Liverpool, som är regerande mästare i Champions League, ställdes under onsdagskvällen mot Chelsea, som i våras vann Europa League, i europeiska supercupen på BJK Vodafone Park i Istanbul, Turkiet. Det blev en dramatisk drabbning som först avgjordes efter 120 minuters spel och straffläggning. 

Men matchen hade likaväl kunnat avgöras under ordinarie tid. Chelsea, som hade en tung premiär mot Manchester United, höll sig vid ett par tillfällen i första halvlek framme och fick till slut fira ett ledningsmål. Olivier Giroud, som bland annat hade en cykelspark tätt utanför mål, fick en chans till och ordnade 1-0. Därefter hade lagkamraten Christian Pulisic ytterligare en boll i mål, men målet dömdes bort för offside och första halvlek slutade med uddamålsledning för Londonklubben. 

Liverpool rivstartade andra halvlek genom att kvittera. Roberto Firmino mötte ett inspel bakom Chelseas backlinje och frispelade Sadio Mané till 1-1. Liverpool spelade upp sig och var i slutskedet av andra halvlek även nära att avgöra, då bland annat Kepa Arrizabalaga tvingades till en dubbelräddning. Först motade spanjoren bort ett avslut av Mohamed Salah och därefter räddade han Virgil van Dijks försök på returen i ribban. 

Liverpool lyckades därmed inte få in en boll till bakom Arrizabalaga under ordinarie tid och matchen gick därmed till förlängning, en dramatisk sådan. Mané slog först till med en kanon till 2-1 och därefter gjorde Jorginho 2-2 från straffpunkten. Därmed gick matchen, efter en mållös andra halva av förlängningen, till straffläggning.

Då väntade ytterligare dramatik. Båda lagens fyra första straffläggare var kyliga, men efter att Mohamed Salah satte Liverpools sista straff, så darrade Tammy Abraham och fick se Alissons ersättare Adrian rädda straffen till seger för Liverpool.

Adrian ersatte i premiären förstemålvakten Alisson, som skadade sig, och fick nu fira sin första titel med Liverpool efter flytten från West Ham tidigare i sommar. 

– Välkommen till Liverpool! Det har varit en galen vecka, säger Adrian enligt BBC.  

– Jag är väldigt glad för laget. Jag är glad över att spela i Liverpool och glad över supportrarna. Det var en lång match, men i slutändan ett bra slut för oss, fortsätter han. 

Liverpool-mittfältaren Jordan Henderson hyllade efteråt målvakten. 

– Jag är glad för Adrians skull. Han kom just till klubben och han är hjälten i kväll, säger Henderson enligt BBC och fortsätter:

– Vi vill vinna så många titlar som möjligt, så vi kommer att njuta av det här i kväll, men sedan är det fokus på återhämtning till en stor match på lördag. 

Liverpool har numera fyra supercup-titlar i troféskåpet. 

Straffläggningen:
1. Roberto Firmino, Liverpool – mål
2. Jorginho, Chelsea – mål
3. Fabinho, Liverpool – mål
4. Ross Barkley, Chelsea – mål
5. Divock Origi, Liverpool – mål
6. Mason Mount, Chelsea – mål
7. Trent Alexander-Arnold, Liverpool – mål
8. Emerson, Chelsea – mål
9. Mohamed Salah, Liverpool – mål
10. Tammy Abraham, Chelsea – miss

Startelvor:

Liverpool: Adrian – Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Milner, Henderson – Oxlade-Chamberlain, Mané, Salah. 

Chelsea: Arrizabalaga – Azpilicueta, Christensen, Zouma, Emerson – Kovacic, Jorginho, Kante – Pedro, Giroud, Pulisic. 

https://www.fotbollskanalen.se/england/liverpool-vann-efter-straffar---adrian-hjalte-mot-chelsea-i-supercupen/