Arsenal och Chelsea visade klass

Även Chelsea visade vad laget är gjort av när det verkligen gäller. 2—0 hemma mot Porto, som missar spel i åttondelsfinalen eftersom Dynamo Kiev slog Maccabi Tel Aviv.

Arsenal reste till Pireus med kravet att vinna med minst två mål för att ta sig vidare trots tre förluster. Och det med en skadedrabbad trupp. Trots att Theo Walcott knappt spelat på länge var den engelske landslagsmannen med i startelvan.

— Vi måste göra mål, motiverade managern Arséne Wenger för Viasat.

Det gjorde Arsenal, efter en knapp halvtimma.

Men där var inte Walcott inblandad. Mesut Özil, i sin starkaste form sedan han kom till Arsenal, kom runt på vänsterkanten och på det låga inlägget kastade sig Olivier Giroud fram och nickade in målet som öppnade dörren till åttondelsfinalerna på glänt.

Problemet var att det krävdes ett till.

Tre minuter in i andra kom det — efter en suverän prestation av Joel Campbell. Costaricanen tog ned bollen på låret, fintade och serverade Giroud som stötte in bollen med vänstern.

Olympiakos var piskat att reducera för att återta andraplatsen bakom Bayern München och försökte och försökte, men i stället fullbordade Giroud sitt hattrick, på straff efter en hands.

— En laginsats från start till slut, en lagprestation och hårt arbete. De först 20—25 minuterna var inte lätta. Olympiakos spelade riktigt bra. Vi fick slutligen målet och i andra visste vi att vi måste försöka gå för (det andra) målet. Vi har en målskytt i bra form. Defensivt var vi magnifika, säger målvakten Petr Cech till Viasat.

Olivier Giroud fyller i:

— Vi visade mental styrka som kollektiv i kväll. Jag sade före matchen att vi var tvungna att spela 100 procent för varandra. Det känns som en lättnad att ha gått vidare. Kanske var det en av mina bästa (matcher i Arsenal) eftersom jag gjorde tre mål men vi höll också nollan.

Självmålet av Portos Marcano efter 12 minuter på Stamford Bridge förde Chelsea till topp i gruppen. Sex minuter in i andra säkrades avancemanget. Willian pricksköt in 2—0 och på hedersläktaren reste sig ägaren Roman Abramovitj och jublade. Nere på linjen kunde managern José Mourinho andas ut. Den hårt pressade portugisen får ha jobbet kvar.

Bayer Leverkusen var ett mål hemma mot redan klara gruppsegraren Barcelona från att snuva Roma på vidare spel i turneringen nästa år. Chicharito kvitterade Leo Messi 0—1 men eftersom Romas möte med Bate Borisov slutade mållöst hade tyskarna behövt ett segermål för att passera Roma.