Chelsea – Newcastle 2-0

Chelsea - Newcastle 2-0

Cabella gjorde sin bästa match för Newcastle och hade fint samarbete med Janmaat.


En mycket bra första halvlek av Newcastle räckte inte mot Chelsea. Serieledarna har nu 10 raka segrar på hemmplan i ligan.

Det var många väntade namn i Newcastles elva, den positiva nyheten var att Krul var tillbaka i målet. Laget enligt följande:
 
Krul; Jaanmat – Williamson – Coloccini – Dummett; Colback – Anita; Cabella – Sissoko – Gouffran; Perez
 
På bänken var Ameobi tillbaka. Bänken i sin helhet:
 
Santon, Haidara, Vuckic, Ameobi, Riviere, Satka, Woodman
 
För Chelseas del valde Mourinho något överraskande, åtminstone för mig, att starta med Cech och Zouma. Hela elvan:
 
Cech; Ivanovic – Zouma – Terry – Azpilicueta; Matic – Fabregas; Willian – Oscar – Hazard; Costa
 
Bänken: Filipe Luis, Ramires, Drogba, Mikel, Courtois, Remy, Cahill
 
Första halvlek
 
Inledningsvis visar Newcastle vilja att anfalla och både Sissoko och Perez ser inspirerade ut. Man lyckas tidigt vaska fram ett bra frisparksläge som Colback tyvärr skjuter i muren. Faktum är att Newcastle har en stor del av bollinnehavet och visar tydligt mod och en vilja att göra detta till en tuff match.
De första 20 minuter är faktiskt Newcastle dominanta och det klart bättre laget. Mest lysande stjärna är Cabella som är på spelhumör. Han är riktigt nära att ge Newcastle ledningen efter en fin dribblingsräd men Terry styr undan hans skott. I 20:e minuten fixar han ytterligare en frispark i farligt läge. Gouffran kliver fram och skjuter ett bra skott som Cech styr rakt ut i straffområdet men ingen Newcastlespelare kan förvalta returen. Istället kan Chelsea ställa om och man får ett 3-mot-1 läge men ett fantastiskt hemjobb av Colback gör att hotet kan avvärjas.
 
Efter 25 minuter höjs tempot och Chelsea börjar arbeta sig in i matchen. Men det är fortfarande Newcastle som känns farligast. Cabella får ytterligare en fantastisk chans efter att ha vänt bort Terry. Fransmannen försöker sedan, med vänsterfoten, att placera bollen i Cechs bortre hörn men Chelseas målvakt gör en kvalitetsräddning. Sissoko får nästa kvalitetschans när han åter från högerkanten kommer förbi Terry och skjuter med all kraft rakt mot närmsta kryss. Tyvärr tar den i ribbkrysset.  I samma veva tvingas Azpilicueta utgå på grund av skada. In kommer Filipe Luis, Ingen dålig avbytare för Mourinho att slänga in.
 
Efter 40 minuter är det fördel 9-1 till Newcastle när det gäller skottförsök. Det känns dock oerhört obehagligt varje gång Chelsea ställer om. Och på något sätt känns det typiskt när Chelsea gör 1-0. Det är Willian som tvingar fram en hörna. Han slår den snabbt varpå Ivanovic kan spela bollen snett-inåt-bakåt till en fristående Oscar som kan raka in bollen i mål.  På tilläggstid fäller Williamson Costa precis utanför straffområdet och orsakar en frispark och får ett korrekt gult kort. Krul kan dock rädda Willians skott.
 
Halvtidsanalys
 
Det känns oerhört bittert att ligga under i halvtid. Samtidigt finns det så mycket positivt att ta med sig. Faktum är att jag tycker att det är vår bästa halvlek i år, i synnerhet första 20-25 minuterna. Vi pressar bra, vågar utmana och spelar med ett självförtroende som jag inte sett tidigare. Cabella har varit helt fantastisk. Tillsammans med Sissoko har de varit dominanta i matchen. Högerkanten har varit vägen framåt för Newcastle.  De gånger Chelsea ställer om ser man att de besitter oerhört mycket kvalité i laget. Och det känns inte oväntat att de lyckas exekvera när chansen väl kommer.
 
Andra halvlek
 
Newcastle faller något djupare i sitt försvarsspel i inledningen av halvleken samtidigt som Chelsea höjer intensiteten i sitt spel. Chelsea kan kontrollera bollen.  Matchbilden påminner allt mer om den på förhand förväntade där Chelseas äger bollen och deras offensiva hot kombinerar sig till farligheter. Helt väntat kommer också 2-0 i 59:e minuten. Det är ett mycket vackert anfall där Oscar till slut klackar fram bollen till Costa som kyligt väntar in rätt läge och placerar in bollen bakom Krul. 
 
I 63:e kommer Ameobi istället för Gouffran, som inte utmärkt sig idag heller. Ameobi är nära direkt när hans chansinlägg håller på att ställa Cech men Chelseamålvakten kan styra till hörna. I anfallet därpå får Dummett ett gult kort efter att ha kapat Willian. Matchbilden med Chelseadominansen består. Det är främst från deras vänsterkant med Hazard, som haft flera fina dribblingsaktioner, som de hotar. Newcastle har till och med svårt att komma över halvplanen med kontroll på bollen. 
 
Oscar blir varnad i 76:e minuten. Strax därefter byts brassen också ut och ersätts av Ramires. Costa är nära att göra sitt andra mål efter att ha dribblat tre av backarna i Newcastle, men Coloccini lyckas tillslut styra bort hans skott.
 
Costa byts i 84:e minuten ut till förmån för Newcastlebekantingen Remy. Samtidigt går en trött Sissoko ut och ersätts av Riviere.  Ingen an lagen lyckas att skapa något nämnvärt efter det och Chelsea vinner med 2-0
 
Reflektioner

Efter en mycket bra första halvlek är Chelsea överlägsna i andra halvlek och kan enkelt spela av matchen. Deras högre press, intensitet och individuella kvalité är helt avgörande.  Förlusten är det faktiskt inte så mycket att säga om. När jag kommer tänka tillbaka på denna match kommer jag dock inte att tänka på förlusten utan på den första halvleken. En magisk Cabella och Sissoko samt ett mod överlag som jag inte sett under säsongen. Man ser att det faktiskt finns kvalité i laget som kan skaka egentligen vilket lag som helst. Även om det ska poängteras att Chelsea var passivare än vanligt i första halvlek.
 
Det känns oerhört skönt att Krul är tillbaka. Han gör ett par bra räddningar och känns på alla sätt och vis trygg och stabil. Försvaret är godkänt där Jaanmat var bäst och hade bra samarbete med Cabella. Det är tydligt att vi behöver en ny mittback bredvid Coloccini, även om argentinaren själv inte på något sätt var dominant idag.
 
På mitten fick vi se en klassisk ”Colbackinsats” med bra närkampsspel och en del bra passningsspel. Anita var relativt osynlig och hade som väntat svårt i närkampsspelet men kändes dessutom slarvig ut med bollen.  Abeid eller Tiote hade varit nyttig idag. Gouffran var, som jag redan nämnt, osynlig även idag. Sissoko gör en mycket bra första halvlek men som övriga tröttnar han i andra när Chelsea ökar tempot. Cabella gjorde sin överlägset bästa halvlek och var en av matchens stora behållningar.  Perez var finurlig men kom inte till den där riktigt farliga chansen.

ChelseaNewcastle

P. Cech
J. Terry
B. Ivanovic
C. Azpilicueta
K. Zouma
C. Fabregas
B. Willian
Oscar
E. Hazard
N. Matic
D. Costa

Avbytare
L. Rémy
Ramires
F. Kasmirski
D. Drogba
G. Cahill
J. Obi Mikel

T. Krul
D. Janmaat
F. Coloccini
M. Williamson
P. Dummett
R. Cabella
J. Colback
M. Sissoko
V. Anita
Y. Gouffran
A. Perez

Avbytare
M. Haidara
H. Vuckic
S. Ameobi
E. Rivière
F. Woodman
L. Satka
D. Santon

0 KOMMENTARER     

674 VISNINGAR

Email


Fler artiklar om
Newcastle

Chelsea – Newcastle 2-0
Newcastle
En mycket bra första halvlek av Newcastle räckte inte mot Chelsea. Serieledarna har nu 10 raka segrar på hemmplan i ligan.
2015-01-11 11:20:09

Inför Chelsea – Newcastle
Newcastle
Carver siktar på sin första seger när Newcastle åker till London för att möta Chelsea.
2015-01-09 20:28:19

I väntan på nå-got (Godot)
Newcastle
Ja, jag vet. Rubriken är något lam som ordvits men Samuel Becketts absurda teaterpjäs ”I väntan på godot” påminner mycket om att vara Newcastle supporter. Nämligen en väntan och längtan på något som aldrig kommer.
2015-01-07 18:42:55

Det omöjliga jobbet
Newcastle
Spelarna säljs, inga köps, truppen är för tunn för cuper och det är dåligt betalt. Samtidigt är fansens förväntningar alldeles för höga. Vem i helsike vill träna Newcastle?
2015-01-04 23:01:00

The cups are not a priority
Newcastle
Det har gått 60 år sedan Newcastle vann en inhemsk titel. Det kommer att gå ett år till och det är ingen slump.
2015-01-03 18:38:50

Inför FA Cupen: Leicester – Newcastle
Newcastle
För ett par år sedan satt Nigel Pearson bredvid Glenn Roeder på Newcastle Uniteds tränarbänk. Idag möter han en annan före detta assisterande tränare i John Carver när Newcastle gästar chipsarenan Walkers Stadium.
2015-01-03 12:15:42

Newcastle – Burnley 3-3
Newcastle
Första matchen utan Alan Pardew slutade i en välbekant kollaps. Newcastle tog ledningen tre gånger men föll ihop som ett korthus i andra halvlek. En poäng smickrade till slut hemmalaget.
2015-01-01 21:28:36

The king is dead, long live the lads
Newcastle
Alan Pardew har lämnat byggnaden under de mest oväntade och bisarra omständigheterna. För Newcastle United öppnar flytten för efterlängtad frisk luft.
2014-12-30 10:15:00

Uppdatering: Officiellt – Alan Pardew pratar med Crystal Palace
Newcastle
Newcastle och Crystal Palace har under måndagskvällen bekräftat att Alan Pardew pratar med Palace.
2014-12-29 23:30:00

3-2 seger mot Everton
Newcastle
Newcastle vänder ett 0-1 underläge till en 3-2 seger.
2014-12-29 12:20:22