Napoli-Chelsea 3-1: Anfallarna levererade!

Napoli besegrade Chelsea med 3-1 på San Paolo. Cavani låg bakom allt och Lavezzi överraskade med att göra två mål.

Napoli genomförde matchen mot Chelsea på ett mycket bra sätt. Redan i fredags mot Fiorentina syntes ett Napoli vi inte sett under en period, koncentrerat, starkt organiserat, man låg hela tiden rätt när man försvarade och det offensiva spelet var giftigt, dessutom gjorde man mål, det blev lite mer stolpe-in än tidigare.

Ikväll höjde sig Napoli ytterliggare i och med motstånd och katalysatorn CL/stora matcher. Återigen visade man prov på en hög högstanivå, man levererade offensivt och defensivt. Första halvlek var jämn, båda lagen var något försiktiga och säkrade bakåt. Maggio och Cavani hade halvlekens bästa chanser, men det var Chelsea och Mata som gjorde 0-1 efter att Cannavaro sparkat halvt i luften vid en rensning.

Känslan därefter var en aning tung, ett misstag som gav ett onödigt bortamål för britterna och visst fanns en rädsla att gästerna nu skulle växa. Men, Napoli reste sig efter några minuter i chock och Lavezzi placerade in 1-1 efter fint förarbete av Cavani. Denne stötte sedan in 2-1 på tillägstid med axel, arm, bröst(?). Cahill protesterade (men inga fler) och repriserna gav ingen sanning. Men Napoli hade vänt på ett imponerande sätt.

Chelsea visade klass och hade en grym första 17-18 minuter av andra halvlek. Man skapade en hel del, några riktigt bra möjligheter men framförallt dominerade man stort och allt spel var på Napolis halva. Där sjönk de ljusblå för långt ner och det kunde ha straffat sig. Det var först i den 65 minuten som spelet jämnades ut och britternas press la sig. Campagnaro spelade upp bollen till Cavani som vann duellen med Luiz och serverade Lavezzi som inte kunde missa målet.

Därefter fanns det ett par situationer där Chelsea med större koncentration i avsluten hade kunnat göra ett mål och Napoli hade lite tur. Maggio fick även chansen att göra 4-1, tyvärr räddades hans läge på mållinjen och kanske hade 4-1 skapat fel självsäkerhet inför returen i London. Nu måste man vara på tårna.

Det defensiva spelet var ytterst säkert idag, Cannavaros misstag till trots. Ibland föll man för mycket, både hela laget, men även i individuella situationer då Chelseas Ivanovic, Drogba och Ramires tilläts promenera in i straffområdet innan man stötte. De måste mötas tidigare genom att gå in på kropp…

Lavezzi gör två mål och var lysande. Maggio och Zuniga slet i båda riktningarna, Maggio var mer offensiv och syntes mer. Gargano och Inler höll mitten suveränt, Gargano grym som bollvinnare idag. Cavani är ändå kanske matchens spelare i och med att han var fantastiskt bra idag, rörlig och synlig. Han låg bakom alla mål, samt även tre andra bra möjligheter. Cavani skapade mål och målchanser. Jag tycker han gör en av sina bästa matcher för säsongen. Dock ska sägas att han fick en del hjälp av ett ibland svagt Chelseaförsvar. Vid flera tillfällen tog han bollen för enkelt, Lavezzis sista är ett direkt resultat av en usel försvarsinsats av Luiz.

Läget inför returen ser bra ut även om Chelsea fortfarande har bra chans att vinna sammanlagt. Det går inte att falla så lågt ner i London, då kommer Chelsea göra ett mål och då börjar nerverna dyka upp. Man måste möta hyfsat högt upp och inte agera hanbollsförsvar. Då är nämligen 3-1 inte en tillräcklig ledning. Men låt oss njuta denna kväll, en fantastisk kväll… Som vi brukar säga på redaktionen, kom ihåg att vi mötte Grossetto i serie C för sex år sedan- nu är vi här… Vilken fest!

Startelvor
NAPOLI (3-4-2-1): 
De Sanctis; Campagnaro, Cannavaro, Aronica; Maggio, Gargano, Inler, Zuniga; Hamsik, Lavezzi; Cavani.
Bänk: Rosati, Grava, Britos, Fernandez, Dzemaili, Dossena, Pandev.

CHELSEA (4-3-3): Cech; Ivanovic, Cahill, David Luiz, Bosingwa; Ramires, Meireles, Malouda; Mata, Drogba, Sturridge.
Bänk: Turnbull, Cole, Essien, Lampard, Mikel, Kalou, Torres.

Mål: Mata 27, Lavezzi 38, Cavani 45, Lavezzi 65