Statistik – Chelsea under Romans era (del 4 av 4)

Statistik - Chelsea under Romans era (del 4 av 4)

Carlo Ancelotti, manager då Chelsea för första gången vann dubbeln.


Tio år har gått sedan Roman Abramovich tog över Chelsea. Mängder av matcher har spelats och mängder av rekord har slagits och titlar vunnits.

Den 1 juli 2003 blev det klart att Roman Abramovich tagit vid som ägare av Chelsea. En ny ledare inledde en ny era i den då 98-åriga klubbens historia.

Med anledning av Abramovichs tioårsjubileum publiceras på chelseafc.com denna vecka en artikelserie över de rekord som gäller för klubben sedan Roman anlände. Denna artikelserie översätts i sin helhet, del för del, med några kommentarer kring vissa av rekorden tillagda. Del 1, 2 och 3 finns att läsa HÄR, HÄR och HÄR.

Bästa målskillnad i ligan: +71 2009/10 (Premier League-rekord)

Flest gjorda mål under en säsong i samtliga turneringar: 147 st 2012/13

Flest gjorda mål under en säsong i ligan: 103 st 2009/10 (Premier League-rekord)

Flest gjorda mål hemma under en säsong i ligan: 68 st 2009/10 (Premier League-rekord)

Minst antal insläppta mål under en säsong i samtliga turneringar: 34 st 2004/05 och 2005/06

Minst antal insläppta mål under en säsong i ligan: 15 st 2004/05 (Rekord för högsta divisionen i England)

Yngsta spelare: Michael Woods är fjärde yngsta spelare att ha debuterat för Chelsea (2006/07)

Flest spelade matcher under en säsong: 69 st 2012/13

Deltagit i åtta olika tävlingar under en säsong (rekord): 2012/13

Första klubben någonsin att vara mästare i Champions League och Europa League samtidigt

Första och enda London-klubb att vinna Champions League

Chelseas första dubbel vanns under denna era (Premier League + FA Cupen)

Publiksnitt på Stamford Bridge i ligan: 41 517 åskådare

Detta var alltså de avslutande rekorden som Paul Dutton sammanställt på chelseafc.com. Det är en del fantastiska resultat som Chelsea presterat under de senaste tio säsongerna och då har i denna artikelserie inget nämnts kring spelarrekord, bland vilka det säkert finns lika många nämnvärda resultat.

Vi gör ett försök att lyfta ut något extra ur denna samling rekord och dubbelsäsongen 2009/10 kan först få ett extra omnämnande. Carlo Ancelotti skrev på som manager efter att Hiddink valt en annan väg. Tidigt såg vi tecken på att detta skulle bli bra. Inför ett fullsatt Wembley besegrades först United efter straffar i Community Shield. Sedan började Premier League och vinsterna rullade in. Sex raka segrar, inkluderande en 3-0 mot Tottenham, placerade Chelsea högst upp i tabellen. Ett par förluster gav temporära andraplatser, men i stort gick Chelsea på som tåget fram till februari-mars då formen sviktade och tätstriden hårdnande med både United och Arsenal. Arsenal tappade dock ordentligt med endast två vinster på de avslutande sju omgångarna. Titelkampen avgjordes den 3 april på Old Trafford. Joe Cole gav Chelsea ledningen i den första halvleken innan två tveksamma mål präglade avslutningen. Drogba gjorde 2-0 och Macheda reducerade sedan förgäves, ett mål som föregicks av offside och ett som föregicks av en hands. Situationerna har diskuterats (och görs fortfarande), men det som blev odiskutabelt var Chelseas titel. I de avslutande matcherna blev det 7-0 hemma mot Stoke, 2-0 borta mot Liverpool och i den sista matchen säkrades titeln och målrekordet på 103 mål då Chelsea krossade Wigan med 8-0. Minnesvärt från matchen är bland annat Drogbas vilja att vinna skytteligan. Lampard tog straffen själv till 2-0 och säkrade därmed titeln och Drogba fick vänta till den andra halvleken innan han fick sätta dit mål nummer 27, 28 och 29. Chelsea mästare och Drogba skytteligavinnare!

Michael Woods då? I FA Cup-mötet med Macclesfield 2007 fick han komma in med tio minuter kvar. Det blev ett framträdande till i FA Cupen, mer blev det inte för den skadedrabbade engelske U-landslagsmannen som lämnade Chelsea sommaren 2011. Sedan dess har han representerat Yeovil, Doncaster och senast Harrogate Town i Conference North. En karriär som verkade lovande, men som kraftigt stagnerade.

Som avslutning på denna artikelserie nämner vi på nytt de fyra sista rekorden listade ovan. Titelinnehavare av Champions League och Europa League samtidigt. Tyvärr har vi bara EL-titeln kvar nu. Första och enda London-klubb att vinna Champions League. Ett rekord som troligtvis kommer stå sig ett bra tag framöver för nog känns det avlägset att Arsenal eller Tottenham skulle kunna gå hela vägen i turneringen? The double! Nämnda 2009/10 var säsongen då Ancelotti ledde Chelsea till seger i både Premier League och FA Cupen. Dubbeln från 2011/12 är inte så dålig den heller även om det var en annan kombination av turneringar som vanns. Sist då, publiksnittet. I match efter match efter match fyller Chelsea Stamford Bridge till bredden. I Premier League är det alltid fullt och att diskussioner finns kring ny arena är förståeligt.

Det är en fantastisk resa Chelsea varit med om under de tio år Roman funnits i klubben. Titlar har vunnits. Minnen har skapats. Legendarer har vuxit fram. Rekord har slagits. Om tio år kommer många av rekorden bestå, men förhoppningsvis har också några slagits.