Chelseastatistik 14/15 – matcher

Chelseastatistik 14/15 - matcher

54 matcher gav oss till slut två nya pokaler att placera i det stadigt växande prisskåpet


Boring boring Chelsea gjorde faktiskt en hel del mål under säsongen och när man samtidigt lät bli att förlora en massa matcher var ligatiteln aldrig hotad.

Säsongen är avslutad och det blev en lyckad sådan med två titlar, där den efterlängtade ligatiteln naturligtvis smäller högst. Det är nu dags att titta på lite siffror från de 54 matcher Chelsea spelat.
 
Mest imponerande när resultaten granskas är den ensamma fyran i förlustkolumnen. Fyra förluster på hela säsongen är en enorm förbättring jämfört med de senaste fem säsongerna.
 
 

 
En stadigt uppåtgående trend kan också ses gällande poäng per match där fina 2,26 blev slutresultatet i år. Också det en imponerande siffra. Och då gjorde vi ändå svaga insatser i både FA cupen och Champions League med alltför tidiga uttåg.
 
Något vi börjar vänja oss vid nu är att matcher mot topplagen aldrig slutar med förlust. Mourinho har fått Chelsea till att bli skräckmotståndet nummer ett för alla topplagen, inte bara Wengers Arsenal. Förra säsongen hittar vi bara en plump, förlusten mot Manchester City i FA cupen, och i år har varken Arsenal, Liverpool eller något av Manchester-lagen mäktat med att besegra Chelsea. Det kanske inte alltid är vacker anfallsglad fotboll det bjuds på, men även cynisk försvarsinriktad fotboll kan vara vacker och när det ger precis de resultat vi önskar så finns inget att klaga på. Liksom Mourinho tycker jag att 0-0 är ett bättre resultat än 3-4…
 
Chelsea mot Manchester City, Manchester United, Arsenal och Liverpool de senaste säsongerna (cup- och ligamatcher):
 
 

 
Resultaten är inte riktigt lika imponerande som förra året då vi bland annat körde över Arsenal med 6-0 på Stamford Bridge i Wengers jubileumsmatch. Resultaten under Mourinho jämfört med hans närmaste föregångare är dock talande där portugisen har överhanden i toppmötena och vet hur han vill att Chelsea ska agera för att nå resultat. Pellegrini, van Gaal, Wenger och Rodgers har en hemläxa att göra under sommaren för att komma tillrätta med detta.
 
Ett problem som noterats många gånger är Chelseas oförmåga att stå emot mot slutet av matcherna. Ofta har motståndarna lyckats göra mål på Chelsea under matchernas avslutande femton minuter och i år var inget undantag. Av de 46 insläppta målen kom 12 stycken under den avslutande kvarten. Visst gjorde Chelsea också flest av målen under de sista femton minuterna, 23 stycken, men mönstret med de insläppta målen är mycket tydligt. Det är dock långt ifrån lika illa som säsongen 2011/12 då Chelsea släppte in hela 27 mål sista kvarten. Ofta blev de sena målen betydelselösa för slutresultatet i år, men fyra sena kvitteringar gav poängtapp mot City, United och Burnley samt en förlängning mot PSG där ytterligare en kvittering gav respass ur Champions League, trots intakt förlustnolla i turneringen.
 
I 43 av 54 matcher tog Chelsea ledningen och vid 31 tillfällen slutade matchen också med seger. Två gånger kom dock motståndarna tillbaka och vände, Tottenham borta (3-5) och Bradford hemma (2-4). Tio gånger höll inte 1-0 utan matchen slutade med delad pott. I nio matcher var det Chelsea som hamnade i underläge, men i drygt hälften av dessa matcher vände man till seger, bland annat första och sista matchen för säsongen där 0-1 blev 3-1. Boring Chelsea spelade faktiskt endast två mållösa matcher under säsongen, ligamatcherna på bortaplan mot Sunderland och Arsenal.
 
Publiksnittet är i vanlig ordning oklanderligt när det handlar om Chelsea. Nitton ligamatcher gav ett snitt av 41 547 åskådare med en högstanotering av 41 629 (mot Burnley) och en lägstanotering av 41 098 (mot Stoke). Stabilt och sånär som fullt varje vecka. Även cupmatcherna innebar fulla läktare sånär som på matchen mot PSG där publiksiffran stannade vid 37 692 personer.
 
Denna artikel avslutas med att gå tillbaka till boring Chelsea som med 73 gjorda mål i Premier League var det lag som gjorde näst flest mål av samtliga lag. Två fler än Arsenal, elva fler än Manchester United, femton fler än Tottenham och hela 21 fler än Liverpool. Boring boring Chelsea säger några. Jag säger Chelsea, Premier League Champions!
 
UTC!

0 KOMMENTARER     

881 VISNINGAR

Email


Artikelkommentarer

Din kommentar

[Den här resursen kräver att Javascript är aktiverat]


Fler artiklar om
Chelsea

Chelseastatistik 14/15 – matcher
Chelsea
Boring boring Chelsea gjorde faktiskt en hel del mål under säsongen och när man samtidigt lät bli att förlora en massa matcher var ligatiteln aldrig hotad.
2015-06-10 09:48:20

Silly Season Chelsea (8/6)
Chelsea
Den galna perioden närmar sig, och rykteskvarnarna snurrar redan för fullt runtom i världens medier. Chelsea-redaktionen gör vad den kan för att presentera det hetaste.
2015-06-08 22:40:00

Spelarbetyg 2014-15 del 4: Anfallare
Chelsea
I den sista delen av betygsättningen sammanfattar vi de tre anfallarnas prestationer.
2015-06-07 13:47:00

Chelsea värvar svenskt?
Chelsea
Det är inte bara A-truppen som ska förstärkas under sommarens transferfönster, så även ungdomslaget, som nu verkar få förstärkning från svenskt håll än en gång.
2015-06-05 16:38:30

Spelarbetyg 2014-15 del 3: Mittfältare
Chelsea
Redaktionen fortsätter med betygsättningen av truppen och når nu den lagdel som huserar i mitten av fältet.
2015-06-05 08:00:00

Chelseas utlånade spelare, hur gick det?
Chelsea
De flesta ligorna är färdigspelade och nu väntar nya äventyr för alla 30 Chelseaspelare som varit utlånade under säsongen. Vi har tittat närmare hur det har gått för dom under året.
2015-06-03 08:22:00

Chelz Shop: Champions T-shirt
Chelsea
Två Champions-tröjor i lager. Leveranstid 1-2 dagar.
2015-06-03 07:00:00

Spelarbetyg 2014-15 del 2: Försvarare
Chelsea
Redaktionen fortsätter med betygsättningen av truppen och går nu igenom backarnas prestationer under säsongen.
2015-06-02 22:42:00

Chelsea vinner även ”down under”
Chelsea
Den lilla miniturné som häromdagen inleddes med en 1-0 vinst mot ett Thailändskt All Star-lag avslutades under tisdagen med en ny 1-0 vinst, den här gången mot det australiensiska Sydney FC.

2015-06-02 17:45:00

Chelseas värld – Dave varnar domare, Hazards alla mål och Samsung tackar för sig
Chelsea
Säsongen är över och Chelsea är på jippoturné i Thailand och Australien. Vi har tittat närmare på de mindre nyheterna som hänt kring Chelsea FC i veckan, vi ger er Chelseas värld.
2015-06-02 07:34:00