Chelsea – Stoke 2-1

Inför

José Mourinho valde något oväntat att inte chansa med Diego Costa från start, utan när startelvorna släpptes så var det istället Loic Remy som enligt pappret skulle agera spjutspets. Ramires fick även han slå sig ner på bänken, då Oscar prioriterades som offensiv mitt där Fabregas alltså istället fick gå ner till Matic och bilda defensivt innermittfält. I Stoke kom ingen av de förväntade ytterbackarna Phil Bardsley eller Eric Pieters till start, utan Geoff Cameron och Marc Wilson flankerad Philipp Wollscheid och kapten Ryan Shawcross istället. Inte heller Marko Arnautovic fick förtroende från start, utan istället valde Mark Hughes att satsa på Stephen Ireland. Startelvorna, således:

Chelsea (4-2-3-1): Thibaut Courtois; Branislav Ivanovic, Gary Cahill, John Terry (K), Cesar Azpillicueta; Nemanja Matic, Cesc Fabregas; Willian, Oscar, Eden Hazard; Loic Remy

Stoke (4-2-3-1): Asmir Begovic; Geoff Cameron, Ryan Shawcross (K), Philipp Wollscheid, Marc Wilson; Steven N’Zonzi, Glenn Whelan; Jonathan Walters, Charlie Adam, Stephen Ireland; Mame Biram Diouf

Första halvlek

Jonathan Moss blåser igång matchen och Chelsea tar kontrollen på en gång. Publiken har knappt hunnit sätt sig innan Chelsea fått en hörna som leder fram till att Gary Cahill brukar sin funktionella mittbacksteknik längs kortlinjen innan han spelar in till Loic Remy, som via en Stoke försvarare får till ett avslut som Begovic får lite problem med att rädda. Remy börjar annars piggt, och inom några minuter har han tvingat Begovic till ytterligare en räddning när han av Oscar blir framspelad i djupled och ur något snäv vinkel prickar den enorme bosniern i Stokes mål.

Det offensiva mittfältet tillsammans med Fabregas terroriserar Stoke fullständigt inledningsvis, och Chelsae dominerar fullständigt de första 20 minutrarna. Stoke lyckas knappt etablera ett enda anfall på offensiv planhalva, medan Chelsea inte lyckas överföra det stora spelövertaget till något direkt konkret, där det fina spelet ofta resulterar i resultatlösa frisparkar och hörnor.

Efter hand börjar dock Stoke jobba sig in i matchen, och runtomkring den 26:e gör Matic ett katastrofalt försök till en rensning i eget straffområde, där bollen hamnar rätt hos N’Zonzi något meter utanför straffområdet, men det lätt skruvade avslutet dyker tyvärr, för Stokes del, inte tillräckligt tidigt. Nära dock. När Chelsea istället anfaller är det som så ofta Hazard som är kompositör, och så även denna eftermiddagen där han genom flera individuella prestationer lyckas skapa lägen både för sina lagkamrater och sig själv. Ett sådant kommer i den 29:e minuten där Oscar blir helt friställt mitt i Stokes straffområde, men brassens avslut med vänstern rullar tamt utanför Begovic stolpe.

Matchens första mål kommer istället några minuter senare när Chelsea vänder fram och tillbaka på spelet runt Stokes straffområde, innan Fabregas tillslut blir framspelad av Willian i djupleda mot kortlinjen, och där via en skottfint görs ner av Philipp Wollscheid. Domare Moss pekar på straffpunkten, och fram kliver Eden Hazard och rullar in 1-0 hur kyligt som helst. 1-0 Chelsea i den 39:e matchminuten!

Första halvlek börjar därefter mattas av något, där Chelsea även fortsättningsvis behåller kontrollen. Detta fram tills att Charlie Adam får bollen på egen planhalva, observerar att Courtois står långt ut, och från 60 meter lyfter in kvitteringen. 1-1 Stoke i den 44:e minuten! Ett kandidat till säsongens mål, utan tvekan, trots att Courtois står väldigt långt ut. Svagt av belgaren. Chelsea lyckas etablera ytterligare en forcering för att återta ledningen innan halvtidsvilan, men misslyckas med detta. Delad poäng i halvtidsvilan, således.

Andra halvlek

Mourinho väljer att i halvtidsvilan plocka av Oscar, och istället slänga in Diego Costa bredvid Loic Remy längs fram, vilket signalerar ett tydligt budskap: Chelsea ska återta ledningen så snabbt som möjligt.

Hazard inleder även den andra halvleken piggt, och kommer till ett bra läge direkt, där han driver in från högerkanten och i höjd med straffområdet får iväg ett bra avslut med vänstern, som Begovic dock gör en bra räddning på. Detta får igång publiken på Stamford Bridge, som det tråkiga resultatet till trots nu sjunger fram sitt lag rejält.

Willian slår en lurig frispark, där han första tar sats, backar, och sedan slår iväg bollen, någonting som ställer samtliga inom straffområdet, varpå inlägget via en touch blir en farlighet som Begovic gör en ny bra räddning på. Strax därefter signalerar Diego Costa för byte, och chansningen som José Mourinho väljer att ta när han slänger in brassespanjoren misslyckas alltså fatalt. Vi får hoppas att det inte var något alltför allvarligt som stoppade Costa från ytterligare spel. Didier Drogba ersätter, hur som helst.

I den 62:a minuten gör sedan Begovic sitt enda misstag denna match när han försöka rulla igång ett snabbt anfall, som Hazard istället fångar. Belgaren avancerar mot straffområdet, och släpper sedan kyligt till Loic Remy som enkelt kan lägga in bollen i öppet mål. 2-1 Chelsea i den 62:a minuten! Fransmannen blir direkt efter målet utbytt till stående ovationer, samtidigt som Mark Hughes väljer att agera genom att slänga in Marko Arnautovic för Mame Biram Diouf. Stoke får omgående efter avsparken ett bra läge, där Steven N’Zonzi avancera centralt mot straffområdet, och tillslut får iväg ett avslut som studsar förbi Courtois och tar i ytterstolpen. Läskigt nära ytterligare en kvittering, där. 

Chelsea fortsätter även efter ledningsmålet att kontrollera matchen, även ifall Stoke nu mer frekvent lyckas ta sig in på Chelseas planhalva. I den 78:e byts även Peter Crouch och Eric Pieters in, istället för Stephen Ireland och Charlie Adam.

Hazard dribblar sig i den 80:e minuten återigen igenom Stokes backlinje, och tar sig ner till kortlinjen där han spelar in till Cuadrado. Colombianen har mer eller mindre öppet mål, men lyckas inte, trots två försök, att få bollen förbi Begovic. Svagt, och visst har inte Cuadrados inledande period i Chelsea varit alltför lovande, någonting Mourinho ger en bild av när han i samband med missen ser ut att vilja slita av sig sitt hår på sidlinjen.

Matchen mattas nu av, och Chelseas offensiv lämnas nu i princip helt och hållet åt frontfyran, vilket man inte minst märker genom att Branislav Ivanovic inte längre är uppe i offensivt straffområde vid varje anfall. Stoke kommer med något enstaka hot, men inget kvalificerat som på allvar hotar Courtois i målet. Klockan tickar istället i väg, och efter fyra minuters tillägg blåser Jonathan Moss av matchen och förkunnar att Chelsea behåller ledningen ner till konkurrenterna!

Analys

Matchen såg ungefär ut så som jag spådde i ”Inför”-rapporten, där Chelsea dominerar och Stoke ligger väldigt lågt. Att Stoke skulle ligga så lågt som man gjorde hade jag inte förväntat mig, utan jag trodde att man skulle försöka kontra i betydligt större utsträckning än vad man gjorde. Man lyckas knappt etablera ett enda anfall som leder till en kvalificerad målchans, och vore det inte för Charlie Adams individuella briljans så hade det här enkelt kunnat rubriceras som en promenadseger för Chelsea. Chelsea för en mycket bra match, där man visar på höstens tendenser med ett mycket rappt och effektivt passningsspel, som ofta sätter de offensiva spetsarna i bra lägen. Hazard är återigen den som står ut, och mycket riktigt som jag efterfrågade i ”Inför”-rapporten så är det han som är segerorganisatör genom ett mål och en assist. Sammanfattningsvis: ”Three points down, sixteen to go”.

Matchstatistik: 

Chelsea (4-2-3-1): Courtois; Ivanovic, Cahill, Terry (K), Azpilicueta; Matic, Fabregas; Willian, Oscar (Diego Costa h/t) (Drogba 56), Hazard; Remy (Cuadrado 63).
Oanvända avbytare: Cech, Filipe Luis, Zouma, Ramires, Cuadrado
Målskyttar: Hazard (straff) 38, Remy 62

Stoke City (4-4-2): Begovic; Cameron, Shawcross (K), Wollscheid, Wilson; Ireland (Crouch 77), Whelan, N’Zonzi, Adam (Pieters 77); Walters, Diouf (Arnautovic 63).
Oanvända avbytare: Butland, Bardsley, Muniesa, Sidwell
Målskyttar: Adam 44
Varningar: Whelan 25, Shawcross 30, Ireland 45+2, Adam 65, Wollscheid 68

Totalt antal skott: 19-7 
Skott på mål: 10-2 
Bollinnehav: 61%-39% 

Domare: Jonathan Moss
Publik: 41,098