Härdad Chelsea Clinton tar plats i sin mors kampanj


Foto: Danny Johnston / AP

In på scenen igen, Chelsea och Hillary Clinton.

Chelsea Clinton hade en dryg månad kvar till sin 13-årsdag då pappa Bill Clinton, då 46 år, intog Vita huset 1993. Nu är presidentparets dotter 35 år och kanske, kanske på väg att än en gång bli dotter till en president. Och hon har en viktig roll i mamma Hillary Clintons kamp.

Chelsea Clinton hade en dryg månad kvar till sin 13-årsdag då pappa Bill Clinton, då 46 år, intog Vita huset 1993. Nu är presidentparets dotter 35 år och kanske, kanske på väg att än en gång bli dotter till en president. Och hon har en viktig roll i mamma Hillary Clintons kamp.

Chelsea Clinton är alltså på intet vis avskräckt av allt hon upplevde som tonåring i Washington, vilket må anses som starkt. De skandaler, speciellt en, som Bill Clinton hade att skaka av sig, och lyckades skaka av sig (och dessutom bli omvald), har förstås lärt Chelsea Clinton mycket.

Amerikanska politiska magasinet Politicos undersökande reporter Kenneth P Vogel skriver initierat och intressant om Chelsea och Hillary Clintons stundande nära samarbete.

”Budskapet är tydligt”, skriver Vogel: ”Hillary Clinton kandiderar – och gör det med Chelsea vid sin sida. Ett 25-tal intervjuer med vänner och medarbetare till familjen Clinton under senaste veckorna har tydliggjort att denna en gång presidentdotter och eventuellt även framtida presidentdotter nu står redo att spela en viktig roll i kampanjen. Och även så – om hennes mor klarar av det – i Vita huset.”

Exponeringen var av glittrande art i helgen, då Chelsea Clinton prydde omslaget på magasinet Elle, iklädd en klänning från Gucci i 1.500-dollarsklassen och ett armband från Cartier, värt 7.000 dollar.

Är det rätt framtoning för en presidentaspirant som säger sig vara redo att ta itu med de ökande inkomstskillnaderna i USA? Time will tell.