Sverige väntar sig betydligt tuffare motstånd än i premiären i Lettland när den andra matchen i EM-kvalet avgörs här i Miskolc, i nordöstra Ungern. Magdalena Eriksson betonar att de nu ställs mot en av de nationer som gått framåt mycket, inte minst offensivt.

– Vi har pratat om deras front fem som är skickliga spelare, som spelar i bra lag. Framförallt Wolfsburgs Zsanett Jakabfi, en spelare som jag har ganska bra koll på, och jag vet att hon har mångra bra kvalitéer, och det handlar om att vara på tårna!

Det handlar om tålamod men också att starta matchen i ett högt tempo och visa att vi är här för att vinna, fortsätter Eriksson. Men sen vara flexibla utifrån hur de spelar, och se vilka ytor vi kan utnyttja.

Hur är det att nästan alltid i de här kvalmatcherna var det på papperet bästa laget men veta att jobbet verkligen måste göras?

– Ett litet mentalt spel skulle jag säga. Att vara favorit på papperet spelar ju egentligen ingen roll när man väl står på planen. Det handlar ju bara om att man ska vara lika noggrann i sina förberedelser inför varje match. Och det tycker jag att vi är väldigt bra på i Sverige. Vi förberder oss på exakt samma sätt om det är en bronsmatch i VM eller kvalmatch i EM. Och det är en kultur som vi har byggt upp tycker jag.

”Känns att nu händer nånting på riktigt!”

Sveriges försvarsjätte och Chelseas lagkapten beskriver sin lysande fotbollstillvaro just nu som den punkt i livet som hon alltid velat nå, och kämpat för.

– Jag känner mig otroligt tacksam och lycklig att jag får uppleva den här tiden i damfotbollen, när det verkligen känns att nu händer nånting på riktigt! Att få spela framför 25 000 på Stamford Bridge, det är sånt som man har drömt om i hela sitt liv. Nu kan vi ta oss hur långt som helst känner jag!

Utöver officiella uppgifter, som ett större mediaansvar vill hon som lagkapten i Chelsea vara en trygg person i laget som folk känner att de kan lita på. Och som är den som är en mellanhand mellan tränaren och laget. Och på planen gäller det att leda, att ha höga standards hela tiden, och att inte tumma på nånting.

Det är många som vittnar om att de här egenskaperna känns naturliga hos dig.

– Jag försöker bara vara mig själv, jag försöker att inte ändras pga att man blivit lagkapten, utan man har blivit det av en anledning. Och det handlar om att vara sig själv, men att förstärka vissa sidor av sig själv.

https://www.svt.se/sport/fotboll/chelseas-lagkapten-kanner-sjalvklart-ansvar