Gästblogg: Min drömelva – Chelsea

Jag fick äran att ta ut en drömelva för mitt favoritlag, Chelsea FC. Grunden för mitt supporterskap lades kring 2002 tror jag, som tioåring framför datorspelet FIFA 2002. Jag fastnade för killar som Gianfranco Zola, Jimmy Floyd Hasselbaink och Emmanuel Petit. Men det dröjde några år innan jag började följa laget mer noga. Så när jag tar ut min drömelva så gör jag det enbart med spelare jag upplevt och har en klar bild av. Därför faller stora klubbikoner som Peter Osgood, Peter Bonetti, Bobby Tambling och tidigare nämnde Gianfranco Zola bort.

Allting kommer ses genom väldigt blå glasögon och skrivas med en väldigt blå penna. Bara så ni vet.

Målvakt: Petr Čech

Given. Čech var den trygge siste utposten för Chelsea i över 10 och var bland annat stor hjälte i Champions League-finalen 2012 med totalt tre räddade straffar. Har flest nollor i Premier League. En av de bästa målvakterna på denna sidan millennieskiftet. Det smärtar att han nuförtiden lägger upp hjälmen på hatthyllan i Arsenals omklädningsrum. Men trots det kommer han alltid vara en ikon i Chelsea.

Högerback: Branislav Ivanović

Den tunge serben har ångat upp och ner längs högerkanten i många år och har gjort det med bravur, trots att han väl egentligen värvades som mittback. Ett fysiskt monster och ett oerhört farligt vapen på offensiva fasta situationer. Har en förmåga att göra flera viktiga mål. Två mål mot Liverpool i Champions League 2009, avgörande målet mot Napoli i åttondelsreturen 2012 i CL och 2-1-målet i förlängningen mot Benfica i Europa League-finalen 2013. En av få riktiga vinnarskallar i dagens Chelsea.

Mittback: Ricardo Carlvalho

Portugisen följde med sin tränare José Mourinho från FC Porto där de hade vunnit allt tillsammans. Mer eller mindre komplett mittback. Snabb, spänst som kompenserar hans relativt korta längd (183 cm) och en mycket god teknik. Var en viktig kugge i den backlinje som guldsäsongen 04/05 bara släppte in 15 mål. Ett makalöst rekord som står sig än idag, och som ser ut att vara svårslaget för lång tid framöver.

Mittback: John Terry (C)

Captain. Leader. Legend. Räcker nästan så. Mycket pekar på att detta är JT’s sista säsong i klubben. I över 20 år han funnits i Chelsea. Många ser honom som klubbens största spelare genom tiderna. Det räcker att titta in i hans prisskåp så förstår man varför. Oh captain, my captain!

Vänsterback: Ashley Cole

Värvades kontroversiellt från London-konkurrenten Arsenal som i utbyte fick gnällspiken William Gallas och 5 miljoner pund. För Chelseas och Coles del en fantastisk deal. Chelsea fick ha en av världens främsta vänsterbackar i åtta år och Cole fick vinna allt som går att vinna i Chelsea. Är med sina totalt sju pokaler från både tiden i Arsenal och Chelsea tidernas främsta FA-cuppare.

Central mittfältare: Michael Essien

Hur stor hade Essien varit om inte skador hade förstört mycket av vem han var? När han var som allra bäst kändes det som att det var få mittfältare som kunde mäta sig med honom. Smeknamnet ”The Bison” säger rätt mycket, en djuriskt urkraft som härjade runt på planen åt båda hållen. Långskotten mot Arsenal och Barcelona kommer kommas ihåg länge.

Central mittfältare: Claude Makélélé

Varför sålde Real Madrid honom? I ett lag som kryllade av Galacticos var han spelaren som lät de andra stjärnorna att skina. När han skeppades iväg till Chelsea raserades Florentino Perez skrytbygge. I Chelsea skulle han vara lagets batteri och han gjorde den defensiva platsen på mittfältet till sin. Den perfekta balansspelaren som alla lag behöver.

Central mittfältare: Frank Lampard

Han är Chelseas främste målskytt genom tiderna. Och han är inte en forward eller ytter. Han är en innermittfältare. Totalt har han gjort nästan 300 mål i klubb- och landslag, och mig veterligen är det ingen spelare i liknande position som ens är i närheten av det. Han är unik på flera sätt, under några år spelade han mer eller mindre varje minut i varje match i varje turnering. Såvida man inte är målvakt ska det vara omöjligt, men inte för Frank Lampard. I mina ögon Chelseas bästa spelare någonsin.

Högerytter: Juan Mata

Fick tyvärr bara två och en halv säsong i klubben innan Mourinho sålde honom till Manchester United. Men under hans tid i Chelsea, förutom halvåret under Mourinho, gjorde han stora intryck med sin stora spelintelligens och fina fötter. Hans magiska instick till löpande lagkamrater ledde till många mål. Rätt använd är han en av världens främsta offensiva mittfältare, men Mourinho var inte beredd att ge honom en så fri roll, och i United har det väl inte lossnat helt heller. Synd på oerhört fin fotbollsspelare och människa.

Forward: Didier Drogba

Drogba är definitionen av spelaren som är bäst när det gäller. Spelade Chelsea en cupfinal var motståndaren tvungen att göra två mål för att vinna, för Drogba skulle göra ett mål, det visste man mer eller mindre. Nio mål har det blivit i cupfinaler; fyra i Ligacupen, fyra i FA-cupen och det vi kanske minns bäst, målet i sista minuten mot Bayern München i CL-finalen 2012. Och så fick han äran att rulla in avgörande straffen också som kronan på verket. Drogba var så komplett en anfallare kan vara; snabb, stark, teknisk, gjorde mål med huvudet, med högern, med vänstern, på frispark. Han är enorm, Elfenbenskustens landsfader.

Vänsterytter: Joe Cole

Här kunde man såklart valt Eden Hazard. Men valet föll till slut på Joe Cole, Englands Messi. Begränsades han något av den defensivt krävande ytterrollen som ett Mourinho-lag har? Kanske. Men han var ändock en viktig kugge i det lag som vann ligan för första gången på 50 år. Joe Cole, Damien Duff och Arjen Robben flög fram längs kanterna och såg till att Chelsea även slog poängrekord i ligan med 95 poäng. Även det en siffra som är svåruppnåelig. Cole var kvar i laget till och med säsongen 09/10 där han bland annat klackade in ett viktigt mål i vinstmatchen mot Manchester United som satte Chelsea i förarsätet i ligaracet.

Bänk:
Magnus Hedman – Svensk. Fick nästan spela en gång.
Paulo Ferreira – Trotjänare i klubben. Aldrig klagat.
Gary Cahill – Vunnit allt. Täcker skott som en hockeyback.
Michael Ballack – Skällde ut Tom Henning Øvrebø. Behövs en tysk också.
Eden Hazard – Den i dagens Chelsea med högst potential. Bäst i ligan förra säsongen.
Arjen Robben – Flygande holländaren. En av de bästa i världen när han är/var skadefri.
Diego Costa – Ett riktigt svin. Men han är ett för himla bra svin.

Bubblare:
Carlo Cudicini, Cesar Azpilicueta, David Luiz, Alex, Jon Obi Mikel, Cesc Fabregas, Damien Duff, Willian, Salomon Kalou, Nicolas Anelka

Av: Adam Andersson