Aston Villa – Chelsea 0-4 (0-2)

Inför

Inför matchen ställde jag frågan kring hur Guus Hiddink skulle välja att möta den sista delen av säsongen: lufta ungdomarna, eller fortsatt försöka ställa upp med den ”bästa” elvan i varje match. När startelvan inför matchen mot Villa presenterades visade det sig tydligt vilken väg holländaren hade valt, där amerikanen Matt Miazga fick göra debut samtidigt som samtliga av Abdul Baba Rahman, Ruben Loftus-Cheek och Robert Kenedy också fann uppskrivna från start. Startelvan i sin helhet:

Chelsea (4-2-3-1): Thibaut Courtois; Cesar Azpilicueta, Matt Miazga, Branislav Ivanovic, Abdul Baba Rahman; Cesc Fabregas, John Obi Mikel; Pedro Rodriguez, Ruben Loftus-Cheek, Robert Kenedy; Loic Remy

Om Chelseas elva var något oväntad så var Aston Villa motsatsen. Exakt den elvan som förutspåddes ställdes upp, med enda undantaget att Micah Richards hunnit bli spelklar och kliver in i mittförsvaret. Startelvan i övrigt:

Aston Villa (4-3-3): Brad Guzan; Alan Hutton, Micah Richards, Joleon Lescott, Aly Cissokho; Carlos Sanchez, Ashley Westwood, Idrissa Gueye; Carlos Gil, Rudy Gestede, Jordan Ayew

Första halvlek

Första tio känner lagen uppenbarligen lite på varandra. Chelseas ungdomar försöker komma in i kostymen, och ingen riktigt matchbild hinner etableras, utan spelet går lite fram och tillbaka utan några. Chelsea får en hörna i den 10:e minuten som nickas bort och går ut till Pedro i en position strax utanför straffområdeslinjen, som Cruyff-fintar sin back innan han försöker på en hårt bredsida mot Guzans vänstra kryss. Bollen går precis över, men ger Chelsea en injektion där laget efter denna möjlighet tar tag i matchen.

Robert Kenedy fortsätter se intressant ute till vänster, och har ett bra samarbete med Loftus-Cheek som spelar i den centrala offensiva rollen. Den unge engelsmannen uppvisar för övrigt en otrolig styrka kring bollen, där han täcker den oerhört bra. I den 19:e minuten ligger bollen i nät, efter att Fabregas hittat Pedro med en lång djupledsboll från mittplan. Tyvärr döms det, visserligen korrekt, bort för offside, men vill ändå nämna den geniala passningen av Fabregas där.

I den 22:e minuten tvingas Loic Remy kliva av efter någon slags skadekänning, och ersätter gör ingen annan än den förlorade sonen Alexandre ”Ankan” Pato. ”We forgot you were here!”, sjunger Chelseafansen, som uppenbarligen roar sig över att äntligen få se den lite underliga transfern i spel.

I den 26:e minuten kommer sedan matchens första mål. Chelsea bygger upp ett långt anfall som börjar på vänsterkanten, flyttas över till mitten där Obi Mikel visar upp några oväntade tekniska färdigheter och vänder bort ett flertal motståndare, innan han hittar ut till Azpilicueta ute till höger, som spelar in bollen till Loftus-Cheek som via en försvarare kan styra bollen direkt förbi Guzan i målet. 1-0 Chelsea i den 26:e minuten! Även Pato slog sin första passning i den långa sekvensen som leder till målet, till bortafansens stora förtjusning.

Några minuter senare är Aston Villa framme i Chelseas straffområde, dit man tagit sig väl smärtfritt. Jordan Ayew får till ett bra avslut som Courtois gör en bra räddning på, men returen hamnar hos Baba Rahman som rensar rakt på Gestede vilket gör att bollen går som en rikoschett mot Courtois, som på ren reflex lyckas greppa bollen. Aston Villa har vid den här tidpunkten jobbat sig in i matchen, och får även en frispark bara några meter utanför straffområdeslinjen, som Courtois dock enkelt kan rädda.

I den 36:e minuten vinner Fabregas tillbaka bollen högt upp i plan, och spelar bollen till en framrusande Baba Rahman ute på vänsterkanten. Ghananen bryter in i straffområdet och avslutar, men Guzan gör en bra räddning. På en frispark lång utifrån någon minut senare lyfts bollen in mot Ivanovic, som återigen tvingar Guzan till en bra räddning. Ayew har en ny bra chans när Aston Villa bygger upp ett fint anfall från vänsterkanten i den 40:e minuten, men avslutet går strax utanför Courtois vänstra stolpe.

Strax innan klockan hunnit slå 45 vinner Chelsea på nytt bollen högt upp i plan, och Loftus-Cheek får en chans som dock går precis utanför. Chelsea gör en slutforcering under de tre stopptidsminuterna, och belönas när Pato brottas ner av Aly Cissokho och tilldelas straff. Ankan tar straffen själv, och kan efter en knapp halvtimme in i sin debut göra sitt första mål i Chelseatröjan. 2-0 Chelsea i den 45+3:e minuten!

Andra halvlek

Den andra halvleken inleds med att Oscar byts in istället för Kenedy. Chelsea behöver bara 45 sekunder på sig att göra ett ytterligare ett mål, i ett otroligt vackert anfall. Pato vänder upp med bollen på mittplan, spelar ut till Oscar som driver fram med bollen innan han i höjd med straffområdet väggar bort hela Villaförsvaret tillsammans med Pato, och till sist spelar in bollen till Pedro som enkelt kan rulla in bollen. 3-0 Chelsea i den 46:e minuten!

I och med 0-3 målet börjar stämningen på Villa Park bli väldigt hätsk, i alla fall uppe på läktarna. En banderoll med orden ”No Fight. No Pride. No Effort. No Hope” visas upp, och sammanfattar situationen i Aston Villa. Chelsea fortsätter att föra matchen utan några större svårigheter, och Aston Villa ser under långa perioder helt håglösa ut.

I den 58:e minuten kommer även fyran, och det är återigen Pedro som gör det. Oscar är återigen med i uppbyggnaden när han spelar fram Pato som försöker med ett avslut som Guzan styr ut returen på rätt till Pedro, som enkelt kan göra sitt andra för dagen. 4-0 Chelsea i den 59:e minuten!

När Aston Villa i den 66:e minuten genomför två byten så är det till spridda burop från ett nu halvtomt Villa Park. Fokuset under den andra halvlek kommer efter Chelseas två snabba mål inte att hamna om det som händer på planen, utan på läktarna. Flera plakat, banderoller, och liknande, visas upp i protest mot dels spelarna, dels klubben, och dels ägaren Randy Lerner. Den hätska stämningen på läktaren hjälper inte direkt spelet på planen, där Aston Villa egentligen aldrig ens är nära att sätta en reducering. Den inbytte Jack Grealish tillför visserligen lite kreativitet framåt, och håller på att skapa ett mål direkt när han kommit in, men i övrigt är det fortsatt uddlöst.

Aston Villa gör något slags försök att ändå återupprätta lite heder, och höjer sitt spel något den sista halvtimman. Det är någon halvchans här, något rop på straff där, men överlag är man alltså aldrig nära. I den 74:e minuten byts Pedro ut, och in kommer ännu en debutant i Jake Clarke-Salter. 18-åringen kliver in som mittback, vilket innebär att Chelsea byter över till något slags 3-5-2 system, vilket är en hint om vad vi skulle kunna få se av Chelsea om Antonio Conte blir ny tränare nästa säsong.
 
Matchen spelas av, och under den sista kvarten är det inte mycket att rapportera om. Alan Hutton blir utvisad efter två sena gula kort, men i övrigt är det väldigt lågt tempo och väldigt lite som händer under de sista minuterna av matchen.

Analys

Hiddink måste berömmas för att han vågar ge så pass många ungdomar chansen på en och samma gång. Förhoppningsvis fortsätter han på den nu inslagna vägen under de sista matcherna av den här säsongen, och förhoppningsvis fortsätter tar ungdomarna chansen och visar att de ska vara en del av truppen även nästa säsong. Kul även att se Alexandre Pato komma in och på knappa 90 minuter visa mer än vad Radamel Falcao har gjort på hela säsongen. Kan han nu göra ett par bra matcher innan säsongen slutar så kan ett köp av brasilianaren bli aktuellt.

När det gäller Aston Villa finns det inte så mycket att säga. Laget har uppträtt som en jumbo under hela säsongen, och idag var inget undantag. Skulle man haft en rimlig chans att genomföra en ”great escape” hade en vinst behövts i den här matchen, men istället blir man fullständigt utspelade. Det återstår egentligen bara att tacka för några minnesvärda matcher genom åren, och säga på återseende!