Chelsea ute ur Champions League

Efter 1-1 i Paris var förutsättningarna enkla. Vinst eller 0-0 och Chelsea skulle avancera till kvartsfinal. 1-1 skulle innebära förlängning och övriga resultat skulle lämna Premier League som enda kvarvarande mål för Chelsea denna säsong. Bortalaget med David Luiz i laget alltså tvungna att göra mål på Stamford Bridge.
 
José Mourinho bjöd inte på några stora överraskningar när startelvan presenterades. Enda ändringen från segern mot West Ham för en vecka sedan var att Nemanja Matic var tillbaka vid sidan av Cesc Fabregas vilket innebar att Kurt Zouma tog plats på bänken och unge Ruben Loftus-Cheek fick se matchen från läktaren. Fortsatt förtroende för Ramires och Oscar alltså och bänkplats för Willian och nye Juan Cuadrado som ännu inte visat upp sin potential iklädd Chelseatröjan.
 
Laget i sin helhet (4-2-3-1): Courtois – Ivanovic, Cahill, Terry (c), Azpilicueta – Fabregas, Matic – Ramires, Oscar, Hazard – Diego Costa
 
Bänken: Cech, Zouma, Filipe Luis, Willian, Cuadrado, Remy, Drogba
 
Ett hett möte var att vänta där Chelsea inför hemmafansen gärna ville förlänga sin sejour i Champions League medan PSG gärna ville ha revansch efter förra årets uttåg ut turneringen då Demba Ba ordnade Chelseas avancemang med ett sent 2-0 mål som då fullbordade vändningen.
 
Första halvlek
PSG var alltså tvungna att göra mål och de var också laget som startade bäst och visade att de ville framåt. Chelsea blixtrade till genom snabba omställningar signerade Eden Hazard, men inget av lagen kom till några riktiga farligheter. Matchen var taktisk och ett ställningskrig där inget av lagen ville bjuda på något.
 
Efter en dryg halvtimme kom matchens första stora beslut från domare Kuipers. Zlatan Ibrahimovic kom in sent i en duell med Oscar. Solklar varning eller? Domaren plockade direkt fram det röda kortet och stämningen på planen var allt annat än vänskaplig när Zlatan vandrade av planen och lämnade ett decimerat PSG kvar. Att säga att utvisningen var tuff är definitivt ingen överdrift.
 
Stämningen på planen fortsatte vara hård halvleken igenom och främst kanske David Luiz och Diego Costa utmärkte sig där David Luiz armbåge mot Diego Costa nog var den tuffaste och tydde på en tydlig taktik att få Diego Costa ur balans. Trots några mindre eller något större övertramp från de båda herrarna så klarade de sig båda utan kort halvleken igenom.
 
Innan Kuipers fick sätta pipan i munnen för att blåsa av den första halvleken tog han sitt andra stora beslut då Diego Costa tråcklade sig igenom motståndarförsvaret och in i straffområdet där Edinson Cavani satte stopp. Solklar straff eller? Kuipers såg ut att tveka en stund innan han lät spelet fortsätta och en mycket irriterad Diego Costa fick se sig blåst på en straff. Ingen straff och kanske något av en kompensation för utvisningen på Zlatan? Hur som helst, mållöst i halvtid men en utvisning för PSG som alltså stod inför en än tuffare utmaning inför den andra halvleken.
 
Andra halvlek
När spelarna vandrade ut för den andra halvleken tog Willian över Oscars plats. Ett byte som direkt kunnat resultera då Willian slog en frispark som sånär ställde Salvatore Sirigu. Ramires fick syna ett gult kort innan Cavani fick ett jätteläge. Han rundade Thibaut Courtois men avslutet, från snäv vinkel, mot det öppna målet tog i stolpen.
 
Chelsea förde spelet mot ett PSG som backade hem, men kring mitten av halvleken svängde initiativet och PSG kunde skapa tryck mot ett oroligt Chelsea. I matchens 73:e minut trodde många att det röda kortet ännu en gång skulle visas då en irriterad Diego Costa satsade hårt och sent mot Thiago Silva. Ser man på Zlatans och Diego Costas satsningar så kändes den senare som klart tuffare, men utgången blev endast ett gult kort. Även David Luiz varnades i efterdyningarna och stämningen var åter het.
 
Den hetsiga stämningen gav Chelsea ett välbehövligt break och läget kändes lugnare därefter. I den 81:a minuten blev läget än bättre då Gary Cahill som så många gånger förr höll sig på rätt plats i straffområdet vid en hörna. Diego Costa missade sin volley men bollen till Cahill som inte missade sin utan dunkade in 1-0 till Chelsea.
 
Innan avspark kom ett dubbelbyte från PSG då Adrien Rabiot och Ezequiel Lavezzi kom in istället för Blaise Matuidi och Marco Verratti. Två offensiva byten och jakten på ett mål intensifierades nu. Mourniho svarade omgående genom att sätta in Zouma istället för Matic i ett byte som innebar ökad snabbhet men bibehållen styrka.
 
PSG flyttade fram och fick omgående utdelning då David Luiz satte kvitteringen med en kraftfull nick på hörna. Kvitterat till 1-1 och förlängningsläge med bara fyra minuter plus stopptid kvar. Chelsea jagade med tillförsikt ett avgörande, men kom aldrig till någon riktigt läge innan slutsignalen ljöd och förlängning var ett faktum.
 
Förlängning
Födelsedagsbarnet Didier Drogba drog av sig överdragskläderna och gjorde sig redo. En överhet Diego Costa utbytt? Nej, Mourinho valde istället att plocka ut Ramires i ett byte som vittnade om att Chelsea inte ville vänta in ett straffavgörande.
 
Fem minuter in i förlängningen blåste Kuipers ännu en gång i sin pipa men denna gång pekade han samtidigt mot straffpunkten i bortalagets straffområde efter en hands av Thiago Silva. Hazard, som var osynlig i den andra halvleken, stegade fram och rullade kallt in 2-1 till Chelsea. Ett mål som innebar att det inte skulle bli någon straffläggning i matchen.
 
Chelsea fick resterande tio minuter av den första förlängningshalvleken att gå utan att bli tillbakapressade. David Luiz oroade med en bredsidefrispark från långt håll, men Courtois fredade sitt mål och 2-1 stod sig till de avslutande femton minutrarna.
 
Chelsea i förarsätet men ett mål skulle ändra på allt. I den 113:e minuten såg målet ut att komma men Courtois räddade Thiago Silvas nick. På den efterföljande hörnan satte Thiago Silva fram huvudet igen och denna gång nådde inte Courtois bollen och ställningen var 2-2. Ett resultat som innebar att Chelsea var ute ur turneringen.
 
Fem minuter kvar och full satsning framåt från Chelsea. Skulle tiden räcka till? Chelsea försökte men PSG kunde relativt ohotade få tiden att gå och Chelsea missade alltså chansen att avancera till kvartsfinal
 
Sammanfattning
Chelsea är ute ur Champions League efter en ganska svag prestation där en ledning mot ett PSG med tio man tappades två gånger om efter kvitteringar från bortalaget på hörnor. Att PSG går vidare får till prestationer på planen i de två matcherna ses som rättvist då Chelsea inte alls kom upp i den kapacitet som krävdes.
 
Kvar att spela om denna säsong är nu Premier League där Chelsea fortfarande är i topp, men det krävs vassare prestationer än dagens om ligaledningen ska kunna behållas säsongen ut.
 
Statistik (från chelseafc.com)

Chelsea (4-2-3-1): Courtois – Ivanovic, Cahill, Terry (c), Azpilicueta – Fabregas, Matic (Zouma 83) – Ramires (Drogba 90), Oscar (Willian 45), Hazard – Diego Costa
Oanvända avbytare: Cech, Filipe Luis, Cuadrado, Remy
Mål: Cahill 81, Hazard 96 (straff)
Varningar: Oscar 37, Ramires 51, Diego Costa 73

PSG (4-3-3): Sirigu – Marquinhos, David Luiz, Thiago Silva (c), Maxwell – Verratti (Rabiot 86), Thiago Motta, Matuidi (Lavezzi 86) – Pastore (Van der Wiel 116), Ibrahimovic, Cavani
Oanvända avbytare: Douchez, Camara, Digne, Bahebeck
Mål: David Luiz 86, Thiago Silva 114
Utvisning: Ibrahimovic 32
Varningar: Thiago Motta 33, Matuidi 40, David Luiz 73, Verratti 74

Domare: Bjorn Kuipers (Holland)
Publik: 37 692