte med West Bromwich Albion. Louis van Gaals mannar har siktet inställt på att ta sin tredje raka seger, men Alan Irvines gäng – som har vaknat till liv efter en sömnig säsongsstart – lär inte ge bort något gratis hemma på the Hawthorns. Inför matchen har vi tagit ett snack med motståndarredaktionens Olle Kannö och vår egen Kristian Svensson.
2014-10-19 23:52:07

Mata förutspår tuff match mot WBA
Manchester U
Manchester United kliver under måndagskvällen in i ligaspelet igen. Denna gång borta mot West Bromwich, och en som förutspår en tuff match är Juan Mata.
2014-10-19 16:26:32