Chelsea v. Stoke City 2-1 (1-1)

Det var nog inte många som trodde att Stoke skulle göra annat än förlänga sin förlustsvit till tre matcher inför den här matchen. Trots att man haft ett landskampsuppehåll, så har Stoke alltid haft förtvivlat svårt att få med sig något positivt hem från Stamford Bridge.

Mark Hughes valde att göra en förändring i backlinjen när han åter satte in Wollscheid bredvid Shawcross i mittförsvaret, som förpassade Wilson till vänsterbacksplatsen. På mittfältet var Walters åter i startelvan och Arnautovic fick inleda på bänken, medan Diouf fick ta hand om spetsrollen på Crouch’s bekostnad.

Matchen:
Första halvlek dominerades kraftigt av Chelsea och när väl Stoke fick tag i bollen så kunde man inte hålla den några längre stunder. Man hade förtvivlat svårt att skapa någar målchanser, utan det var mestadels Begovic som hölls aktiv.

Stoke försvarade sig dock väl, som brukligt mot de bättre lagen och när man väl släppte till avslut så stod Begovic där som den mänskliga vägg vi är vana vid att se honom. Men när första halvlek var på väg mot sitt slutskede gör Wollscheid ett ödesdigert misstag. Detta sedan Fàbregas tagit sig in med fart till höger i straffområdet ner mot kortllinjen. När han vänder upp vid kortlinjen slänger vår tyske mittback ut benet och kapar spanjoren. Straffen är odiskutabel även om Wollscheid gör ett förtvivlat försök att peka på bollen. Straffexekutor är Hazard och han är hur kylig som helst när han väntar in att Begovic ska slänga sig åt en hållet och sen slå den hur kyligt som helst, nästan mitt i målet. 1-0!

Man förväntar sig att hemmalaget ska trycka på ännu mer efter målet, eftersom Stoke inte mäktat med någonting framåt. Då kliver Charlie Adam, som mest ägnat sig mest åt försvarsspel under halvleken, fram i handlingarna. Och talande nog kommer hans avslut från egen planhalva. Ireland och Cameron hjälps åt att sno bollen från Hazard på egen planhalva och Ireland spelar vidare bollen Walters, som gör ett tillbakaspel till Adam. Denne ser att Cuortois i hemmamålet står långt utanför sitt straffområde. Skotten drar till med vänstern från 56(!) meter och bollen går i en perfekt båge över belgaren, som når bollen med fingertopparna, men inte lyckas tippa den över ribban, utan den går mycket vackert in i mål. Ett av säsongens vackraste mål! 1-1!

Kvitteringen kom psykologiskt just före halvtidsvilan, men Chelsea fortsatte att trycka på framåt även i andra halvlek. Redan efter två minuter får Begovic göra en utmärkt räddning, när han tippar Hazards skott till hörna. Några minuter senare är Ivanovic framme och testar med skott, men även denna gången är vår vige bosnier med på noterna och Stoke kan sticka emellan med ett bra avslut av Ireland, som även det räddas.

När matchen har pågått en timma kommer dock Begovics enda misstag under matchen, men det skulle komma att bli ödesdigert. Han ska rulla ut bollen till N’Zonzi, men utkastet blir svagt och landar på fötterna hos Hazard. Stoke har inte alla försvarare på plats, utan det blir en enkel sak för en så skicklig spelare att enkelt frispela Remy till vänster i straffområdet, som inte har några som helst problem att placera in bollen i ett övergivet mål. 2-1!

Stoke försöker få till en kvittering och två minuter senare får N’Zonzi ett utmärkt tillfälle att göra det, men hans skott träffar dessvärre stolpen. Även Adam testar med skott några minuter senare, men detta blockeras. Men även Chelsea har en del chanser att utöka sin ledning. Stoke’s sista chans får Arnautovic, som fick hoppa in istället för Diouf i 62:a min. Österrikarens avslut 2 minuter in på tilläggstiden från mitten av straffområdet går dock utanför.

Matchen slutar därför med seger för Chelsea, 2-1.

Kommentar:
Det var väl inte i den här matchen vi ska komma tillbaks från förlustsviten, utan vi räknar med att det kommer vid nästa London-besök nästa helg. Stoke ställs då mot West Ham, som även de har 42 poäng. Den matchen kan bli en vägvisare för hur den här säsongen ska avlutas.

Matchen mot Chelsea lägger vi till handlingarna. 10-2 i avslut på mål (varav hälften för Stoke’s del från egen planhalva) och 9-0 i hörnor talar sitt tydliga språk. Liksom 1-6 i varningar… Matchen var bara ett steg på vägen (om än ett tufft sådant) för Chelsea mot Premier League-titeln.

Matchfakta:
Chelsea – Stoke City 2-1 (1-1)
1-0 Hazard – 39′ (straff)
1-1 Adam – 44′
2-1 Remy – 62′
Publik: 41 098

Avslut: 19-7
Avslut på mål: 10-2
Bollinnehav: 61-39
Hörnor: 9-0
Varningar: 1-6

Stoke City’s laguppställning: 
Begovic

Cameron
Shawcross
Wollscheid
Wilson

Walters
N’Zonzi
Ireland (Crouch – 78′)
Whelan
Adam (Pieters – 79′)

Diouf (Arnautovic – 62′)

PROUD TO BE A POTTER!