Höjdaren! – 1. Liverpool – Chelsea

Svår uppgift för Chelsea

Det är helt klart en match som betyder mer för Chelsea än för Liverpool som ska spelas på Anfield Road denna onsdag. Liverpool är redan klara mästare och ute ur alla turneringar medan Chelsea slåss mot Leicester och Manchester United om en plats i nästa säsongs Champions League. Då Leicester och United möts i den sista omgången skulle en seger här innebära att de blåklädda är klara för Champions League kommande säsong.

Jag får dock känslan att motivation ibland överskattas. Visst har Liverpool stundtals sett ointresserade ut de senaste veckorna, men i förlusten mot Arsenal var The Reds det klart bättre laget. Det var två stunder av okoncentration av Alisson och Van Dijk som förstörde den matchen. Räkna med att Jürgen Klopp gett spelarna en skrapa efter de sällsynta misstagen.

På Anfield har det minst sagt varit svårt att rå på Liverpool denna säsong. 17 segrar och en oavgjord är ett löjligt bra facit. De rödklädda vill säkerligen gå igenom en hel Premier League-säsong utan en enda förlust på hemmaplan vilket vore en enorm prestation. Henderson är skadad men i övrigt kan Klopp mönstra sin starkaste elva och det är som bekant ett ruskigt bra lag.

Chelsea tog sig till final i FA-cupen genom en fin 3-1-seger mot Manchester United i söndags. Frank Lampards mannar bör ha ödslat en hel del kraft i den matchen och frågan är hur trötta ben det finns i laget nu gentemot Liverpool som inte spelat match på en vecka. Kanté är skadad och det är såklart ett enormt avbräck för The Blues.

Chelsea har inte vunnit på Anfield Road i ligasammanhang sedan 2014 och även fast Liverpool redan är klara mästare lär det knappast bli enklare den här gången. Liverpool har helt plötsligt blivit undervärderade efter de senaste veckornas fadäser, men det är fortfarande ett lag som ska vara favoriter mot allt motstånd i världen på hemmagräset. En etta under 50 procent är bara att spika. 

Missar matchen

Jordan Henderson, Liverpool (knäskada)
Joël Matip, Liverpool (vristskada)
N’Golo Kanté, Chelsea (knäseneskada)
Billy Gilmour, Chelsea (knäskada)

Osäker till spel

James Milner, Liverpool (knäseneskada)
Marco van Ginkel, Chelsea (knäskada)

 

Spiken! – 7. Häcken – AIK

Nytt poängtapp för Norling

Som jag skrivit många gånger tidigare gör AIK ett försök att tvätta bort den tråkstämpel laget fått genom att försöka börja spela som Atalanta, kontinentens kanske allra mest underhållande gäng. Det har gått sådär och efter nio omgångar är Gnaget först på en niondeplats i tabellen med endast tre segrar.

Det var nära att solnaiterna kunde räkna hem tre pinnar i söndagens bortamöte mot Varberg men i slutet av matchen orsakade Robin Tihi en av de klaraste straffarna vi sett under 2020. Matchen slutade till sist 2-2 och det var en fly förbannad Rikard Norling som ställde upp i en intervju efter matchen. Tränaren var inte alls nöjd med hur vissa spelare gick in i situationerna, främst pekade han på Bilal Husseins försvarsarbete vid 1-1-målet.

Mot Varberg drog Karol Mets på sig sin fjärde varning för året och estländaren är därmed avstängd. Det bör innebära en trebackslinje med Granli, Tihi och mesta AIK-spelaren Per Karlsson. Det är inga namn som lär skrämma slag på Andreas Alm. I övrigt är gästerna fortsatt extremt beroende av åldermännen Henok Goitom och Sebastian Larsson.

Häcken har rullat igång ordentligt, åtminstone på hemmaplan där Getingarna plockat tio poäng på fyra matcher till en sammanlagd målskillnad på 11-1. Imponerande siffror. 18-årige Patrik Wålemark, son till Jens och således brorson till Jörgen och Bo, har slagit sig in i laget och det är en tonåring med ett mäktigt skott. Norrmannen Alexander Söderlund (skadad och tveksam till spel), som varit runt i sin karriär, säger att det är det bästa skottet han någonsin har sett.

Häcken lever annars mycket på sitt mycket fina mittfält där Erik Friberg och Gustav Berggren gör ett hårt jobb i det tysta för att ge ytor åt Daleho Irandust, som inte har ett speciellt pjåkigt tillslag han heller. I sina bästa stunder ser Häcken riktigt bra ut och kommer värdarna bara upp i nivå ska de vara klara favoriter. Det var nio år sedan AIK torskade mot Häcken i Allsvenskan men nu är det dags. Ettan spikas.

Missar matchen

Kevin Yakob, Häcken (knäskada)
Karol Mets, AIK (avstängd)
Nabil Bahoui, AIK (knäskada)
Felix Michel, AIK (axelskada)
Erick Otieno, AIK (fotskada)

Osäker till spel

Alexander Söderlund, Häcken (oklart)
Ahmed Yasin, Häcken (personliga skäl)
Kolbeinn Sigthórsson, AIK (oklart)
Stefan Silva, AIK (oklart)
Ebenezer Ofori, AIK (oklart)

 

Skrällchansen! – 8. IFK Norrköping – Varberg

Varberg ska inte underskattas

Precis som det står i rubriken borde det stå klart för alla att Varberg inte är ett lag som ska underskattas. Jocke Persson har fått ihop ett hårt jobbande kollektiv som spelar med väldigt raka linjer. Det är mycket slå långt längs med kanten och försöka få till ett bra inlägg mot någon av de sylvassa anfallarna. En spelstil som är ganska svår att försvara sig mot.

Astrit Selmani är såklart oerhört viktig för laget med sitt eviga löpande och sin kyla framför mål. Mot AIK var det Selmani som satte dit 2-2 från elva meter, hans fjärde för säsongen. I den matchen var det Krezic och Matthews som flankerade strikern men det kan mycket väl ändras här. Är det något jag lärt mig om Varberg så här långt är det att det är totalt omöjligt att gissa en startelva.

Tränare Persson är nämligen den coach som allra tydligast använt ett rotationssystem, det kan skilja åtta-nio spelare i startelvan från ena dagen till den andra. Skulle jag ändå våga mig på en kvalificerad gissning skulle jag tro att Robin Tranberg och Gustaf Norlin (en oerhört intressant spelare från Skövde) startar på Östgötaporten. Det lär däremot inte Lindner göra som skadade sig mot AIK.

IFK Norrköping åkte på en praktsmäll mot Sirius. 2-4 låter illa, och visst var det Pekings sämsta insats för säsongen, men så dåliga var inte östgötarna. Det skapades trots allt massor av chanser framåt för de vitblåa. Haksabanovic och Nyman är seriens kanske allra bästa offensiva duo och det är två lirare som Jens Gustafsson knappast lär vila.

Annars har Gustafsson i dagarna öppnat för att han kommer rotera lite mer framöver då han tyckte sig se lite trötta ben mot Sirius. Inte så konstigt då åtta spelare har startat samtliga matcher denna säsong. Mycket spännande nu att se Perssons rotation ställas mot Gustafssons kontinuitet. Mest kvalité finns såklart hos hemmalaget, men då ettan streckas runt 80 procent börjar åtminstone jag snegla åt högersidan. Alla tecken är allra bäst.

Missar matchen

Linus Hallenius, IFK Norrköping (avstängd)
Joakim Lindner, Varberg (knäskada)

Osäker till spel

Simon Thern, IFK Norrköping (ljumskskada)
Maic Sema, IFK Norrköping (oklart)
Jon Birkfeldt, Varberg (oklart)
Hampus Zackrisson, Varberg (oklart)
Alibek Aliev, Varberg (axelskada)

https://www.fotbollskanalen.se/svenska-spel/europatipset/svar-uppgift-vantar-chelsea-cl-plats-star-pa-spel/