Dynamo Kiev – Chelsea 0-0

Inför

I ”Inför”-artikeln spekulerade jag kring hur Serhiy Rebrov skulle välja att antingen spela med en mittfältstrea, eller våga med Younés Belhanda i en offensiv roll. De blev det tidigare alternativet, med ett helukrainskt innermittfält bestående av Serhiy Sydorchuk, Serhiy Rybalka, och med Vitality Buyalsky något framför. I övrigt hade jag inte många rätt. Domagoj Vida fick kliva ut till vänster istället för Antunes, medan Yevhen Khaceridi klev in i mitten. En defensiv rockad där offensivt lagde Antunes alltså petas av mittbakcken Vida. Dessutom valdes Kravets framför Moraes, och Derlis Gonzales framför Oleg Gusev. Laget i sin helthet:

Dynamo Kiev (4-2-3-1): Oleksandr Shovkovskiy; Danilo Silva, Yevhen Khaceridi, Aleksandar Dragovic, Domagoj Vida; Andriy Yarmolenko, Serhiy Sydorchuk, Vitaliy Buyalsky, Serhiy Rybalka, Derlis Gonzalez; Artem Kravets

Om jag hade svårt för Dynamo Kiev, så fick fler rätt med Chelsea. Precis som jag förutspådde kunde Mourinho hålla varken Matic eller Hazard från bänken, och det enda felet jag fick var att Zouma fick kliva ut till höger, och Azpillicueta till vänster, vilket alltså förpassade Adbul Baba Rahman till bänken: Laget i övrigt:

Chelsea (4-2-3-1): Asmir Begovic; Kurt Zouma, Gary Cahill, John Terry, Cesar Azpilicueta; Nemanja Matic, Ramires; Willian, Cesc Fabregas, Eden Hazard; Diego Costa

Första halvlek

Matchen inleds med ett rätt så böljande spel under den första kvarten. Båda lagen kommer till några lägen, och både Shovkovskiy och Begovic får känna på bollen ett par gånger var, utan att egentligen behöva anstränga sig särskilt mycket. Chelsae tar dock initiativet, och verkar hålla en hög press, medan Dynamo som väntat verkar försöka ta sig fram via Yarmolenko till vänsterkanten.

Chelsea tar dock över bollinnehavet, och även ifall det för det mestadels är sidledspassningar runt mittplan, så har man helt klart tagit tag i taktpinnen. I den 18:e minuten får Chelsea en frispark en bit in på offensiv planhalva, och Willian stegar fram och slår den precis i den ytan Shovkovskiy inte vill ha den, även ifall det tillslut inte blir någon större farlighet. Dynamo sätter omedelbart igång en kontring, och Kravets får en bra boll i djupet, men Begovic är bra med och löser det. I sekvensen efter älgar Matic in i Dynamos straffområde, och tåpajar tillslut bollen tätt utanför Shovkovskiys högra stolpe.

Matchbilden fortsätter att vara som så att Chelsea dominerar spelet, och Dynamo kontrar. I den 26:e minuten hittar Buyalsky yta framför straffområdet efter att Vida avancerat längs vänsterkanten, men avslutet seglar en bit utanför Begovic stolpe. Oroväckande är att Gonzalez tillsammans med Vida hittat ett framgångsrikt samarbete på vänsterkanten, och ständigt hotar ovane Zouma ute till höger.

Dynamo äter sig in i matchen, och när halvtimman har passerat så är det ukrainarna snarare en Chelsea som för matchen. Långa bollar från backlinjen som ständer Yarmolenko och Kravets framåt, där det mesta kretsar kring den tidigare. Hazard och Willian skiftar tillfälligt kant, och Ramires får lite utrymme för att använda sin enorma löpkapacitet i ett gäng kontringar. Trots detta väldigt händelsefattigt.

Matic och Ramires håller järnkoll centralt, och Dynamos anfall utgår i princip uteslutande från kanten. Ukrainarnas inläggsspel är dock helt lönlöst, då framförallt Kravets inte har en chans mot främst Cahill och Terry, men även Zouma som kommer in centralt när Yarmolenko huserar längs högerkanten. Matchen går helt i lås, och sista tio minuterarna av halvleken är rena sömnpillret.

Andra halvlek

Mourinho verkar nöjd med matchbilden i första halvlek, där visserligen knappt någonting hänt offensivt, men inga större farligheter heller uppkommit defensivt. Inga byten görs varken av Rebrov eller Mourinho inför den andra halvleken. Det har bara hunnit gå någon dryg minut av andra halvlek innan får Chelsea ett bra frisparksläge strax utanför straffområdet, och Willian stegar fram och slår en nästintill perfekt frispark, som dock tar i ribbans underkant och studsar ut. Otroligt nära en ledning för Chelsea där, och Willian visar att han på allvar är en av världens giftigaste frisparksskyttar för tillfället.

Dynamo fortsätter annars att styra spelet, medan Chelsea kommer upp i några enstaka kontringar. En sådan uppstår i den 51:e minuten, när Hazard avancerar till vänster innan han släpper till Fabregas centralt. Spanjoren väljer dock att gå själv trots har ett flertal olika passningsmöjligheter, och avslutet går rätt i nävarna på Shovkovskiy. Chelseaspelarna har vid det här laget hittat sina positioner perfekt, och Dynamo kommer sitt stora bollinnehav till trots absolut ingenvart.

Efter en frispark i ett liknande läge som det som höll på att bli en farlighet i första halvlek i den 60:e minuten så kommer Dynamo genom Yarmolenko loss i en kontring. Dynamo har ett flertal spelare med sig, och tillslut är det Gonzalez som tvingar Begovic till en slutligen rätt så enkel räddning. På den efterföljande hörnan nickas först bollen bort, men i efterspelet lyfter Yarmolenko in bollen, som håller på att segla in i Begovic bortre kryss, men bosniern styr bort bra.

Tempot växlas med en knapp tredjedel av matchen kvar upp något, och de fysiska spelet tuffare. Zouma tar som prov på detta en brandgult kort på offensiv planhalva, när han gör ner en Vida på framfart fullständigt. Tempoväxlingen till trots så fortsätter det vara extremt händelsefattigt, och känslan under den här perioden av matchen är att det ska till någonting alldeles speciellt för att det ska bli några mål överhuvudtaget i den här matchen. Oscar byts in i den 75:e minuten för Fabregas, som blivit helt neutraliserad av Dynamos defensiva mittfält, med Rybalka i spetsen.

Matchen dör tillslut fullständigt, och de båda lagen verkar rätt nöjda med det mållösa resultatet. Chelseas drar ner på tempot, med en tydligt målsättningen av att ta med sig den pinne man har hem till London, någonting man tillslut alltså lyckas med. Dynamo gör visserligen ett tamt försök till slutforcering, där det närmaste man kommer är ett lågt inspel från höger av Sydorchuk som Begovic trots lite press lyckas få tag på, men i övrigt är det bara ett gäng resultatlösa hörnor. 

Analys

Chelsea lyckas för en gångs skull fullfölja sin matchplan helt och hållet under den här säsongen, när man stänger ner den här tillställningen fullständigt. Mourinho väljer att ge tillbaka förtroendet till spelare som Matic och Terry, som svarar med att sköta det defensiva spelet med bravur. Man kanske inte ska dra alltför stora slutsatser av en poäng på bortaplan med Dynamo Kiev, men det är med den här typen av försvarsspel som Chelsea tidigare varit så framgångsrika i Europaspelet. Kan man nu även få igång Hazard offensivt, så ska det förhoppningsvis bli någonting av den här säsongen också.