Chelsea på export

Som fotbollsspelare går det inte längre att sparka boll mellan augusti och maj och sedan tro att man förtjänat lite ledighet. Oavsett om man precis vunnit ligatiteln eller inte. I dagens kapitalfixerade fotbollsvärld så handlar allt om klubbens varumärke, och hur man väljer att marknadsföra detta. Det är därför inte konstigt att de flesta klubbarna väljer att resa till nya kapitalstarka marknader som Asien, Australien och USA. Ofta brukar dessa jippon äga rum under somrarna, men inte nu längre. Chelsea landar en knapp vecka efter att man vunnit Premier League i Thailand, där man redan på lördag ska möta ett thailändskt All Stars-lag.

Truppen som ska göra detta består dels av några av de spelare som precis avslutat en tio månader lång säsong, dels några av de mer framstående akademispelarna. Truppen i sin helhet:

Petr Cech, Mitchell Beeney, Jamal Blackman, Branislav Ivanovic, John Terry, Andreas Christensen, Nathan Aké, Cesar Azpillicueta, Ola Aina, Jay Dasilva, Jake Clarke-Salter, Ruben Loftus-Cheek, Jeremie Boga, Charlie Colkett, Jordan Houghton, Charly Musonda, Nemanja Matic, John Obi Mikel, Eden Hazard, Isiah ”Izzy” Brown, Dominic Solanke, Diego Costa, Loic Remy.

Av de A-lagsspelare som saknas är Juan Cuadrado (Colombia), Filipe Luis (Brasilien) och Willian (Brasilien) som alla ska delta i Copa America, Cesc Fabregas som äntligen ska operera den där näsan, Oscar och Ramires ska återhämta sig från diverse sjukdomar och skador samt Thibaut Courtois vars fru ska föda barn inom kort.

Truppen landade alltså i Thailand tidigare idag (torsdag), och både Mourinho samt Terry har hunnit uttala sig om sina förväntningar på resan till den officiella resan. Först ut var Mourinho:

”Senast vi var här var vi inte mästare, så det är viktigt att komma hit igen då vi vet att vi har en stor supporterskara här.”

”För dem [supportrarna] är det inte bara en match, utan en möjlighet att få fira ligatiteln tillsammans med oss. Efter en lång säsong är det egentligen inte optimalt att resa så långt, men det får bli optimalt eftersom vi verkligen vill komma och göra våra supportrar nöjda. Det blir en bra upplevelse för dem thailändska spelarna att möta oss.”

Mourinho har de senaste dagarna verkligen gjort en poäng av att ligatiteln bärgades relativt enkelt den här säsongen. Häromdagen på klubbens officiella ceremonimiddag kombinerade han till exempel hånfulla resonemang i sitt tal till en grafik som tydligt föreställde Manchester United, Arsenal och Manchester City. Video på det går att se här. På plats i Thailand går han dock tillbaka till den något mer ödmjuka inställningen:

”Det är väldigt svårt att vinna två ligatitlar på rad. Vi vet att alla våra konkurrenter inte är nöjda och att dem kommer att vara revanschsugna, så vi måste därför vara ännu bättre nästa säsong än vad vi var under denna.”

”Ligan är väldigt konkurrenskraftig så vi kommer behöva starta med samma koncentration och motivation som vi gjorde denna. Samtidigt måste vi även försöka göra bättre ifrån i Champions League. Den här säsongen åkte vi visserligen ut utan att förlora, men vi måste uppenbarligen göra bättre ifrån oss.”

Att Mourinho i nuläget är väldigt nöjd med både sin egen och klubbens situation råder det dock ingen tvekan om:

”Jag är i en väldigt bra situation själv, jag gillar både spelarna och klubben jag jobbar med.”

”Jag behöver inte ens motivera dem, då de motiverar sig själva. Jag kan försöka “pusha”, men de ’pushar’ tillbaka. Vi både vinner och förlorar tillsammans.”

”För tillfället är alla i klubben väldigt nöjda. Jag är nöjd med spelarna, och spelarna är nöjda med mig. Supportrarna är nöjda med både mig och spelarna, så efter slutet på ett fantastiskt decennium, försöker vi nu bygga inför nästa, och ligatiteln samt cuptiteln var en början på detta.”

Även John Terry är på plats och representerar klubben, givetvis, och även han har hunnit lämna några kommentarer. Han var med i Thailand redan 2011, men är inne på samma spår som Mourinho när det gäller att återvända:

”Det är härligt att vara tillbaka. Vi har haft några gryma resor hit och för fansen att nu få se oss som mästare är underbart både för oss och dem. Vi ser fram emot matchen och vi är här för att vinna den.”

”Vi är här för att vinna, och ser en stor stolthet i det när vi möter några av dem bästa spelarna från deras [Thailands] liga. Förhoppningsvis blir det en bra match.”

”Vi har flera stjärnor här som spelat i ligan. Vi är här för att imponera. Det är en möjlighet för supportrarna att se oss på plats, och förhoppningsvis ska vi inte göra dem besvikna. Vi är nöjda med att ha vunnit ligan men vi har två matcher kvar och hoppas kunna prestera.”

Att Chelsea enligt Terry ska vinna är det inget snack om, men enligt kutym utomlands måste givetvis vår lagkapten även hylla motståndarna något:

”När du kommer hit förstår du hur bra de är [de thailändska spelarna], hur vältränade de är, hur mycket energi de har, och deras förmåga är fantastisk. Det blir en tuff match mot All Stars-laget, med de bästa spelarna från deras liga, och det är en rolig uppgift för oss att möta deras bästa spelare.”

Givetvis en hel del PR, men förhoppningsvis ett och annat kort av sanning i alla fall något av citaten.

Matchen spelas hur som helst klockan 13.00 på lördag, och går att ses på Chelsea TV.
 
Fotnot: Alla citat är hämtade från Chelseas officiella hemsida