Chelsea låg tvåa i den engelska damligan då coronapandemin satte stopp för fortsatt spel. Men tack vare bäst poängsnitt tilldelas Adelina Engmans lag ligatiteln. Personligen hade jag helst sett att säsongen spelats klart, säger Engman, som ändå förstår beslutet.

Det stod sedan tidigare klart att den engelska damligan i fotboll – till skillnad från Premier League – avslutar säsongen i förtid. Kvar återstod ändå frågor kring mästare och degradering.

På fredagen kom det engelska förbundets svar. Serien avgörs enligt klubbarnas poängsnitt i den haltande tabellen, vilket betyder att Chelsea tilldelas titeln och att Liverpool trillar ur.

Chelsea låg ursprungligen på andra plats i tabellen, en poäng bakom Manchester City som hade en match mer spelad. Titeln är Chelseas tredje i den engelska högstaligan.

Adelina Engman och hennes lagkamrater fick beskedet under ett videomöte på fredagsförmiddagen.

– Det känns speciellt. Det är alltid kul att vinna, men hellre hade man spelat klart säsongen, säger Engman till Yle Sporten.

Förstår beslutet

Tycker du att det var ett rättvist beslut?

– Det tycker jag. Det känns bättre att avsluta säsongen så här, än att bara stryka allt.

På herrsidan siktar Premier League som sagt på att fortsätta inom den närmaste framtiden, medan damligan i till exempel Tyskland åter är i full gång. Engman sticker inte under stol med att det hade varit kul att återuppta säsongen.

En ligasäsong som för hennes del tog slut i den tredje matchen på hösten, då hon ådrog sig en lårskada.

– Personligen hade jag helst sett att säsongen spelats klart, i och med min skada.

– Men jag förstår beslutet. Man tänker väl att de (förbundet, reds. anm.) vet vad de gör, man litar på de som tar besluten, förklarar landslagsyttern.

Har kontrakt för nästa säsong

25-åriga Engman skadade låret i en cupmatch mot West Ham i höstas. Före det hade hon hunnit inleda säsongen med två ligamatcher och ett mål.

Cupmatchen i september blev Engmans sista match för säsongen.

Låret fortsatte att bråka under vintern. I mars fanns hon med på landslagssamlingen på Cypern, men då åkte hon på en vadskada.

– Det var synd att jag åkte på lårskadan, för jag kände att jag fått en bra start på säsongen. Jag har haft mycket otur denna säsong, menar Engman.

Den senaste tiden har hon hållit till hemma på Åland.

– Nu känns kroppen bra. Jag har kunnat träna för fullt här.

Hennes kontrakt med Chelsea sträcker sig över nästa säsong. Engman är den första finländskan som vunnit den engelska högstaligan.

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/06/05/poangsnittet-avgjorde-adelina-engmans-chelsea-tog-hem-ligatiteln-pa-ett