Han tog dubbla titlar med Chelsea

Det har varit en tung säsong i England med svenska ögon.

Fulham och Norwich åkte ur Premier League. Därmed ser Alexander Kacaniklic, Muamer Tankovic, Martin Olsson och Johan Elmander ut att försvinna från Premier League.

Lägg därtill att Kim Källström, som var utlånad till Arsenal, ser ut att återvända till Ryssland. Och Sebastian Larsson, Sunderland, och Jonas Olsson, West Bromwich, fick slita för att behålla kontraktet i Premier League.

”Klart att det är stort”

Det fanns dock en ljuspunkt i London – Isak Ssewankambo, 18, tog två titlar med Chelsea.

– Det är klart att det är stort, vi firade ordentligt, säger han till Sportbladet.

Först var han med och vann FA Youth Cup.

– Vi besegrade Fulham i ett dubbelmöte. Förlorade första, och låg under i andra. Men vi vände på allt i den sista halvleken, säger Ssewankambo, som gjorde ett av målen i vändningen.

Chelsea vann U21 Premier League, sedan blev det slutspel. Chelsea besegrade fyran Manchester City, och sedan väntade Manchester United i finalen i går.

Den matchen slutade 2-1 till Chelsea.

Isak Ssewankambo spelade högerback igår och ställdes mot Tom Lawrence, som debuterade mot Hull i Premier League den 6 maj.

– Det är kvalitetsspelare man möter. Det var riktigt stort att vinna igår, det är steget under Premier League och alla stora lag. Det visar att vi har bra spelare, visar att vi är en av de bättre akademierna i landet, säger Ssewankambo.

Du lirade innermittfältare i en av matcherna mot Fulham, högerback mot Manchester United. Vad föredrar du?

– Båda positionerna funkar bra för mig. Jag har fått spela mer högerback än innermittfältare den här säsongen. Jag går fram så fort jag får möjligheten, försöker vara involverad i anfallsspelet.

”Stora stjärnor man tränar med”

I U21-serien har han spelat mot flera andra svenskar, bland andra Kristoffer Olsson, Muamer Tankovic och Dino Islamovic.

– Det är bara att forsätta att utvecklas som spelare, bli mer mogen, förbättra mina svagheter. Det viktigaste är att fortsätta utvecklas, precis som den här säsongen, säger han.

Hur mycket tränar du med Chelseas A-lag?

– Det är olika. Om det är landslagsuppehåll tränar man mer med dem. Och om någon på ens position är skadad så kanske man kör med dem. Ibland behöver de spelare, eller dagen efter en match så kanske man kör internmatch med de som inte spelade dagen före.

Hur är det att träna med A-laget?

– Det är stora stjärnor man tränar med. Det är nervöst i början, men nu när man kommit in i det är det bara att ta för sig och visa vem man är. Det är alltid stort att träna med dem.

Vem är trevligast?

– Det är många som är trevliga, alla är trevliga, alla tar hand om dig. Men det är klart att kaptenen John Terry tar hand om dig extra.

Ssewankambo träffar José Mourinho när han tränar med A-laget. Den portugisiske managern ser även ungdomslagens matcher.

Men det har inte blivit några enskilda samtal med Mourinho.

– Nej, man pratar faktiskt inte. Det blir inte att man pratar enskilt med honom. När man tränar med A-laget så kan det bli att han ger dig en instruktion, eller kommer med något som han vill att du ska göra bättre.

Hur uppfattar du honom som person?

– Han verkar vara en omtyckt person i klubben med mycket respekt. Han verkar vara en bra coach, en bra tränare.

”Jag har blivit en man”

Isak Ssewankambo flyttade till Londonklubben när han var 14 år. Förra sommaren skrev han på ett proffskontrakt, och har ett år kvar på sitt avtal.

– Det har gått bra här, jag känner att jag har utvecklats. Jag har växt upp här, jag har blivit en man här. Jag är 18 år nu, jag har blivit en man här. Klubben har tagit hand om mig.

Vad händer härnäst?

– Nu blir det några dagar i Göteborg, sedan iväg med U19-landslaget på EM-kval i Bulgarien. Sedan semester en månad i Sverige innan det är tillbaka till jobbet.

Chelsea lånade ut många spelare under den gångna säsongen, till exempel till holländska Vitesse. Har du funderat på att du kanske skulle gå på lån och få spela seniorfotboll?

– Jag är fokuserad på det här, i alla fall nu. Sen vet man aldrig vad som händer.