Gästkrönikan: En liten hyllning till en stor man

Gstkrnikan En liten hyllning till en stor man

Under dessa ”dystra” tider för oss Chelsea-supportrar så tycker jag att det är på sin plats med en liten hyllningshistoria och en liten påminnelse på att vi med blått hjärta här uppe i norr inte har det så värst ändå…

Jag kommer inte ihåg exakt när denna historia utspelar sig men det måste vara en sommar för ca. 15 år sedan. Detta var alltså innan den tid då Chelsea prenumererade på topplaceringar och vi Chelsea-fans ofta var väldigt lätträknade, så det var alltid lite speciellt så fort man såg någon annan med det majestätiska lejonet på bröstet.

Historien handlar om en blyg ”liten” pojke på tio-tolv år som tack vare sin far oftast gick runt i kungsblåa kläder för att visa sitt stöd för den enda rätta klubben. Pojkens familj spenderade ofta en vecka eller två av somrarna i en liten stugby i Dalarna. Då familjen bodde i den lilla sörmländska idyllen Strängnäs så gick hemresorna från Dalarna via Västerås och detta året så gjordes ett stopp på ICA Maxi stormarknad i staden för att handla till hemmet som efter två veckors semester var tomt på dagligvaror.

Den äldsta sonen var som vanligt klädd i blått (det är inte omöjligt att både shorts och keps bars i dessa färger). Den lite småblyga pojken vandrade runt och kikade i affären då en av de anställda på stormarknaden kommer fram till honom; ”Har du varit över och sett dem”, frågar mannen och syftar på kläderna pojken bär. ”Nej”, svarar pojken försiktigt, ”Har du?” frågar han blygsamt, ovetandes om vem det är han har framför sig. ”Några gånger”, svarar mannen och ler. Mannen berättar att han driver en supporterklubb för den klubb som våra hjärtan klappar för och undrar om pojken är intresserad av att höra mer om denna. Det ville han gärna, så han följer efter mannen och väntar på honom när han går in till sitt kontor (gissar han) för att hämta ett informationsblad om Chelsea Supporters Sweden.

Det här var första gången jag träffade Harri Hemmi och hörde om CSS. Jag kommer inte ihåg exakt vad vi sa när vi möttes denna gången och det dröjde några år innan jag blev medlem,  men det gjorde uppenbarligen ett stort intryck på mig då jag fortfarande kommer ihåg detta möte gott. Sedan dess har vi mötts många gånger, Harri men jag har av någon anledning aldrig nämnt denna episoden till dig. Jag vill med denna krönika/historia passa på att tacka för allt du har gjort för oss svenska Chelsea supportrar. Det är mycket jag upplevt som jag inte hade upplevt, många underbara människor jag aldrig hade träffat, om det inte varit för CSS. De resorna jag har gjort de senaste åren tillsammans med dessa människor har varit helt underbara. Så sent som på bortamatchen mot Norwich, då vi var ett gäng CSS:are på plats, kom jag på mig själv att bara sitta och njuta med pintsen i handen och praten igång mellan oss. Där sitter vi, folk från hela landet, i alla åldrar samlade på en pub, i en stad på den engelska östkusten tack vare ett enda gemensamt intresse, vår kärlek till Chelsea.

Så tack alla inblandade i CSS. Ni gör livet lättare att leva för oss, annars ensamma, svenska Chelsea-supportrar!

Vi ses snart igen!

/Gästskribent Richard Nykvist