Hackande Toffees gästar SW6

Chelsea

När Mourinhos mannar äntrar Stamford Bridges gröna gräsmatta på onsdagen gör de det som bekväma ligaledare. Efter förra helgens omgång, då Chelsea betvingade Mourinhos bogey-lag Aston Villa med 2-1 på Villa Park och Man City överraskande tappade poäng mot Hull efter ett svagt 1-1-resultat, skiljer nämligen hela sju poäng lagen åt i tabelltoppen. Efter 24 omgångar har Chelsea 56 poäng och Man City 49.

Bortsett från en mindre imponerande insats mot nämnda Manchester City (1-1) och chockförlusten mot Bradford i FA-cupen (2-4) har Chelsea spelat bra och fått med sig viktiga resultat på sistone, även i frånvaron av Cesc Fàbregas och Diego Costa. På de sex senaste matcherna har det blivit tre vinster (1-2 mot Aston Villa, 1-0 mot Liverpool i ligacupens andra semifinalmöte och 0-5 mot Swansea), två oavgjorda (1-1 mot Man City och 1-1 mot Liverpool i ligacupens första semifinal) och en förlust (2-4 mot Bradford i FA-cupen).

Mourinho lämnade under tisdagens presskonferens glada besked gällande mittfältsmaestron Cesc Fàbregas – den spanske eleganten har repat sig efter kollisionen med John Terry i andra ligacupmötet med Liverpool och är återigen i speldugligt skick. Även Filipe Luis förväntas vara tillbaka efter sin vadskada. 

Däremot får Mourinho klara sig utan den målsprutande murbräckan Diego Costa, som portugisen gjorde en poäng av att konsekvent kalla ”den avstängde spelaren” under presskonferensen. Även John Obi Mikel missar matchen, efter att ha ådragit sig en lindrigare knäskada.

Eftersom de blå har spelledigt i helgen på grund av uttåget ur FA-cupen förväntar jag mig att Mourinho mönstrar ett starkt lag. Det borde innebära att vi får se Courtois mellan stolparna och Azpilicueta, Terry, Cahill (om inte den imponerande ynglingen Kurt Zouma ges chansen igen) och Ivanovic i backlinjen. Fàbregas lär återta sin plats bredvid Matic på det defensiva mittfältet, medan Hazard och Oscar garanterat tar två av de tre offensiva platserna. Vem som spelar på högerflanken efter Juan Cuadrados ankomst till klubben är mer ovisst, men jag tror att Mourinho väljer Willian tack vare dennes arbetskapacitet som lär behövas mot ett hårt jobbande Everton. Vem som vikarierar för Diego Costa är också osäkert, men åtminstone undertecknad skulle vilja se Loïc Rémy från start då Didier Drogba inte visade sig från sin bästa sida mot Aston Villa.

Med andra ord hoppas och tror jag att vi får se följande startelva, formerad i sedvanliga 4-2-3-1: Courtois; Azpilicueta, Terry, Cahill, Ivanovic; Fàbregas, Matic; Hazard, Oscar, Willian; Rémy.

Everton

Everton har definitivt inte fått den lyckade säsong som såväl många tyckare som supportrar siade om under sommaren. Laget har haft minst sagt svårt att matcha fjolårets bedrifter och parkerar därför på en 12:e-plats i Premier League-tabellen, med blott 27 poäng. ”The Toffees” har fyra poäng upp till Newcastle på 11:e-platsen, och en poäng ner till Crystal Palace som innehar 13:e-platsen. Att blanda sig i kampen om europaplatserna ser svårt ut, då avståndet till lokalrivalerna Liverpool, som ligger på sjunde plats i tabellen, är hela tolv poäng. Vill det sig riktigt illa kan laget däremot bli indraget i bottenstriden – 18:e-placerade Hull har nämligen bara sju poäng färre än det blå Liverpool-laget.

Inte heller formtabellen är särskilt munter läsning för Everton-supportrarna. På de sex senaste matcherna har det blivit endast en seger (0-1 mot Crystal Palace). I övrigt har man spelat oavgjort fyra gånger (0-0 i Merseyside-derbyt mot Liverpool, 0-0 mot West Brom, 1-1 mot Man City och 1-1 mot West Ham i första FA-cupmötet) och blivit utslaget ur FA-cupen efter ett straffavgörande av omspelet mot West Ham.

Roberto Martínez har fem man på skadelistan inför drabbningen på Stamford Bridge. Leon Osman, kompetente målvakten Tim Howard och trixige wingern Aiden McGeady kommer definitivt inte till spel, medan Steven Pienaar och klassbacken Leighton Baines är frågetecken.

Matchbild och tips

Förra mötet lagen emellan var minst sagt galet, och riktigt underhållande. Chelsea gick då segrande ur en hejdundrande målfest med siffrorna 6-3, och jag tror inte att vi får se något lika sprakande den här gången. Roberto Martínez är inte känd som någon förespråkare för en vattentät defensiv. Visserligen har laget släppt in få mål på sistone, men har gjort ungefär lika få framåt. Chelsea har å sin sida blivit avsevärt tätare bakåt än vad man var i början av säsongen, och går sällan mållöst från planen. 

Everton kommer förmodligen gå framåt, och även om de brukar vara en tuff nöt att knäcka för topplagen så borde Chelsea utan tvekan vara numret större den här gången.

En särskild krydda till matchen blir otvivelaktigt Romelu Lukakus medverkan. Den kraftfulle anfallaren lär vilja visa sin gamle tränare ett och annat, och det ska bli intressant att se vad han får för mottagande av hemmapubliken. Jag gissar dock att han inte får särskilt mycket att jubla över den här gången.

Tips: 2-0.

Värt att notera

– Everton har i ligasammanhang inte vunnit på Stamford Bridge sedan november 1994.
– Chelsea har bara vunnit 6 av sina 16 senaste PL-möten med Everton.
– Steven Naismith har gjort tre mål på sina fyra senaste Premier League-matcher mot Chelsea.
– Chelsea har på de 19 senaste hemmamatcherna i ligan släppt in endast 6 mål, och hållit nollan 15 gånger.

Övrigt

– Matchen sänds direkt på Viasat Fotboll och Viaplay, med avspark 20.45 på onsdag.